people: Perhe

Lämmin ruoka pitää nälkää pidempään kuin kylmä

25.1.2015 Teksti: inspirations
Nonni, nyt sekin on sitten oikein tutkimuksessa todettu, ainakin eilisen HS:n mukaan. Sen mukaan ihminen pystyy hyödyntämään pidempään lämpimänä nautitutn proteiini- ja öljypitoisen ruuan energiaa kuin vastaavan kylmän ruuan – millä olisi ollut vaikutusta jopa evoluutiossa ihmisen ja aivojen koon kasvamiseen, kun ruokaa opittiin kypsentämään tulella.
Mielenkiintoinen näkökulma, kun kuitenkin tiedetään mm. kypsentämättömien kasvisten ravintoaineiden olevan paremmat kuin kuumennettujen. Myös eri olomuotojen energian pitkävaikutteisuutta on tutkittu ja todettu mm. että muussatut pähkinät täyttävät pidempään kuin muussaamattomat. Ainakin itse olen todennut vanhan sanonnan ”kylmä ruoka kylmentää ja kuuma kuumentaa” pitävän selkeästi paikkansa. 
Välilllä sen huomaa ihan käytännössäkin. Kesällä voisin elää pelkillä slaateilla ja kylmillä juomilla. Talvella taas, varsinkin viikonloppuisin, jolloin tulee liikuttua ja ulkoiltua enemmän, tekee mieli usein lämmintä ruokaa jo aamusta alkaen. Meillä lähdetään yleensä vapaapäivinä ulkoilemaan heti aamiaisen jälkeen ja silloin ei pelkkä kylmä smoothie houkuta samalla tavalla kuin arkisin, jolloin työpäivä kuluu sisällä. 
Tänä viikonloppuna meillä onkin ollutt tavallista enemmän tohinaa ja tohua, kun saimme vieraiksemme pitkästä aikaa kaverien ihanat muksut. Useimmat lapsivieraamme ovat poikia, mutta nyt kokoonpanossa oli myös tyttö. Minäkin pääsin siis leikkimään barbeilla, poneilla, minikoruilla ja kaikella ihanalla oikein kunnolla pikästä aikaa <3 Ohjelmassa oli myös luistelua, lumikasoissa kiipeilyä ja kokkareiden kantamista lauantain raikkkaassa talvi-illassa.

Ja kotiin tullessahan tietysti maistui lämmin ruoka; takassa kepeillä paistetut (poltetut) makkarat, lihapullat ja vihannesmuussi.

Vauhdikkaan viikonlopun jälkeen onkin kiva valmistautua taas uuteen arkiviikkoon. Tunnelmallista sunnuntai-iltaa!!