Food: Juhlaruuat

Joulun ruokanautinnot ja -tavat

27.12.2015 Teksti: inspirations
JOULUNA pääasiaksi taitaa noustaa ruoka. Meille useimmille kertyy vuosien mittaan ne omat traditiot jouluruoan ympärille.
Meille on muodostunut tavaksi aloitella joulun aikaa mm. Aura-hyydykkeellä, josta tein tänä vuonna uuden version ja anopin reseptillä tehdyllä kermaisella maksapasteijalla. Niitä syödään joulukuussa glögikauden alettua, mutta joulupöytään niitä en yleensä enää tee. Puuroa en myöskään keittele, mutta haudutetullla kanelisella riisipuurolla käymme usein aloittamassa aattoaamun sukulaisilla, niin kuin tännä vuonna veljeni perheen luona. Jos syömme aamiaisen kotona, alkaa aattomme mätileivillä.
Päivällä, joskus lounasajan tuntumilla, meillä syödään kaloja, ainakin itse graavattua lohta, mätejä lisukkeineen ja sillejä, joista Ehroothin silli on kaikkien suosikki.
¨
Meillä on mies tykästynyt jouluruokien tekemiseen vuosi vuodelta enemmän. Hän on mesu mm. kalan graavaamisessa ja joulukinkun teossa, jonka paiston täydellinen menetelmä kehittyi meille aikoinaan oikeastaan vahingossa uunin reistaillessa.
Kinkkua ja laatikoita ei meillä yhdistetä kalapöytään, mikä on toiminut hyvin jo vuosia. Rasvaisista kaloista tulee jo ihan täyteen ja kun syömisen lopettaa ajoissa, maistuu taas muutaman tunnin päästä seuraavat ruoat todella hyviltä. 
 
Illemmalla myöhään viritellään päytään kinkku, rosolli, laatikot senisalaatti ym. Rosollin raikastan tuoreella omenalla ja kinkun kanssa oma suosikkini on sinappikastike. Illan pöydässä on usein myös savukalkkunaa, jonka olen saanut monena vuotena joululahjaksi yhteistyökumppanilta viinipullojen kanssa. Ruokalahjat työympyröissäkin ovat  ihan parhaita! 

 

Pari seuraavaa päivää menee samalla rytmillä ja kun joka ruokailulla ei syödä kaikkea, ei jouluruokiin oikeastaan ehdi edes kyllästyä. Mädin viimeiset rippeet syötiin meillä juuri äsken ja hyvin olisin voinut nautiskella niitä vielä huomennakin ; )

 

 

 

Nyt takaisin ulkoilemaan ja nauttimaan auringonsäteistä. Reipasta ja herkullista sunnuntaita!