mind: Stressinhallinta

Lukeminen auttaa uneen ja pitää aivot terveinä

13.10.2015 Teksti: inspirations
Lukeminen auttaa uneen, pitää aivot terveinä, lohduttaa ja piristää
LUKEMINEN KANNATTAA AINA lukee kirjakauppaketjun tarroissa, joita löytyy meillä usein sukulaisilta saaduista joululahjakrjoista. Ja se on vaan niin totta. TV on ohittanut lukemisen suosion moninkertaisesti ja sen tarjonta alkaa mennä jo ihan överiksi.
TV:n katsominen on passiivisempaa toimintaa kuin nukkuminen. Ehkä sihen jää siksi niin helposti jumiin. Valitettavasti se kuitenkin tosiaan vain passivoi. Ainakin itse katson vaikka hyvän sarjan tai dokkarin ihan rentoutumismielessä, mutta monen tunnin tv:n katselu oikeasti vie kaikki mehut.
 
Sen sijaan kirjojen lukeminen saa aikaan ihan erilaisen fiiliksen. Huomaan, että kun talven tullen olen kaivanut taas kirjat esille, toimivat ne loistavana unilääkkeenä. Jo parin sivun jälkeen on päivän hälinä päässä hiljentynyt ja pääsen kirjan tunnelmaan kiinni. Lukeminen saa mielikuvituksen liikkeelle. Kun lukee kirjan henkilöiden ja paikkojen kuvaukset tekstistä, tulee samalla ihan automaattisesti maalailtua maisemat ja henkilöhahmot päässään ja oikeastaan rakennettua koko kirjan visauaalinen näyttämö omassa mielikuvituksessa.
Tutkimusten mukaan lukeminen parantaa keskittymiskykyä. Vain vartin lukeminen päivässä opettaa aivoja ja auttaa meitä keskittymään yhteen toimintaa kerralla myös työpäivän aikana. Minusta lukeminen saa myös tunnetilat hallintaan. Jos kaipaa lohdutusta, rauhoittumista tai piristystä, saa sitä aika helposti upputumalla hyvään kirjaan.

Pitkän aikavälin terveyshyödytkin ovat kiistattomat. Säännöllinen lukeminen on stimuloivaa aivojumppaa mielelle siinä missä treenaaminen lihaksille. Mielen pitäminen stimuloituna hidastaa mm. Alzheimerintaudin ja dementian etenemistä. Lukemisen ei tarvitse olla edes erityisen informatiivista. Itse ainakin huomaan, että toivon kirjalta vastapainoa muulle päivän toiminnalle. Lomalla ahmin miellläni uutta tietoa. Mutta informaatiota täynnä olevan arjen iltoina luen mieluummin aivot narikkaan -osaston kirjoja, kevyttä jännitystä, matkakertomuksia tai hauskaa ihmissuhdepöhinää.

Lukeminen auttaa uneen, pitää aivot terveinä, lohduttaa ja piristää

Tutkimustenkin mukaan fiktiivisen ja tietokirjan lukeminen vähentävät molemmat stressiä lähes 70 %!! Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että jos illalla on aikaa käyttää vaikka puoli tuntia tai tunti sohvalla rentoutumiseen, on kirja usein parempi kaveri kuin tv. Olen taas tänä talvena kokenut ihan kunnon perinteisten kirjojen lukemisen aika autuaaksi iltarentouttajaksi <3

 

Kommentit (2)

Kiitos, Tiina! Lukeminen on kyllä ihanan rauhoittavaa. Eikä sitä voi oikein korvata millään muulla – ja kuuluu minusta jotenkin erityisesti syksyyn. Kivoja lukuhetkiä sinullekin!

Kiva teksti ja aivan ihania kuvia. Minäkin nautin suuresti lukemisesta ja olen huomannut saman, että kirjan lukeminen rauhoittaa illalla aivan eri tavalla kuin vaikkapa tv:n katselu. Tämänkin loppuillan ohjelmassa nyt vain lueskella peittojen uumenissa 🙂

Kiitos, Tiina! Lukeminen on kyllä ihanan rauhoittavaa. Eikä sitä voi oikein korvata millään muulla – ja kuuluu minusta jotenkin erityisesti syksyyn. Kivoja lukuhetkiä sinullekin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *