wellbeing: Terveyttä ruoasta

Näin pidät verensokerin tasaisena koko päivän (ja miksi se on tärkeää)

4.5.2017 Teksti: inspirations

Näin pidät verensokerin tasaisena Ainakin voin käsi sydämellä sanoa, että tämän postauksen kuvaustilanne ei ole lavastettu 🙂  Purjehdin töistä kotiin maha muristen, enkä edes jaksanut vaihtaa vielä olohousuja jalkaan, kun nälkä oli niin kova. Annokset odotteli jo pöydässä, kun kävin vielä hakemassa jotain ja tytär, joka kuvasi ruokaa, kuvasi sitten siinä samalla meitsinkin. Jotenkin muistan tuon hetken nälkäisen fiiliksen niin hyvin, että siitä ja verensokerin tasaisuudesta voisinkirjoittaa hieman enemmänkin.

Näin pidät verensokerin tasaisena koko päivän

Mies hurauttaa meillä yleensä aamuisin isot satsit smoothieta. Siinä on reilusti pakastemarjoja (mustikat ovat herkkuani, mutta kaikki marjat hyviä), banaania, päärynää yms. oliivi- tai kookosöljyä, reilusti tuoretta inkivääriä, raakoja kananmunia, jotain superood-jauhetta ja nesteeksi luonnonjogurttia tai mantelimatoa. Nautiskelen sitä ison lasillisen aamiaiseksi ja samalla huuhtelen päivän vitamiinit kurkusta alas. Sen takia oma smoothieni on usein mantelimaidolla. Huomaan selkeästi, että päivän vitamiinit eivät imeydy yhtä hyvin, jos nielaisen ne maitotuotteen (jogurtin) kanssa.

Isoon reissumukilliseen pakkaan vielä useimpina päivinä lounas-smoothien evääksi ja iltapäivän välipalaksi nappaan pari hedelmää, mielellään avokadon (täyttää ihanasti) ja vaikka appesiinin ja usein vieä pieneen pussiin pähkinöitä.

Ja miksi se on tärkeää

Nyt iltapäiväeväs oli unohtunut ja nälkä sen mukainen. On tosi tärkeää jaksamisen kannalta pitää verensokeri tasaisena päivän mittaan. Se ei todellakaan tarkoita (tietenkään) mitään isoja makeita ruokalasteja, vaan esim. 20-30 g / hh kolmen tunnin välein on sopiva. Sen verran hiilareita on vaikka parissa pienessä hedelmässä, smoothiessa, reilussa salaatissa, banaanissa, mehulasissa yms. Jos hiilareihin yhdistää hieman proteiinia tai öljyä, kuten juuston palan, siemeniä / pähkinöitä ym. pysyy verensokeri hyvällä tasolla pidempään.

Kun syö 3 tunnin välein kohtuullisesti, ei väsymys ja nälkä ei pääse yllättämään, vaan vireystaso ja jaksaminen pysyy tasaisena ja mieli virkeänä, ja sanoisin että myös vastustuskyky parempana,  kun energiaa ei kulu väsymykseen ja viluun, niin kuin silloin kun verensokeri valahtaa alas.

Väsähtäneenä tulee usein myös hotkittua ihan liikaa, nälkä yksinkertaisesti pääsee liian suureksi ja meiluummin liioittelee hiilarien ja makean määrää annoksessa. Mielenkiintoinen suhde on myös iltapäivän ja illan syömisellä. Jos lounaan ja päivällisen välissä ei syö mitään, vaan pitää pitkän (reilusti yli sen 3 h) tauon syömisessä, kostautuu se helposti illalla. Edes välissä syöty päivällinen ei tasaa tilannetta, kun ennen sitä verensokeri valahti liian alas.

Note to myself – näiden kuvien kaltaisina päivinä: Syöminen on fyysisesti ja psyykkisesti kokonaisvaltainen juttu ja vaikuttaa niin paljon terveyteemme, energisyyteemme, jaksamiseemme ja koko elämään, että on paljon pienempi vaivaa muistaa pakata mukaan niitä pieniä terveellisiä aterioita kuin jättää ne kiireessä välistä ja olla epätasapainossa koko loppu illan.

Sitä paitsi niitä välipalojahan voi varata mukaan vaikka koko viikoksi. Aikaisemmin kävin joka maanatai ostamassa työpöydälle ison kulhon tuoreita hedelmiä, joista aina söin pari iltapäivisin. Täytyykin ottaa sama tapa taas käyttöön. Ja samalla voisin varata siine toimiston keittiön kaappiin pähkinöitä ja siemeniä, ihania iltapäivän pikkuherkkuja.

Kommentit (2)

Hei, sillä on kyllä yllättävä suuri vaikutus ja aika äkkiä oppii tasaisen rytmin, josta välillä tulee lipsuttua vaikka kiireessä.

Ateriarytmin tasaamisen jälkeen tosiaan iltojen herkkunapostelu on vähentynyt!
http://westendmum.fi

Hei, sillä on kyllä yllättävä suuri vaikutus ja aika äkkiä oppii tasaisen rytmin, josta välillä tulee lipsuttua vaikka kiireessä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *