Food: Juhlaruuat

Juhlapöydän graavilohi on helppo graavata itse

6.1.2014 Teksti: inspirations
Joulun aika alkaa olla lopuillaan. Vielä ajatelin postata yhden VHH-jouluruokavinkin. Graavilohi ei nyt tietysti sinänsä ole mikään vinkki, vaan yksi yleisipiä joulun ja muidenkin juhlien ruokia. Monet ostavat sen valmiina tai tilaavat kalakaupasta, mutta itse graavaamista ei kannata pelätä. Kalat oikeastaan kannattaisikin graavata itse. Itse graavattu lohi tai siika on sekä helppoa, edullista, että kaikkein parasta.

Kalat ovat mielestäni parasta ruokaa ja sekä joulun että juhannuksen juhlapöydän suosikkejani. Jouluisin syömme aina lounasakaan kalapöydän ja päivällisaikaan kinkut ja kalkkunat ym. Silloin voimme rauhassa nauttia monia kalalajeja eikä niitä tarvitse ottaa vain pieninä alkupaloina. Hieman hymyilytti, kun jossain joulun lehdessä myös lääkäri suositteli tätä mallia eli eri lajien jakamista useampaan ruokailuun ylenpalttisen ähkyn estämiseksi. 

Graavaus on tosiaan yksinkertaista. Suolahan vain maustaa ja kypsyttää kalan ajan kanssa. Kala leikataan ohuiksi viipaleiksi ja viipaleille ripotellaan hippusellinen sokeria ja reilusti merisuolaa myllystä. Viipaleita asetellaan päällekkäin, jolloin mausteita on sekä alla että päällä. Viipaleet pakataan säilytysrasiassa jääkaapppiin ja annetaan maustua ja kypsyä yön yli. Seuraavana aamuna maistetaan ja lisätään suolaa maun mukaan. Suola kannattaa laittaa myös pöytämausteeksi. Tarjoillaan tillin ja sitruunana kanssa.
Kala on käytännössä hiilaritonta ja sisältää paljon hyviä rasvoja.
VHH-graavilohi max 10 g hh/annos:
lohta
merisuolaa, pippuria
tilliä, sitruunaa
lisukkeeksi keitetty peruna (10 g hh)