arvonnat ja yhteistyö

Härkispyörykät kiva vaihtoehto lihapullille

3.9.2016 Teksti: inspirations

Härkispyörykät kiva vaihtoehto lihapullillePorkkanat Härkisrasia HärkispyörykätPyörykät lautasella Pyörykkälautanen Pyörittely Kermaviili Ketsuppi Härkispyörykkäannos Härkispyörykät kiva vaihtoehto lihapullille: Härkis on ilmestynyt kauppoihin ja mediaan. Se on Verson uusin suomalalisista härkäpavuista valmistettu tuote. Siinä on kevyt, miellyttävän mausteinen maku jo valmiina ja se on periaatteessa valmista syötäväksi vaikka sellaisenaan. Sitä ei kannatakaan kuumentaa turhan kauaa, vaan lisätä valmiiseen ruokaan vain pikaisesti lämpenemään. Härkis on kokonaan kasviperäinen, vegaaniseen ruokavalioonkin sopiva ja erittäin proteiinirikas tuote. Kuitenkin se muistuttaa rakenteeltaan jauhelihaa, on suutuntumaltaan miellyttävän pehmeä ja makukin on yllättävän tutun oloinen. Jauhista ei oikeastaan edes tarvitsisi maustaa, mutta vaikka tomaattikastikkeessa sitä on vaikea edes erottaa jauhelihan mausta.

Miksi sitten Härkistä? Se on reilusti helposti sulavaa proteiinia sisältävää, erittäin ravinnerikasta ja ekologistesti kestävästi valmistettua kotimaista ruokaa, joka tarjoaa hyvän lisän ruokavalioon ja vaikka  välillä kivan vaihtoehdon tunnetulle jauhelihalle tai kanasuikaleille. Ainakin minulta usein kyselläänkin ruokavalioa rikastuttavia helppokäyttöisiä tuotteita ja Härkis vastaa juuri siihen kysyntään.

Härkispyörykät kiva vaihtoehto lihapullille

Meillä perhe ehdotti, että kokeillaan, miten Härkis taipuu pyöryköiksi. Koska se on niin pehmeää, olin valmistautunut lisäämään siihen vaikka mantelijauhetta sidosaineeksi ja oliiviöljyä kosteudeksi. Yllätys, yllätys, siitä sai puristeltua ja pyöriteltyä pyörykät ihan sellaisenaan helpommin kuin jauhelihasta. En siis tarvinutkaan raaka-aineeksi mitään muuta kuin Härkistä. Mausteeksikin lisäsin vasta pöydässä hieman suolaa koemielessä, ja muu perhe oli sitä mieltä, että lisättyä suolaakaan ei tarvita… ja meillä  on sentään hyvinkin maustettuihin ruokiin tottunut kotiraati.

Lisäksi tein perinteisen pyörykkäannoksen tyyliin keitetyt pikkuperunat, höyrytetyt porkkanat. Kastikkeina käytin luonnonjogurtista tehdyn kermaviilikastikkeen tyyppisen seoksen sekä pyöryköille viime viikolla itsetehtyä ketsuppia. Kastikkeita ei olisi vältämättä edes tarvittu, mutta sopivat hyvin annokseen. Härkiksen etuna mainittakoon myös sen hyvä säilyvyys: Härkis säilyy jääkaapissa avaamattomana kokonaisen kuukauden, mikä on suuri etu ainakin meidän kiireisessä taloudessamme. Toisena etuna sanoisin sen täyttävyyden. Jos pyöräytän meille perinteiset lihapullat, tarvitaan jauhelihaa tupla-annos Versoon verrattuna. Yhdestä 250 g Härkis-paketista tehdyistä pyöryköistä lisukkeineen sai meillä kolme henkilöä vatsansa ihan täyteen – ja kyse oli lisäkseni sporttaavasta nuoresta sekä reilulla ruokahalulla varustetusta miehestä.

Härkispyörykät

1 paketti Verso Härkistä

oliiviöljyä ja / tai voita paistamiseen

pöytämausteeksi suolaa (käyetään maun mukaan)

Lisukkeet

keitetyt uudet perunat

höyrytetyt porkkanat

tuore salaatti

Kastikkeet

luonnonjogurttikastike (valmistetaan kermaviilikastikkeen tapaan)

itse tehty ketsuppi (mikä tahansa tomaattikastike kävisi hyvin)

Härkispyöryköiden valmitus:

  1. Avaa Härkispaketti ja muotoile Härkiksestä pyörykäitä. Purista sitä reilusti käsillä ja pyörittele kauniiksi palleroiksi.
  2. Kuumenna pannulla haluamasi paistorasva. Käytin puoliksi voita ja puoliksi oliiviöljyä.
  3. Nosta Härkispyörykät pannulle ja kääntele niin, että ne lämpenevät kauttaaltaan.
  4. Tarjoile heti

*Yhteistyössä Verso Food