Inspirations

TOP 7 Loppukesän grillausvinkit

4.9.2016 Teksti: inspirations

TOP 7 Loppukesän grillausvinkit grillattu maissi valmisIMG_0777 valmisIMG_0784 valmisIMG_0787

Grillikausi jatkuu vielä niin kauan kuin säät sallivat. Nyt on vielä hyvä aika kerrata ja hyödyntää tärkeimpitä grillauksen periaatteita niitä syyskuun viikonloppuihin ja antaa muhia ensi kevään grillisuunnitelmiin.

TOP 7 Loppukesän grillausvinkit:

1. Maustaminen marinadilla

Juuri ennen grillausta lisätty marinadi maustaa lihan pinnan. Jos haluaa maustaa pintaa syvemmältä, kannattaa marinadi lisätä useita tunteja ennen grillaamista. Omia mieltymyksiä on hyvä käyttää, mutta yleisesti esim. possunlihaan sopii chili, naudalle valkosipuli, timjami ja rosmariini ja molemmille pohjaksi soija, viinietikka, öljy, inkivääri ja hunaja.

2. Hapan mureuttaa

Öljy auttaa kuljettamaan mausteiden makua lihaan. Sen lisäksi pohjassa kannattaa olla jotain hapanta, koska se mureuttaa lihan. Hyviä aineita ovat esim. etikka ja sitrushedelmä. Pehmeä liha, kuten naudan fileet, ei edes tarvitse mureutusta. Toisaalta sitkeää lihaa ei saa pehmeäksi marinoimallakaan.

3. Marinointiastia

Marinadia ei laiteta vain lihojen alle, vaan ne tulee peittää kokonaan. Hyvä astia on korkea ja kapea kulho, jolloin marinadin saa hyvin koko lihalle. Säästeliäimmin marinadia saa käytettyä, jos lihat laittaa muovipussiin, marinadin päälle ja upottaa pussia lämpimään veteen sen verran, että ilma pusertuu pois ja marinadi lihoihin kiinni.

4. Mausteet ja suola

Voit myös maustaa pehmeän lihan ilman varsinaista marinointia. Hiero silloin lhan pintaan oliiviöljyä ja mausteita. Suola ja pippuri sopivat kaikelle lihalle, samoin useimmat yrttimausteet. Suolaa ei kuitenkaan kannata lisätä lihalle liian aikaisessa vaiheessa, koska se poistaa lihan nesteitä. Suolaa käytetään vasta grillauksen lopussa tai pöytämausteena kastikkeiden ja majoneesien kanssa.

5. Tunnista lihan oikea kypsyys

Isot fileet ja paistit grillataan mieluiten mittarin kanssa. 55° naudanliha on vetäytymisen jälkeen sisältä punertavaa ja täysin kypsänä haluttaessa nostetaan taas pois grilliltä, kun sisälämpötila on 65° C. Porsaan fileet ovat 68°:ssa vetäytymisen jälkeen meheviä.

Pihvit käännetään, kun pinta alkaa pisaroida. Sopiva pihvi on pehmeä ja joustava ja tihkuva neste on kirkasta.

Ribsien ja luullisten lihojen kypsyyden tunnistaa, kun luu irtoaa helposti lihasta. Piikkitestikin on hyvä. Kun lihaan työntää piikin, joka irtoaa siitä helposti, on liha kypsä.

6.Grillaa lämpimänä

Liha ja makkarat on hyvä nostaa huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen grillaamista, jolloin ne kypsyvät tasaisemmin ja paremmin. Jääkaappikylmä liha voi päästää liikaa nesteitä ulos grillauksessa ja makkara taas halkeilee.

7. Vetäytyminen

Erityisesti sisältä punertavaksi jätettävät lihat pitää vetäyttää kunnolla, n. 15 min. Silloin niiden sisuksen ja pinnan lämpötilaero tasaantuu, jolloin kypsyydestäkin tulee tasaisempi. Lihat voi peittää foliolla vetäytymisen ajaksi, mutta nyyttiin pitää jättää reilusti reikiä kuuman ilman poistumista varten. Lihan on hyvä antaa vetäytyä yhtä kauan kuin se on ollut grillissä.

Muut blogin grilliaiheiset postaukset löydät täältä.