Food: Juhlaruuat

Suussa sulava maksapasteija

30.12.2013 Teksti: inspirations

Miehelläni on nimipäivä juuri joulun alla ja hänen äidillään on tapana tuoda meille tuolloin suussa sulava maksapasteija. Sehän vain paranee jääkaapissa, joten sitä riittää vielä joulupöytäänkin – kunhan jemmaan osan siitä perheemme syömäreiltä. Vaikkei maksaruuista yleensä piittaisi, on tämä pasteija todella ihanaa, maultaan miedon muhevaa ja herkullista sekä myös vähähiilarista.  On oikeastaan sääli säästää se vain jouluruuaksi ja ensi vuonna aionkin tehdä sitä myös muulloin.

VHH-maksapasteija, max 30 g hh/annos:
350-400 g jauhettua naudan, vasikan tai sian maksaa. Naudan on maultaan miedoin ja vasikkaa onkin hankalaa saada kaupoista.
4 munaa
6 rkl korppujauhoja (osan voisi varmaan korvata mantelijauheella, kokeilen ensi kerralla)
(2 rkl anjovis- tai sillipurkin lientä, voi jättää poiskin)
4 dl kermaa
6 rkl voita sipulin kuullottamiseen
2 sipulia
suolaa maun mukaan, 1 tl inkivääriä ja 1 tl valkopippuria
 
Vatkaa 4 munaa kunnolla (ei tarvitse vaahdottaa), lisää jauhemaksa, korppujauhot, anjovisliemi ja kerma. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi, kuullota voissa ja lisää sipulit ja voi seokseen.
Pasteija paistetaan irtopohjavuuassa. Laita sen pohjalle pyöreäksi leikattu leivinpaperi ja voitele reunat sisältä oliiviöljyllä. Kaada koko seos vuokaan. Se paistetaan vesihauteessa. Laita vuoka korkeareunaiseen uunipeltiin ja kaada peltiin mahdollisimman paljon vettä – vasta uunissa paikoillaan, ettei tarvitse siirtää vesiallasta. Paistetaan uunin alaosassa yhteensä 1, 5 h. Ensin 225 asteessa ja aika pian, kun pasteija on noussut, lämpöttila lasketaan 150 asteeseen.
Siirrä jäähtynyt pasreija tarjoilua varteen kauniiseen astiaan tai esim. puiselle juustolautaselle, josta sitä leikataan kakkulapiolla. Talvella maksapiiraan koristeeksi sopii vaikka päälle asetettu pieni katajanoksa.