Food: Alkuruoat

Raikasta venematkaa ja lämmintä vihannessosekeittoa

8.5.2014 Teksti: inspirations
Olipa virkistävää päästä kaupungista saariston raikkaaseen meri-ilmaan. Paksuille venepuvuille oli tosiaan käyttöä tässä lämpötilassa. Kuitenkin parasta jo venematkalla on aina ylenpalttinen hapen määrä. Ja unikin maistuu ihan eri tavalla. Yöunien lisäksi luksuspäikkärit kuuluvat yleensä ohjelmaan saaressa. 
Merelle kaipaan aina. Sen vapauttava avaruus rauhoittaa mielen nopeasti ja kaupungin kiireet jäävät mantereelle samalla kun vene irtoaa laiturista.
Viimeksi kävin itse saaressa ennen jäiden tuloa tammikuussa. Saarelle ei ole siltaa eli talvisin liikutaan mootorikelkalla ja sulana aikana veneellä. Miehen äidin suku on asunut jo satojen vuosien ajan tässä kauniissa saaristokylässä. Nyt saarella ei ole enää pysyvää asutusta. Tai oikeastaan yksi pariskunta on peustanut sinne jälleen pysyvän kodin eläkkeelle jäätyään. Aika monella on varmasti mielessä samanlaiset ajatukset tulevaisuudessa. Miehen sisarukset perheineen auvat niin kaukana, että saaristosta on tullut kesäisin entistä tärkeämpi paikka siinäkin mielessä, että siellä päästään viettämään myös yhteistä aikaa. 

Nyt Nyt kevään kirkas valo ja sininen taivas ja meri saivat taas kaiken hehkumaan. Syksy ja kevät ovat aina merellä pari viikkoa mannerta jäljessä. Lehdissä oli vasta pienen pienet silmukan alut, eikä paikoin niitäkään. 


Yleensä merimatkan ja veneen purun jälkeen on nälkä. Aika usein lämmitän silloin vihanneskeiton, jonka olen tehnyt jo kotona valmiiksi. Harvoin edes kesällä veneily on niin lämmintä puuhaa, etteikö olisi nautinnollista syödä lämmintä, kun päästään perille.
Keitto on helppo ottaa mukaan tiiviissä astiassa ja se lämpenee kattilassa hetkessä kuumaksi. Sen maut tuntuvat toista kertaa lämmettyään yleensä vielä paremmilta, tai sitten se johtuu raikkaasta ulkoilusta.

Vähähiilarinen vihannessosekeitto, max 30 g hh/annos
nejälle:

1-1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
5 reilua porkkanaa
1 paprika
pätkä purjoa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl tuorejuustoa
pippuria ja suolaa myllystä
Paloittele/hienonna kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä ensin pilkottuja porkkanoita viitisen minuuttia. Lisää loput pilkotut kasvikset ja keitä pehmeiksi. Kun kaikki kasvikset ovat pehmeitä, lisää mausteet. Kaada suuri kauhallinen kasviksia ja reilusti lientä tehosekoittimeen. Lisää tuorejuustoa. Hurauta soseeksi. Suuri annos vaatii useamman erän tehosekoittelua. Kaada lopuksi soppa takaisin lämpimään kattilaan.