Food: Juomat

6 terveyshyötyä lämpimästä sitruunavedestä aamujuomana

23.2.2017 Teksti: inspirations

Sitruunaveden terveyshyödyt Aloitan yleensä aamuni sitruunavedellä. Hammaspesun jälkeen puristan mehut puolikkaasta tuoreesta  sitruunasta kuumennettuun, en kuitenkaan kiehuvaan, veteen. Tallustelen lämpimän sitruunavesimukini kanssa joogamatolle ja herättelen itseni venyttelyillä ja lämmittävällä sitruunavedellä. Sitruunavesi kannattaakin nauttia lämpimänä, jolloin keho käsittelee sen nopeammin ja vähemmällä energialla. Toki sitruunaa on hyvä lisätä myös moniin ruokiin sen terveysvaikutusten lisäksi antamaan väriä, makua ja tuoksua.

Sitruunavesi aamujuomana on kiertänyt blogeissa nyt jo tovin. Terveysjuomana se on tunnettu jo satojen vuosein ajan. Tutkimustietoakin siitä on kertynyt jo paljon.

Sitruunaveden terveyshyödyt

1.Tärkimpänä hyötynä pidetään sitruunaveden immuunijärjestelmän puolustamista, sen viruksia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Sitruunan tulehdusta estävää vaikutusta voi myös hyödyntää puristamalla lusikallinen sitruunavettä kylpyveteen lihaskipuja lieventämään.

2. Sitruunaa pidetään myös tehokkaana puhdistajana ja ruoansulatuksen tehostajana, mikä auttaa painonhallinnassa. Myös sitruunansisältämät prektikuidut auttavat unohtamaan ruokaan liittyvät mieliteot. Monet ovat myös vaihtaneet aamukahvin onnistuneesti sitruunaveteen.

3. Sitruunoissa on paljon tärkeitä ravintoaineita, mm. kalsiumia, rautaa, magnesiumia. B-ryhmän vitamiineja ja C-vitamiinia, josta saadaan apua mm. raudan imeytymiseen, tulehduksilta ja hengitystieoireilta suojaamiseen. Situunan sisältämä askorbiinihappo eli C-vitamiini on tärkeä yleisterveydelle, luustolle ja paranemiselle.

4. C-vitamiini ja emäksisyys myös auttavat puhtaaseen, terveeseen ihoon ja mm. suojaavat aknelta.

5. Jo sitruunan tuoksu energisoi ja virkistää mieltä sekä tilaa. Sitruuna on yksi harvoja ruokia, jonka negatiiviset ionit tuottavat enemmän energiaa ruoansulatuksessa.

6.Sitruunavesi myös raikastaa hengityksen. Hampaat kannattaa pestä ennen sitruunaveden nauttimista. Sitruuna on hapanta ja sen aiheuttama happohyökkäys pehmentää hampaan pintaa noin tunnin ajan eli sitruunaveden jälkeen ei kannata pestä hampaita.