arvonnat ja yhteistyö

Näkkäriä siemenistä (ja reilusti proteiinia)

19.11.2015 Teksti: inspirations
Hyvää torstaita ja uuden Verso-vinkin päivää! Tällä hetkellä voisin kutsua itseäni näkkärin tuoksuiseksi äidiksi ; ) Monena itana on tullut pyöräytettyä uunissa jyvänäkkäreitä ja samalla taiottua hymyt sateesta kotiin saapuvien perheenjäsenten huulille. Jyvänäkkäreitä on helppo ja hauska tehdä ja ne ovat niiiiin hyviä –  ainakin meillä pellillinen häviää aika nopsasti. 

Kesällä kyselin täällä blogissa siemennäkkärireseptien perään ja sainkin hyviä vinkkejä. Näkkärin aineita voi soveltaa makunsa mukaan. Tässä oma tämänhetkinen suosikkini. Verso härkäpapurouheseoksesta 47% on proteiinia eli se tekee näkkäristä myös reilusti proteiinipitoisemman ja sopii siihen muutenkin hyvin makunsa ja koostumuksensa puolesta.

Näkkärien iso bonus on, että tästä ei leipä enää juurikaan terveellisemmäksi voisi muuttua. Varsinkin kun meillä sitä käytetään herkkuna. Ikkunoihin ropiseva sade tuntuu iltaisin oikeastaan ihan kotoisalta, kun sitä kuuntelee näkkäriä rouskutellen viltin alta sohvannurkasta. Eikä kukaan kaipaa mitään epäterveellistä mussuteltavaa. Näkkäri on viljatonta, gluteenitonta, sokeritonta ja sopii myös vege-ruokavalioihin.

Näkkärien paistoajalla voi vaikuttaa niiden kovuuteen. Itse pidän hieman pehmeistä ja kuitenkin rouskuteltavista. Parmesaanilastu kruunaa maun <3 

Pellillinen jyvänäkkäreitä

1,5 dl Verso härkäpapurouheseosta
1,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,3 dl chia-siemeniä
3 rkl psylliumia
1 tk suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl kuumaa vettä

Hurauta härkäpapu rouseseosta ja kurpitsansiemeniä hetki tehosekoittimessa, että ne hienontuvat hieman. Sekoita kaikki kuivat ainee sekaisin. Ja niiden sekaan vielä oliiviöljy ja vesi.

Laita leivinpaperi pellille. Laita toinen leivinpaperiarkki taikinan päälle ja painele kaulimella ohueksi levyksi. Leikkaa veitsellä tai pitsaleikkurilla paloiksi. (Kypsää näkkäriä ei saa enää leikattua.)

Paista 170 asteessa kolme varttia ja avaa vartin välein uunin ovi niin, että höyry pääsee ulos ja näkkäri kuivahtaa. Paista sitten vielä 100 asteessa puoli  tuntia. Eli yhteensä 170 asteessa 45 min + 100 asteessa 30 min. Voit ottaa näkkärit aikaisemminkin uunista, jolloin ne jäävät pehmeämmäksi.

Teen torstaisin hernekeittopäivän kunniaksi postauksen, jonka reseptin ideoin kotimaisen Verso Foodin härkäpaputuotteiden ympärille. Aikaisempia torstain Verso-postauksia ovat:

RAW: Porkkanakakun makuiset Bliss Balls -herkkupallerot
RAW: Helppo ja herkullinen raakasuklaavanukas