Food: Kasvislisukkeet

Toisenlaiset tomaatit auttavat huulten halkeiluun

17.1.2017 Teksti: inspirations

Toisenlaiset tomaatit auttavat huulihalkioihinTörmäsin Prismoissa jo aikaisemmin käyriin kurkkuihin ja nyt myös toisenlaisiin tomaatteihin. Hyvä idea minusta! Toisenlaiset tomaatit näyttävät enemmän sellaisilta kasvihuonetomaateilta, joita itsekin muutama vuosi sitten kasvatin. Ne eivät ole tasaisen muotoisia ja kokoisia tai värisiä, vaan sympaattisesti pieniä, isoja ja epäsymmetrisiä. Niistä tulee mieleen lapsuuden perunapellot, kun serkkujen kanssa keräiltiin mummolan perunatalkoissa kaikkein oudoimman muotoiset potut, jotka tietysti olivat niitä arvokkaimpia keräilyharvinaisuuksia.

Toisenlaiset tomaatit auttavat huulihalkioihin

Olen lähes aina kärsinyt talvisin suupielien halkeilusta. Kouluhoitaja sanoi aikanaan, että pitää syödä enemmän ruisleipää, mutta oikeasti se vain tuntui pahentavan tilannetta. Niinä vuosina, kun itse kasvatin tomaatteja, jäljitin huulihalkeiluongelmani kaupan talvitomaattien syyksi. Muutama sellainen sai taas huulet ruville ja omat tomaatit eivät. Eikä mikään muukaan ruoka.

Kesällä tomaateista ei tullut ongelmia. Ei myöskään matkoilla syödyistä tomaateista. Mutta keskellä talvea kaupan kalpeat, mauttomat tomaatit ovat ne, jotka saavat huuleni halkeamaan. Kun jätän ne syömättä, huuletkin pysyvät ehjinä. Nyt vaikuttaa siltä, että toisenlaiset tomaatitkaan eivät aiheuta huuliongelmia. Ne taitavat siis olla oikeastaan parempia kuin standarsitomaatit… Vaikka ovat reilusti edullisempiakin. Kuten käyrät kurkutkin; hauskemman näköisiä ja halvempia.

Kun selvitin huulihalkeilun ja tomaattien suhdetta, törmäsin myös kirjoituksiin, joissa kerrottiin, että siinä vaiheessa kun tasaisen pyöreät ja punaiset tomaatit alkoivat käydä kaupaksi muita paremmin, jalostettiin pikkuhiljaa se lajike, joka nykyisin on käytänössä talvisin kaikkialla kaupoissamme myynnissä. Harmi vain, että siitä karsiutui ulkonäköpoikkeusten lisäksi myös suurin osa ravintoarvoista. Tervetuloa toisenlaiset tomaatit kauppojen hyllyille! Olisi kiva, jos tämä voisi olla aloitus tielle takaisin luonnollisuuteen vihannesten kasvatuksessakin.

Kommentit (2)

No tuo on todellakin aivan totta! Kiitos kommentistasi, ehdin jo saamaan toisenkin samasta aiheesta. Kyseessä on tietenkin suupielten halkeilu. Korjasin sen nyt otsikkoon ja tekstiin.

Tuskin mitkään tomaatit sentään auttavat huuliHALKIOON… oikeat termit käyttöön ennen artikkelin julkaisua kiitos! Huulihalkio (synnynnäinen epämuodostuma) on täysin eri asia kuin huulien halkeilu (kuivuudesta, ruoka-aineista tms johtuva).

No tuo on todellakin aivan totta! Kiitos kommentistasi, ehdin jo saamaan toisenkin samasta aiheesta. Kyseessä on tietenkin suupielten halkeilu. Korjasin sen nyt otsikkoon ja tekstiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *