mind: Stressinhallinta

Näin syöminen vaikuttaa nukahtamiseen ja uneen

9.2.2017 Teksti: inspirations

Näin syöminen vaikuttaa nukahtamiseen ja uneen Aringonlasku

Uneni on hyvin herkkää, niin kuin taitaa nykyään olla aika monella muullakin. Entistäkin herkemmin nukun yleensä parina yönä ennen täysikuuta eli silloin kun kuu on kasvavassa vaiheessa. Seuraava täysikuu on ylihuomenna ja sen kunniaksi heräsin ihan pirteänä taas viime yönä kolmelta. Aiheestahan on tehty nykyään laajempiakin tutkimuksia, enkä ole onneksi tämän ”kuuhulluuteni” kanssa yksin. Ehkä se on joku geeniperimä menneiltä sukupolvilta. Aikoinaan täydenkuun aikaan hyödynnettiin kuun valoa tekemällä töitä öitä myöten ja sen jälkeen levättiin. Sen kunniaksi nostin juuri nyt tämän tb-listauksen uneen vaikuttavista tekijöistä.

Näin syöminen vaikuttaa nukahtamiseen ja uneen

Tietysti monet muutkin asiat vaikuttavat uneen. Liika työ kuormittaa mieltä. Samoin ulkoilun ja liikunnan puute. Myös kaikki liian jännittävä viihde häiritsee ainakin omaa mielenrauhaani. Puhelimen valo häiritsee nukahtamistani ja kännykän räplääminen liian myöhään tekee unestani usein katkonaista. Vaikka nämä asiat ovat tuttuja, on niitä usein vaikea hallita. Syömisrytmi sekä yllättävän moni ruoka ja juomakin säätelee ruoansulatustamme ja sitä kautta hyvin vahvasti myös nukahtamista ja unen riittämistä aamuun asti. Näin syöminen ja muu toiminta  vaikuttaa nukahtamiseen ja uneen:

Yöuni saattaa katkeilla ja vähentyä näistä syistä:

 • Maksa toimii liian aktiivisesti.
 • Verensokeritasot ovat epätasapainossa.
 • Kofeiinin nauttiminen liian myöhään.
 • Liikaa ajatuksia mielessä!
 • Kännyköiden ja tietokoneiden käyttö illalla.

Nämä tekijät vaikuttavat meihin:

 • Liikaa alkoholia illalla. Punaviini saa maksan toiminnan vilkastumaan.
 • Liiallinen sokerin ja nopeiden hiilihydraattien nauttiminen illalla.
 • Yleensäkin liika ruoansulatuksen kuormitus illalla.
 • Piristävä kofeiini (tee, kahvi, vihreä tee) myöhään iltapäivällä tai illalla.
 • Liian vähän proteiinia iltaruoalla.
 • Liikaa teknologiaa!

Mitä tehdä parantaaksemme unta:

 • Rajoita kofeiinin määrää ja nauti se aamupäivän aikana. (Älä lisää määrää arjen alkaessa)
 • Syö aamiainen, lounas ja välipala, ettei ilta mene hotkimiseksi.
 • Nauti illallisella reilusti proteiinia tai nappaa iltapalaksi proteiiniannos (vaikka jogurttia ja pähkinöitä). Proteiini pitää olon tyytyväisenä ja kylläisenä pitkään, kun taas nälän tunne herättää ja valvottaa.
 • Myös liian alhainen verensokeri vaikeuttaa nukkumista. Siihen ei kuitenkaan tarvita suklaalevyä, vaan esim. hedelmä riittää hyvin.
 • Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka hyvin, silloin se myös sulaa paremmin ja uni on rauhallisempaa.
 • Rauhoita ilta: kuuntele rauhallista musiikkia, nauti yrttiteetä, anna mielen laskeutua stressittömään tilaan.
 • Tee nukkumaanmenosta väsyttävää ja miellyttävää. Venyttele tai nosta jalat ylös muutamaksi minuutiksi nukkumaan mennessä tai hengitä 15 kertaa syvään ja anna mielesi tyhjentyä sänkyyn mennessä. Täytä ajatuksesi rakkaudella ♥.

Merellä