Food: Kala

Kauniita ruokaideoita

1.4.2016 Teksti: inspirations
 JUURI nyt minua kiinnostaa ruoan kauniisti ja persoonallisesti esille asettelu. Ehkä siinäkin voisi puhua ruokataiteesta. Tein pari viikkoa sitten oman annokseni Arlan ruokataidekilpailuun. Silloin tutustuin aiheeseen, joka yleisimmin tarkoittaa sitä, että ruoka-aineista tehdään jonkin näköinen, yleensä esittävä, taideteos, tai enemmänkin ehkä kuvio – että se yleensä esittää jotakin.

Mutta onneksi taide on hyvin tulkinnallinen asia yleensäkin. Minusta myös kauniit ja kekseliäät tavat tarjoilla ruokaa ovat ruokataidetta, kuten vaikka sushi tai kerros-smoothiet. Samaan kategoriaan kuuluu minusta usein Thai-ruoka. Aavan Aalto-ravintolassa moni annos, kuten tämä useamman kerran nauttimani kasviksen ja merenelävät, tarjoiltiin mabmun lehdistä tehdyissä kupeissa. Riisi oli kauniisti pienenä kartiopatsaana ja porkkana perhosena. 
 
Minusta tärkeintä tietsti ruoassa on maku ja laatu – ja siihen liittyvät taas monet asiat eettisyydestä puhtauteen. Nekin ansaitsivat näissäkin annoksissa kiitoksensa, mutta kolmas tekijä on ruoan kauneus. Se liittyy myös ruoka-anoksen kokoon ja ohjailee koko ruokailua. Kauniisti aseteltu annos tulee nautittua hitaammin ja jotenkin kunnioittavammin. Kun tietää, että sen asetteluun on käytetty aikaa ja harkintaa, haluaa sen nautiskellakin samalla tyylillä.

Viime aikoina olen miettinyt kivoja luonnonmateriaaleja, tai vielä mieluummin syötäviä materiaaleja, jotka soveltuvat ruoan asettelemiseen, vähän niin kuin nämä bambunlehdet. Jos sinulla on hyviä ideoita, luen niistä mielelläni kommenttiboksissa.