mind: Stressinhallinta

Keinoja hyvän olon joulukuuhun

9.12.2013 Teksti: inspirations
Joulukuu on ihanaa aikaa. Saa muistaa ystäviä, koristella kotia, herkutella ja tunnelmoida. Joulukuu on myös täynnä kiirettä, pitkiä työpäiviä ja pimeyttä. Varmasti jokaisen kokemuksista ja muistoista löytyy myös joulustressiä ja uupumusta jouluhässäköissä.
Tänä vuonna lupaan itselleni elää stressittömän joulukuun. Keskityn hyvinvointiin, koska oikeastaan vain rennolla mielellä on mahdollista aidosti nauttia joulun tunnelmista, pitää yllä omaa hyvää mieltä ja jakaa sitä muillekin.                                                                                                                                             Yksi stressittömän joulun rakentamisen tärkeitä seikkoja on tehdä asiat ajoissa. Joulu on joka vuosi samaan aikaan ja silti kaupat täyttyvät ihmisistä viime tipassa. Viime vuonna olin itse aika myöhässä ja päätin, ettei sama toistu tänä vuonna. Niinpä kävin ostamassa hyvän valikoiman joululahjoja jo heti viime joulun jälkeen. Silloin se ehkä tuntui aika liioitellulta, varsinkin miehestäni… Mutta voin kertoa, että kun viime viikolla valitsin isosta lahjalaatikostani sopivia kauniita ja laadukkaita kodin esineitä lähetettäväksi kaukana asuville sukulaisille, olin oikein tyytyväinen. Ei mitään stressiä, miettimistä eikä ruuhkissa pyörimistä. Päinvastoin, viime joulun vapaapäivien jälkeen oli kiva kierrellä hiljaisissa kaupoissa rauhassa ja naustiskella vielä koristelluista kaupoista – sekä hyväntuulisesta asiakaspalvelusta. Ja nyt kun kääräisin niistä tyytyväisenä kauniit paketit, huomasin taas kerran miten uskomattoman nopeasti vuosi kuluikaan. 
Tein samalla tavalla kerran, yli 10 vuotta sitten. Silloinkin takana oli varsin kiireinen jouluhässäkkä, jonka päätin välttää seuraavaksi vuodeksi. Rakastan lahjojen antamista ja läheisten ja rakkaiden muistamista. En kuitenkaan halua joutua tilanteeseen, jolloin väsyneenä ja kiireisenä ostan jotain hätiköityä – vaan mieluummin nautiskelen lahjojen suunnittelusta, hankkimisesta, hypistelystä ja pakkaamisesta. Joulussahan on kyse hyvän mielen juhlasta!
Nyt kun kauemmas lähetettävät lahjat ovat jo matkalla, minulla on edelleen lahjavarastossa kivoja juttuja. Sen lisäksi oman perheen lahjoja olen suunnitellut pitkin syksyä ja tällä viikolla aion poimia ne kaupoista ja paketoida kauniisti. Viimeisellä viikolla ennen joulua keskityn sitten viimeisiin koristeluihin ja joulupöydän herkkujen suunnitteluun ja hankintaan. Jouluaattona nautitaan rauhassa läheisten seurasta, kauniista kodista ja juhlapöydän antimista – ja tietysti lahjojen antamisesta, vaihtamisesta ja saamisesta. 
Joulu ei minulle ole myöskään yksi päivä, jota valmistellaan pitkään ja hartaasti. Joulun tunnelma on jo alkanut jouluvaloilla, kynttilöillä, kukilla ja koristeilla ja erityisesti pienillä ja kiireettömillä hetkillä arki-iltoina. Joulu tuo valoa ja iloa koko kuukauteen ja sen jälkeen alankin valmistautua jo kevättalveen.
Pidän myös tärkeänä pitää kiinni hyvää oloa tuottavista rutiineistani. Aloitan jokaisen päivän joogalla. Plussakeleillä jogaan edelleen ulkona lämpimissä vaatteissa raittiissa ilmassa  ja vasta pakkasilla siirryn sisään. Teen joka päivä ainakin yhden pitkän ulkolenkin koiruuden kanssa – ja yleensä mieheni tai hyvien ystävien seurassa. Olen alkanut tavat ystäviänikin enenevässä määrin kävelylenkeillä. Tunnissa ehtii hyvin vaihtaa kuulumiset ja samalla saa sitä kaivattua raitista ilmaa ja liikuntaa. 
Pidän myös yllä VHH-ruokavaliota ja sovellan sitä joulukuun ja joulun herkkuihin. Välillä teen pieniä poikkeuksia, mutten halua valahtaa sokeri- tai hiilarikierteeseen, vaan saada ruuasta hyvää oloa ja energiaa ruuasta.  Siksi pidän yllä runsaiden ja monipuolisten kasvisten ja hyvien proteiinien ja öljyjen syömistä ja maukkaita aterioita ympäri vuoden. 
Näistä aineksista teen joulukuun blogipostauksetkin; pienistä hyvänolon hetkistä, VHH-ruokavinkeistä ja joulun tunnelmista. Tervetuloa mukaan!