Food: Aamiaiset

Frittata eli uunimunakas on helppo vapaapäivän herkku

30.8.2015 Teksti: inspirations

TÄNÄÄN HERÄTESSÄ vähän joka paikkaa kolotti ja kaikki luut kolisivat. Taisi olla eilinen smoothiebaarissa seisoskelu aika kangistavaa puuhaa – eikä tuulinen paikka ainakaan auttanut jäykistymistä. No, onneksi on sunnuntai. Aamu alkoikin siis pidennetyllä joogalla, josta oli iso apu. Sitten teki mieli jotain vähän täyttävämpää aamiaista ja kun aikaakin oli, tein uuniin muhimaan ruokaisan fetakinkkufrittatan. Se toimisi yhtä hyvin kevyenä lounaana tai vaikka iltapalana.

Frittatan valmistaminen on helppoa. Meitä oli neöjä nälkäistä syömässä ja käytin kahdeksan  kanamunaa. Muna-kermaseokseen voi tehdä mieleisensä täytteen. Tällä kertaa käytin reilusti fetaa, yrttejä, tomaattia, sipulia ja valkosipulia. Yrttejä voi yleensäkin ruokaan laittaa vaikka kuinka paljon, ruukullinen menee kevyesti yhteen reiluun frittataan.

Yleensä teen firttatan hellalla pannussa molemmilta puolilta paistaen, kuten tässä postauksessa. Uunissakin frittata valmistuisi nopeammin leivinpaperilla vuoratulla pellillä tai piirakkavuoassa. Nyt kuitenkin tein sen vähän korkeammaksi irtopohjavuoassa, mikä tuplasi paistoajan. Sillä aikaa ehdin tehdä juomat, hedelmälautasen ja pestä keittiön ovet. Aamiaisesta tuli kaiken kaikkiaan siis todella verkkainen ja mies totesikin, että nälkä on tosiaan paras kokki ; )

Frittata on kypsä vasta kun se ei ”hylly” ollenkaan ja kun pinta on saanut kypsän ruskean sävy. Senkin jälkeen sitä on hyvä jäähdyttää ja samalla kiinteyttää hieman ennen syömistä. Fetafrittata on minusta parhaimmillaan lämpimänä, mutta sitä voi yhtä hyvin syödä ihan kylmänäkin suolaisen piiraan tapaan. 

Aurinko paistaa taas ja täällä ollaan lähdössä rantaan hengittelemään raikasta ilmaa ja ihailemaan purkkareita ennen miehen töihin lähtöä. Rentoa sunnuntaita!!

Uunifrittata neljälle (tai kuudelle)

6 kananmunaa
oliiviöljyä paistamiseen
2 sipulia
2 valkosiplin kynttä
1,5 dl kermaa
200 g fetaa
n. 50 g kinkkusiivuja
3 tomaattia
reilusti tuoretta basilikaa, ruohosipulia ja hieman minttua
sulaa ja pippuria

Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit ja kuullota ne pannussa oliiviöljyssä.
Riko ja sekoita munat kulhossa. Palastele ja sekoita joukkoon feta, kinkkusiivut ja yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Pilko tomaatit.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka. Kaada sipulit pohjalle ja munaseos päälle. Lopuksi kaada tasaisesti päälle tomaatit ja nosta uuniin keskitasolle. Paista n. 50 minuuttia kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. Vähemmällä taikinamäärällä tai matalamman mallisena, piirakkavuoassa tai uunipellillä frittata kypsyy puolessa tunnissa.  Kevyillä täytteilä frittata voi kohoata uunissa. Anna sen pinnan laskeutua ennen leikkaamista.