Food: Kala

Graavaa itse joululohi tai -siika

13.12.2016 Teksti: inspirations

Graavaa itse joululohi tai -siikaveitsen teroitusfileerausmerisuolakraavausGraavaa itse joululohi tai -siika: Oma herkkuni jouluruoista on kala. Siksi meillä syödäänkin jouluna kalapöytä erikseen päivällä ja vasta illalla laatikot ja kinkut. Parasta graavikalaa saa tekemällä sen itse. Silloin sitä tulee yleensä tehtyä myös suurempi määrä. Tämä ohje sopii sekä siialle että lohelle.

  1. Sekoita noin 2 tl sokeria ja 2 rkl suolaa / 400 g lohta
  2. Leikkaa tuore lohi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  3. Kerrostele se laakeaan astiian ja ripottele suola-sokeriseos  pinnalle.
  4. Peitä kannella ja laita jääkappiin.
  5. Tarkasta maku viimeistään 12 tunnin jälkeen. Jos se on liian suolainen, huuhtele lohi kylmällä vedellä ja laita päälle kevyt uusi suolakerros. Jos lohi on sopivan suolainen, asettele tarjoiluastiaan ja pyyhkäisen ylimääräinen suola pois.
  6. Koristele sitruunalla ja tillillä.

Kommentit (2)

Hei, kiitos hyvästä kommentistasi! Saman toin esille myös aikaisemmin sushi-ohjeessa. Kun kalaa ei kypsennetä, on tärkeää ostaa se tiskiltä ja mainita käyttävänsä se niin.

Huomauttaisin tähän, että vakuumipakatusta lohesta ei tulisi tehdä raakakypsennettyjä kalatuotteita, sillä vakuumipakatussa kalassa botulismin (kypsentämättöminä vakavan ruokamyrkytyksen) riski. Tästä johtuu myös se, että vakuumipakatun kylmäsavu- tai graavilohen syöminen on yhtä riskialtista. Resepti kuulostaa herkulliselta, joten suosittelen, että kala ostetaan palvelutiskiltä. 🙂

Hei, kiitos hyvästä kommentistasi! Saman toin esille myös aikaisemmin sushi-ohjeessa. Kun kalaa ei kypsennetä, on tärkeää ostaa se tiskiltä ja mainita käyttävänsä se niin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *