Food: Juhlaruuat

Paras joulukinkkuohje, kastike ja rosollin raikastus

28.12.2013 Teksti: inspirations
Tänä vuonna joulupöydässämme oli sekä suuri lahjaksi saatu kylmäsavustettu kalkkuna että perinteinen joulukinkku. Perinteisesti mies paistaa meillä joulukinkun vuodesta toiseen aina samalla kaavalla. Tänä vuonna meillä oli kahdeksan kilon luuton kinkku, joka  paistettiin näin: ensin kinkku laitettiin 200 asteiseen uuniin tunniksi. Sitten se otettiin uunista pois 4-5 tunniksi jäähtymään. Sitten kinkku laitettiin takaisin uniin, 105 asteeseen, kahdeksaksi tunniksi. Näitä 105 asteessa paistettavia tunteja on yhtä monta kuin kinkulla on painokiloja. Tämä tapa opittiin meillä jo aikoja sitten, ihan vahingossa. Silloisen uunimme ajastin oli rikki ja se meni vahingossa pois päältä ja jatko olikin sitten kokeilua, joka onnistui todella hyvin. Aina on kinkkua koristanut myös sama punainen puinen Aarikan possu.
Kun kinkkua paistetaan ensin kuumassa, kuori kovettuu sen verran että nesteet jäävät sisään ja kinkku säilyy mehevänä. Vuosien varrella kinkkumme on saanut kehuja monilta ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisilta ja aina olemme olleet siihen itse tyytyväisiä. Se myös säilyy hyvänä päiviä – vielä tänäänkin, neljä päivää jouluaaton jälkeen, kinkkumme on herkullista ja maukasta. 
Joulukinkun paras mausteeni on helppo ja herkullinen; sekoitan vain pieneen kulhoon suunnilleen saman verran sinappia ja kermaa, ehkä hieman enemmän sinappia oikean koostumuksen saamiseksi. Aikaisemmin tein joulusinapin itse, mutta tämä versio on myös hyvä ja melkein heti valmis. 

Rosollinkin olen jo pitkään valmistanut helpoimman kautta; sekoitan vanhaan äidiltä saamaani Arabian Rosolli-nimiseen lasimaljaan valmiin kaupan rosollin. Raikkaan ja tuoreen saan siitä sekoittamalla rosolliin yhden kuoritun ja pieniksi kuutioiksi pilkotun tuoreen omenan. Päälle reilu kermavaahtonokare ja Avot-helppo ja raikas rosolli on valmis.

Jouluruokia ei enää tänä vuonna valmisteta, mutta nyt on oikea aika säilöä blogin reseptipankkiin tuoreeltaan tehtyjä jouluruokien kuvia ja ohjeita. Ne löytyvät helposti ensi vuonna tuosta reunan aihehausta, johon on kerääntynyt jo aika hyvän kokoinen VHH-reseptihakemisto, jota hyödynnän jo usein itsekin.

Monet jouluruuat ovat sellaisenaan vähähiilarisia ja terveellisiä, kuten kinkku ja rosolli sekä kaikki joulukalat, joista teen myös oman postauksensa lähipäivinä.