Inspirations

Äidit ja tyttäret

2.4.2016 Teksti: inspirations
HYVÄN OLON HOUSUT piti olla tämän postauksen aihe. Ja kuvituksena erilaisia Bohemian Island -housuja. Ja kertoa niiden eettisestä filosofiasta. Mutta siihen palaankin myöhemmin, koska näitä kuvia käsitellessä ajatukseni täyttyivät niin vahvasti kuvissa hymyilevästä tyttärestä ja matkastamme. 
Tyttö on horoskoopiltaan kalat. Niin kuin minäkin. Hän meinasi syntyä omana syntymäpäivänäni, mutta näkikin maailman ensimmäisen kerran vasta ylihuomenna siitä. Aika monta synttäriä ollaan vietetty maailmalla yhdessä. Maaliskuun alku on aikaa, jolloin on itse tehnyt mieli lämpöön, mutta pojalla ollut täällä pelikausi aktiivisena ja mies taas jäänyt hänen kanssaan yhdessä Suomeen. Siksi meistä on kehittynyt oikea maailman matkalaisten äiti-tytärtiimi. 

En tiedä, onko sekin horoskooppikysymys, että rakastamme molemmat kaikenlaisia matkoja, mutta ihan erityisesti vettä ja lämpöä, harmoniaa, varsinkin tropiikkia ja sen kosteutta, vahvoja värejä ja rentoa elämäntyyliä, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, kalaa ja yleensäkin hyvää ruokaa ; )  
Nämä kuvat otettiin jonain iltana Thaimaassa Krabin rannalla laskuveden jo imaistessa merenpinnan kauas alas. Ilta-aurinko poltti vielä kuumana pehmeällä valollaan. Olimme varmaan tulossa iltajoogaamasta ja menossa syömään. Ihana hetki sekin. Tuntuu, että olimme koko reissun taas sellaisessa onnellisessa transsissa, joka muistuttaa niin hyvää unta, että välillä pitää nipistää itseään todetakseen, että on oikesti hereillä.

Äidit näkevät yleensäkin ihanuutta lapsissaan, ja se kiteytyy minun kohdallani myös näissä kuvissa. Ystäväni vieläkin muistaa, että kerroin tyttären olleen jo 4-vuotiaana meidän perheen viisain – tiedän, kuulostaa oudolta, ja joku voisi sanoa, että lapsen kuuluu olla lapsi ja purkaa tunteitaan ja kiukutella jne. ja olen samaa mieltä, meillä todellakin kaikki tunteet ja niiden näyttämiset ovat sallituja (eikä kyse olekaan tunteiden näyttämisestä), mutta tyttären ”henkinen viisaus” on kestänyt ja kypsynyt vauvasta leikki-ikään ja siitä murros- ja teini-ikään. Jos meillä oli miehen kanssa riita, tytär sai sen jo pienenä pelkällä läsnäolollaan loppumaan. Enkä muista meillä kahdella, äidillä ja tyttärellä, ikinä edes olleen tilannetta, jota voisin kutsua riidaksi. 
Hän on nuoressa iässään saanut aikaan kaikenlaista, mistä voin olla ylpeä, mutta tuolla viisaudella tarkoitin  jo silloin sitä positiivisuutta, iloisuutta, tyyntä tyytyväisyyttä ja avoimuutta, jonka hän tuntui saaneen jo syntymälahjakseen ja jota on levittänyt ympärilleen siitä asti. Joskus sanon sitä tavallisuudeksi tai aitoudeksi, jolla tarkoitan sitä, että ihminen osaa ja uskaltaa olla juuri sitä mitä on ja on vielä tyytyväinen olotilaansa. Silloin muillakin on hyvä olla.
Samaa tyttären henkistä kypsyyttä ja aitoutta on minulle ihaillut moni ihminen tutuista vanhemmista hoitajiin ja eskarin ja koulun opettajiin. Ja minä osaan todellakin olla onnellinen siitä <3 Onnellinen olotila on yksi tärkeimmistä lahjoista ja ominaisuuksista, joita ihmisellä voi olla ja oikeastaan koko elämän tärkein päämäärä. 

Mieheni on taas horoskoopiltaa leijona, voimakas ja vahva, persoonallinen, energinen ja impulsiivinen. Välillä aika kaukana vesimerkkien harmoniasta. Minä ja mieheni olemme hyvin erilaiset ja se on aina ollut yksi pitkän suhteemme rikkauksia ja toiminut vahvana vetovoimanakin parisuhteessamme, mutta onhan siinä joskus omat pinnistelynsä, kun tuntuu, että toinen on hetkittäin ihan eri planeetalta ; ) 
Luonnollisesti miehen ja naisen –  ja äidin ja tyttären suhde kuuluukin olla erilainen, mutta ehkä vaihtelevasta dynamiikasta johtuen osaan erityisesti arvostaa sitä erilaista helppoutta tyttären kanssa olemisessa. Tuntuu, että keskenämmekin uiskentelemme kuin kalat vedessä missä vain. Yleensä olemme kummallisen samalla aaltopituudella. Matkoilla sen erityisesti huomaa. Ihan sama, mitä toinen ehdottaa, se sopii toisellekin täydellisesti. Eikä yleensä tarvitse edes kauheasti keskustella, mitä tehdään, kun jotenkin luemme toistemme ajatuksia ja mielialoja jo valmiiksi. Aamu alkaa leveällä hymyllä ja ilta päättyy samanlaiseen ja siihen väliin mahtuu paljon ihania uusia seikkaluja ja paljon vain oleskelua ja nautiskelua kaikesta kauniista. 
Tyttäreni, siitä kaikesta olen aina kiitollinen äiti <3