Inspirations

Onnellisuuden perusteet YK:n Onnellisuuden päivänä

20.3.2016 Teksti: inspirations
”I will try to create more happiness and less unhappiness in the world around me”
Hyvää Kansainvälistä Onnellisuuden päivää! Tosiaankin, tänään on YK:n International Day of Happiness, jota vietetään  kolmatta kertaa. Blogin lukijat ainakin tietävät, että onnellisuus on niin korkealle priorisoituna täällä, että päiväähän ei voi olla noteeraamatta ; )  Blogin Thinking -osastolla pohdin usein näitä asioita ja mm. Tunne enmmän suunnittele vähemmän (ja lopeta stressaaminen) -postauksessa noteerasin laajaa tutkimusta, jossa elämänsä lopussa vanhat ihmiset kokivat taakse päin katsoessaan tärkeimmäksi asiaksi vain onnelliseen ja iloa tuottavaan elämään pyrkimisen ja turhaksi huolehtimisen ja stressaamisen.
Kun niin monille asioille on nykyään julistettu päivänsä, olen tietysti erityisen iloinen, että onnellisuus on saanut omansa ja sen ympärillä huomiota. On todettu, että kukapa ei haluaisi olla onnellinen, mutta yhteisöinä ja yhteiskuntina asiaa ei priorisoida tarpeeksi ja vuosikymmenien talouskasvusta huolimatta ihmiset eivät ole onnellisempia nyt kuin 60 vuotta sitten. Priorisoinnit tulisi ajatella uudelleen.

Onneksi voimme omilla teoillamme ja valinnoillamme vaikuttaa onnellisuuteemme, johon vaikuttaa vähemmän talous ja asema ja enemmän asenteet ja ihmissuhteet <3
Näistä onnellisuuden asioista ja miten niihin konkreettisesti päästään on edelleen julkaistu uusi suuri tutkimuskokonaisuus. Action of Happiness -organisaatio haluaa kasvattaa ihmisten onnellisuutta ja toisistaan huolehtimista työ,- koulu- ja sosiaalisessa elämässä ja kylvää selkeitä keinoja ja käytännöllisiä ohjeita, jotka kasvattavat jokaisen omaa hyvinvointia sekä muiden onnelliseksi tekemistä ja jotka perustuvat viimeisiin tieteellisiin tutkimusaineistoihin (referenssejä on pitkä lista, enkä kirjoita niitä tänne erikseen, pyydä toki, jos haluat). 
Tarkoitukseni oli listata ne tähän, mutta 10 kohdasta kertyy aikamoinen tekstiähky ja toisaalta jokainen kohta on tärkeä ja kiinnostava. Siksi päätin julkaista tässä postauksessa YK:n Onnellisuuden päivän kunniaksi ensimmäisen kohdan ja palata myöhemmin pohtimaan muita kohtia.  

Onnellisuuden kasvattamisen portaat

1. Tee asioita muille – do things for others

Antaminen. Sen kärjessä keikkuminen ei yllätä, vaan on ehkä vanhin tunnettu onnellisuuden tekijä. Siihen koko buddhismikin rakentaa perustansa, samoin kuin vanha joogafilosofia: Anna ja tee asioita auttaaksesi muita. Todellisen onnen löytäminen on mahdollista vain auttamalla muita ihmisiä. Toisin sanoen muista välittäminen on onnellisuuden perusta. Auttamalla ei auteta vain toista, vaan itseään. Välittäminen tekee meistä onnellisempia ja terveempiä. Antaminen myös vahvistaa yksilöiden ihmissuhteita ja rakentaa vahvemaa yhteisöä. Eikä kyse ole aina vain rahasta. Annamme aikaamme, ideoitamme ja energiaamme. Jos haluat tuntea olosi hyväksi, tee hyvää ja laita hyvä kiertämään.

”Do act of kindness, no matter how small, is never wasted.”
– Aesop

Tee tänään ylimääräisiä ystävällisyyden eleitä. Tarjoudu auttamaan, anna pois vaihtorahat tai sano kohteliaisuus ja saa toinen hymyilemään. Tavoita tuttu, joka taistelee vaikeuksissa. Soita ja tarjoa apuasi. Kerro, että välität. Yhdessä kaikki sujuu paremmin.

Shortsit: Beach House

Sisäisen kuvituskuva-arvontani voitti taas kuvat yhdestä erityisen onnellisesta hetkestä, aikaisesta loma-aamusta joogan jälkeen Thaimaan Khanomissa, Aavan Beach Side Villassamme <3