travel: Kreikka, Rodos

Arki, josta ei tee mieli paeta lomalle

10.8.2017 Teksti: inspirations

Arki, josta ei tee mieli paeta lomalle

Tähän aikaan vuodesta alkaa kesästä olemaan reilusti suurin osa takanapäin ja ajatuksissa hieman haikea olo. Yksi elämän suurimpia viisauksia olisi tietenkin pystyä muodostamaan arkielämäänsä mahdollisimman paljon sellaisia elementtejä kuin elämäänsä yleensäkin haluaa. Arkea kuitenkin elämme ehdottomasti suurimman osan ajasta. Olisi aika sääli, jos vain kiireessä puuskuttaisimme sen ohi ja odottaisimme pahimmillaan kuukausia seuraavaa lomaa. Ja loman puolivälissä alkaisi jo stressata sen loppumista. Nämä ovat todennäköisesti myös tuttuja kokemusia ja tunteita meistä jokaiselle aika ajoin.

Tietenkin arjessa on paljon elementtejä, jotka menevät osittain pakollisen suorittamisen piikkiin, mutta uskoisin, että paljon on myös tehtävissä. Yleensä pyrin itse nappaamaan onnistuneista lomista mukaan elementtejä, joita jatkan arkenakin. Ja loma on myös sopiva ajankohta ottaa hieman etäisyyttä omaan arkielämäänsä ja tarkastella, ovatko sen peruselementit kunnossa.

Tällaiset ajatukset omassa mielessäni katselen kohti syksyä:

Arki, josta ei tee mieli paeta lomalle

Työ

Teen jo työtä, josta nautin. Tänä talvena aion tehostaa työtä siten, että yritän keskittyä entistä enemmän niihin osa-alueisiin, joista pidän ja joissa tunnen olevan hyvä ja tehokas. Tulen myös siirtämään työrytmiäni aikaisemmaksi. Viime talvena usein päivät venyivät myöhäisiksi, jolloin taas aamutkin venyivät ja sellainen rytmi saa helposti koko päivän tuntumaan työntäyteiseltä. Vaikka työ on minulle myös elämäntapa, haluan silti irrottautua siitä päivittäin ja ladata akkuja muilla elämän osa-alueilla.

Liikunta

Loma on minulle tyypillisesti aikaa, jolloin panostan  monipuolisesti liikuntaan. Nyt aion tuoda saman energialähteen entistä enemmän arkeeni. Aamujoogan ja luonnossa liikkumisen pidän ohjelmassa mahdollisuuksien mukaan päivittäin, mutta lisäksi on ajatukissa aloittaa taas salitreenit ja ehkäpä tenniskin.

Perhe ja ystävät

Nämä yhdistin saman otsikon alle, koska lapset meillä ovat jo niin isoja, etteivät kaipaa varsinaista hoitoa – ja itse asiassa poika lentääkin taas toiselle mantereelle opiskelemaan talveksi. Tässä elämäntilanteessa perheaika onkin jo enemmän luksusta. Näin ollen haluan järjestää aikaa niin paljon kuin mahdollista perheen kanssa vietettäväksi, ihan vain siksikin, että se on parasta mitä tiedän ja tunnen olevani valtavan onnekas, että meillä on perheessä niin älyttömän hyvät kemiat.

Lisäksi olen onnekas ja kiitollinen hyvistä ystävistä. Siinä määrin, että jatkossa aion raivata säännöllisesti tilaa myös arkena sosiaaliselle elämälle. Ystäviä tullaan tapaamaan kävelyjen syömisten, vierailujen ja ulkona käymisen puitteissa ja aikaa järjestetään vaikka vähentämällä sitä Netflix-sarjoilta tai lyhentämällä liian pitkiä työpäiviä.

Arkirutiinit

Tämä on myös osa-alue, joka viimeistään erottaa arki-illat lomasta. Kun ohjelmaan vyöryvät kaupassakäynnit, pyykinpesut, siivoamiset ym. arkirutiinit.

Aimo harppauksen arjen hallinnan helpottamiseen otimme jo muuttamalla. Uusi koti on  vanhaa pienempi ja uusi. Vanhassa kodissa oli valtavat varastotilatkin, jotka luonnollisesti täyttyivät tavarasta. Nyt kaikki on uutta ja puhdasta, konmaritin heinäkuussa jo kaiken ja suunnittelin kaikelle tarpeelliselle hyvät säilytysratkaisut eli kaikella on myös paikkansa ja tarkoitukseni on myös pitää tavarat paikoillaan.

Jos hankin lisää vaatteita tai muuta tavaraa, luovun joistain vanhoista ja pidän kodin koko ajan perussiistinä, jolloin siivoaminen on lähinnä miellyttävää hyötyliikuntaa koko päivän talkoiden sijaan.

Kaupassa tulee tällä hetkellä käytyä liian usein, koska olen kokeillut yhden jättikuormallisen kauppareissun korvaamista useilla pienillä – ja koska ihan lähellämme ja matkojen varrella on kaikki mahdolliset kaupat ja palvelut, joihin on helppo poiketa.

Toisaalta rakastan ruoanlaittoa ja -suunnittelua. En kuitenkaan mitenkään nauti kaupoissa käytetystä ajasta ja mietinkin tällä hetkellä siihen uutta ratkaisua, joka voisi olla joko ruokaostosten tilaaminen kotiin viikoittain tai kauppa- ja ruokaruljanssien jakaminen jonkinlaisiin vuoroihin perheen kesken.

Minilomat

Arjen vastapainoksi suunnittelimme mieheni kanssa jo viime vuonna pitävämme säännöllisesti pitkiä viikonloppuja. Suunnitelma ei toteutunut, oikeastaan ihan päinvastoin. Sama idea on taas mielessä, pitää vaikka pitkä viikonloppu kerran kuussa, jolloin suuntaisimme saaristoon tai kaupunkilomalle. Silloin lomatunnelmat olisivat oikeastaan läsnä ihan konkreettisesti joka kuukausi.

Onko sinulla ajatuksia, joilla arjesta saisi rakennettua niin hyvän, että heti loman jälkeen ei tarvitsisi aloittaa uuden loman odottamista?

Kuvat on otettu ihanissa lomatunnelmissa Rodoksen aktiviteettihotellimme, Levante Beach Resortin, parvekkeelta.