Inspirations

Hidastamista ja rentoutumiskeinoja

23.2.2016 Teksti: inspirations

Muistan joitain vuosia sitten ajatelleeni, että kiire tuli muotiin. Kaikkien ”tärkeiden” ihmisten piti mainita jatkuvasti kiireestään. Siitä asti yhteiskunta tuntuu perustuvan ainaiselle menemiselle ja ihmisten täytyy tuntea syyllisyyttä pienestäkin paikallaan oleilusta.
No, emme tietenkään voi levätä laakereillamme ja odottaa, että joku muu tekee hommat puolestamme. Opiskelijan on hoidettava kouluhommat, sitten työt ja pienten lasten vanhemmilla ei ylimääräistä aikaa juurikaan ole. Eikä tilanne muutu, kun lapset kasvavat ja alkavat harrastaa jne. jne. Jokaisella on listalla varmaan miljoona asiaa jonossa.
Pientenkin hetkien ottaminen lepoon ja uudistumiseen, voi saada ihmeitä aikaan arjen pyöritykseen. Se lataa akut ja tekee ihmisestä paljon tehokkaamman hoitamaan työjuttuja, sosiaalista elämää, terveyttä ja hyvinvointia suuremmalla energiamäärällä.  

Hengähdystukojen ottaminen ja tarkoituksenmukainen hidastaminen on arvokasta ajan investointia, koska rento ja levännyt mieli on tunnetusti niin paljon tehokkaampi ja luovempi kuin väsähtänyt. Se tuottaa jokaisella elämänalueella parempia tuloksia ja enemmän iloa.

 Jos kiitää paikasta ja tehtävästä toiseen ilman taukoja, väsyttää mielensä ja lopulta itsensä, kun mieli ja keho ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa.

Monet tutkimukset osoittavat, kuinka tärkeitä elementtejä uni ja lepo ovat. Opimme paremmin ja säilömme enemmän asioita pitkäkestoiseen muistiimme, kun otamme nokoset opiskelun jälkeen. Tulemme paremmiksi oppijoiksi, jos pystymme jakamaan opiskelumme niin, että välissä on lepopäiviä- tai viikkoja.

 Koska elämämme on niin kalenteroitua, olisi kalenteriin hyvä varata aikoja vain levolle, mieluiten joka päivä, vaikka pieniä taukoja. Ne tauot lisäisivät energiaa muuhun aikaan. Meitä ei ole suunniteltu ottamaan itsesämme kaikkea irti joka päivä. 
Kuvat ovat Krabin Ao Nangin leppoisalta rannata, jossa paikalliset kävivät keskellä päivää picnicillä. Thaimaassa tähänkin asiaan suhtauduttiin niin luonnollisesti. Siellä ei taida olla muotia tuoda esille omaa kiirettään, päinvastoin ; ) Heti kentälle saavuttaessa passikuvatiskin pitäjä lepäili syvässä unessa omassa työpisteessään  – ja palvelua oli kyllä tarjolla, koska viereisen tiskin henkilö oli hymyilevänä ja hereillä ; ) Taksikuski nukkui päiväunia palmuihin sidotussa verkkoriippumatossa, jota varmaan kuljetti taskussa mukanaan ja kaupanmyyjä oli nukatanut nurkkaan avaamaansa sateenvarjotuoliin. Ihanaa!! 

Ennen kuin meidän kulttuurimme pääsee ihan sinne asti, tässä muutamia hyviä rentoutumiskeinoja, joita on hyvä mahduttaa päiviinsä tai edes viikkoihinsa säännöllisesti:

 • Pieni meditointihetki
 • Pieni hengitysharjoitus. Hengitä 20 kertaa syvään ja rauhallisesti ennen nukumaan menoa
 • Yin-joogaa puoli tuntia
 • Kylpy laventeliöljylä
 • Kamomillatee, villasukat ja viltti
 • Puoli tuntia kirjan lukemista
 • Puoli tuntia kävelyä
 • Teehetki ystävän kanssa
 • Hieronta tai kasvohoito
 • Vähintään 8 tunnin yöuni
 • Kieltäytyminen kutsuista silloin, kun oma aika ja lepo on liian vähissä
 • Neulominen, piirtäminen, maalaaminen
Rentoa viikon jatkoa ja leppoisia vapaapäiviä kaikille talvilomalaisille!