mind: Stressinhallinta

5 keinoa saada helpommin uni ja nukkua keskeytyksettä aamuun asti

7.10.2016 Teksti: inspirations

5 keinoa saada helpommin uni ja nukkua keskeytyksettä aamuun astiTilastojen mukaan amerikkalaiset nukkuvat alle 7 h tuntia yössä. Suomalaiset seuraavat perässä. Voin tunnustaa, että on öitä, jolloin unta on itselleni tullut alle 3 h ennen työpäivää, vaikka olen intohimoinen hyvän unen puolestapuhuja. Lasteni syntymän jälkeen jonkinlainen heräämisherkkyys jäi päälle, eikä nuoruusvuosien hyvät unenlahjat ole koskaan oikein palanneet. Siksi on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota riittävään uneen. Ahmin kaikenlaisia kirjoituksia aiheesta. Tässä kokeilemistani opeista poimimani top 5 eli 5 keinoa saada helpommin uni ja nukkua kesketyksettä aamuun asti keinoa parempaan uneen:

1. Syömien ja juominen ennen nukkumaanmenoa

Älä syö mitään juuri ennen nukkumaanoa. Olen aina ollut iltaplaihminen, mutta parhaat unet todellakin saan, kun rauhoitan ruoansulatuksen yöunille. Jos on nälkä, syön pienen annoksen luonnonjogurttia ja hedelmää. Jos vain tekee jotain mieli, kupponen kuumaa kamomillaa, maitoa / mantelimaitoa rauhoittaa uneen.

2. Pidä puhelin toisessa huoneessa

Pidin ärsyttävänä sitä, että miehen puhelin soi aamuisin keittiössä, jonne hän hoippuu unisena sammuttamaan sitä. Omakin uneni on parempaa, kun nukun kauempana puhelimestani. Muutenkin näyttöjen tuijottelu kannattaa lopettaa viimeistään puoli tutia ennen nukkumaanmenoa.

3. Pidä makuuhuone viileänä

Olen usein viluinen ja töissäkin kuljeksin ystävän neulomissa villasukissa tai kynsikkäissä. Vihdoin olen kuitenkin oppinut, että liian lämpimässä makuuhuoneesa ei ole hyvä nukkua. Tuuletan makuuhuoneeseen raikkaan ilman illalla ja pidän patterit mahdollisimman pienellä.

4. Lue tai meditoi hetki

Irrota ajatuksesi päivän tapahtumista lukemalla hetki kirjaa ja tai sulkemalla silmät, hengittämällä rauhallisesti ja tyhjentämällä ajatukset muutamaksi minuutiksi. Mieti, mistä päivän asioista olet kiitollinen. Hyvällä mielellä on hyvä nukahtaa.

5. Älä pelkää päiväunia

Jos olet päivällä väsynyt, nuku 20 minuutin voimaunet. Jos et pysty, käy haukkaamassa happea ulkona tai venyttele / joogaa itsesi pirteäksi. Liian uupuuneena voi olla vaikea nukahtaa illalla.

Kuva on Thaimaan matkalta Aava- hotellista. Lomalla tuli noudatettua näitä kaikkia kohtia ja nukuttua putkiuni aamuun asti joka yö. Kotona moni kohta unohtuu ihan huomaamatta, jos ei uneen ja nukkumaanmenoon kiinnitä ihan erityisesti huomiota. Parin viikon jälkeen uudet unitavat tulevatkin jo automaattisiksi rutiineiksi.