Food: Juomat

Punaviinin terveyshyödyt ja oikeat nauttimismäärät

24.2.2017 Teksti: inspirations

Punaviinin terveyshyödyt ja oikeat nauttimismäärät

Punaviinin terveyshyödyt koskevat kohtuullista käyttöä. Jokainen meistä on tietoinen liiallisen alkoholinkäytön terveyshaitoista sekä muista ongelmista ja rajaveto kohtuu-ja liikakäytössä ei aina ole helppoa.

Itse huomaan usein pitkänkin ajan kuluneen ilman viinilasillista, vaikka pidänkin juuri punaviinin lämpimyydestä ja pehmeydestä. Punaviini on ollut paljon esillä näissä merkeissä viime aikoina ja sen terveyshyödyt ovat tosiaan kiinnostavia. Ne on tunnustettu pitkään jo monissa vanhoissa kulttuureissa.

Määristä vielä tarkemmin siis, monet tutkimukset osoittavat, että kohtuullisesti punaviiniä juovat henkilöt elävät terveellisemmin kuin absolutistit tai oluen tai vahvempien alkoholien juojat. Silloin on kyseessä 1-1,5 lasillista punaviiniä naista kohden tai 1-2 lasillista miehelle päivässä, enintään viitenä päivänä viikossa. Tämä tarkoittaa myös kokonaisalkoholinkulutusta.

Lasillinen päivässä voi alentaa riskiä mm. sydänsairauksiin, dementiaan, syöpään ja masennukseen, kun taas suuremmat annokset saattavat suurentaa sairastumisrisiä.

Punaviinin terveyshyödyt ja oikeat nauttimismäärät

Punaviinityyppejä on useita. Yleisimpiä ovat Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignot, Pinot noir ja Zinfandel. Alkoholipitoisuus on yleensä 12-15 %. Kohtuullisessa määrässä punaviiniä on osoitettu useita terveyshyötyjä, pääosin suuren antioksidanttipitoisuuden vuoksi.

Punaviinin sisältämät tehokkaat ja monimutkaiset kasviyhdisteet yhdistetään moneen terveyshyötyyn, liittyen myös syöpärairauksiin ja sydänsairauksiin. Punaviinilasillisen on todettu vaikuttavan suotuisasti insuliinitoleranssiin ja tasaavan verensokeria eli suojaavan 2 tyypin diabetekseltä.

Joissain tutkimuksissa on myös todettu punaviinin erityinen hyöty naisten terveydelle pienentämällä mm. rintasyöpäriskiä.

Miehetkin saavat kuitenkin oman osansa. Tutkimusten mukaan punaviinilasillinen 3-4 päivänä viikossa voi pienentää keski-ikäisten miesten aivoinfarktiriskiä ja alentaa verenpainetta.