Food: Alkuruoat

Porkkanakookoskeitto hellii kaikkia aisteja

20.2.2014 Teksti: inspirations
Keitot pelastavat synkän ja kylmän päivän. Ainakin meillä nousee kotiintulijoille aina hymy huulille, kun keittiössä odottaa lämmin ja pehmeä sosekeitto. Juniorit syövät sitä usein alkuruuaksi, mutta minulle se riittää myös pääruuaksi sellaisenaan. 
Porkkana ja kookos yhdistyvät ihanan lämpimäksi ja makeahkoksi keitoksi. Leipäkrutonkien sijasta tiputtelen keittoon kokonaisia tai puolikkaita saksanpähkinöitä, joiden rouskutteleminen saa myös keiton tuntumaan ruokaisammalta. Reilu nokare smetanaa pehmentää samettista keittoa entisestään.
Vihannessosekeittojen jujuhan on aina sama. Vihannekset keitetään kypsiksi ja soseutetaan omaan keitinveteensä. Lisään yleenä mukaan myös luomukasvisliemikuution ja soseutusvaiheessa tuorejuustoa, jonka sijasta tässä keitossa käytin kookosmaitoa. Mitä tahansa kasviksia voi yhdistellä ja meillä keitto onkin aina vähän erilainen. Viimeksi keittopostauksessa yhdistelin enemmän erilaisia vihanneksia täällä. 
Jos herkkua riittää seuraavaksi päiväksi tai jopa sitä seuraavaksi, sen maut muhivat jääkaapissa yön aikana vain paremmiksi. 
Vähähiilarinen porkkanakookoskeitto, max 30 g hh/annos
nejälle:

1-1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
5 reilua porkkanaa
n. 10 cm pätkä purjoa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl raastettua inkivääriä
pippuria ja yrttimausteita maun mukaan
2 dl kookosmaitoa

Paloittele/hienonna kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä ensin pilkottuja porkkanoita viitisen minuuttia. Lisää loput pilkotut kasvikset ja keitä pehmeiksi. Kun kaikki kasvikset ovat pehmeitä, lisää mausteet. Kaada suuri kauhallinen kasviksia ja reilusti lientä tehosekoittimeen – eli sen verran kuin kannuun mahtuu kerralla. Lisää kookosmaito. Hurauta tarpeeksi kauan (tai muutama kerta), jotta keitosta tulee kuohkeaa. Suuri annos vaatii useamman erän tehosekoittelua. (Sauvasekoitintakin voi käyttää.) Kaada lopuksi soppa takaisin lämpimään kattilaan ja tarjoile heti. Ylimääräinen keitto säilyy hyvin jääkaapissa ja on vielä parempaa seuraavana päivänä. Keitto on hyvä alkupala myös vierastarjoiluihin, kun sen voi hyvin tehdä etukäteen ja vain lämmittää ennen tarjoilua.