Food: Keitot

Samettinen vihannessosekeitto

10.2.2014 Teksti: inspirations
Pehmeät ja lämpimät vihannessosekeitot kuuluvat keskitalveen. Kattilallinen terveellisiä, värikkäitä ja hyvää tekeviä vihanneksia korvaa kylmänä päivänä salaatit. Teen keittoja viikoittain ja kaikki yhdistelmät ovat aina olleet hyviä eli epäonnistua tuskin voi. Kuvan kasvislasti pääsi tällä  kertaa kattilaan.

Keitto on aina iloinen  yllätys pakkas- tai räntäkelistä kotiin tulijalle. Jos on isompi nälkä, on vihannessosekeitto hyvä alkupala. Tosin  juustoisena ja vaikka pähkinöiden kanssa se on myös täyttävä pääruoka.

Tein todella ison kattilallisen keitto ja lisäsin siihen purkillisen Mascarpone-tuorejuustoa ja yhden luomu kasvisliemikuution. Kaksikaan ei olisi liikaa. Käytin kuution lisäksi kuivattuja yrttejä ja pippuria.

Kaikki ainekset hurautellaan sekaisin ja kuohkeiksi tehosekoittimessa pieninä erinä. Tähän vaiheeseen tarvitaan iso kuppi, johon erät kaadetaan, kunnes koko soppa voidaan kaataa takaisin kattilaan.

Vähähiilarinen vihannessosekeitto, max 30 g hh/annos
Suuri annos, n. 8 hengelle tai useampaan ruokailuun:

1,5-2 l vettä
1 parsakaali
0,5-1 kukkakaalia
1 paprika
3 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa
0,5-1  kesäkurpitsaa
n. 200 g  maustamatonta tuorejuustoa
1-2 kasvisliemikuutiota
pippuria ja yrttimausteita maun mukaan

Paloittele/hienonna kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä ensin pilkottuja porkkanoita ja kukkakaaleja n. 7 min. Lisää loput pilkotut kasvikset ja keitä pehmeiksi. Kun kaikki kasvikset ovat pehmeitä, lisää mausteet. Kaada  suuri kauhallinen kasviksia ja reilusti lientä tehosekoittimeen – eli sen verran kuin kannuun mahtuu kerralla. Lisää reilu  lusikallinen tuorejuustoa. Hurauta tarpeeksi kauan (tai muutama kerta), jota keitosta tulee kuohkeaa. Suuri kattilallinen vaatii useamman erän tehosekoittelua. (Sauvasekoitintakin voi käyttää.) Kaada lopuksi soppa takaisin lämpimään kattilaan ja tarjoile heti. Ylimääräinen keitto säilyy hyvin jääkaapissa ja on vielä parempaa seuraavana päivänä. Keitto on hyvä alkupala myös vierastarjoiluihin, kun sen voi hyvin tehdä etukäteen ja vain lämmittää ennen tarjoilua.