Ihmiset ja suhteet

Jouduitko petetyksi edellisessä parisuhteessa? Näin rakennat luottamuksen uudessa liitossa

Teksti:
Anna.fi

Löysitkö upean kumppanin, mutta edellisen parisuhteen ongelmat ja epäonnistumiset kummittelevat mielessäsi? Pelkäätkö myös uuden puolisosi lähtevän vieraisiin tai ratkeavan ryyppäämään niin kuin eksä? Tai entä jos postiluukusta tippuu kohta ulosottokirjeitä kuten edellisessä suhteessasi?

Jouduitko petetyksi edellisessä parisuhteessa? Näin rakennat luottamuksen uudessa liitossa

Luottamuksen rakentaminen eron jälkeen saattaa olla yllättävän vaikeaa, vaikka uusi kumppani ei antaisikaan aihetta epäilyksille. Miten edellisen suhteen tunteista pääsee irti?

Työstä vanha ero ensin loppuun

Jos edellisen suhteen tunteet tulevat mukaan uuteen suhteeseen, vanhan suhteen tilinpäätös on jäänyt tekemättä, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Kirsi Penttinen sanoo.

– Ihminen ei ole henkisesti valmis uuteen suhteeseen ennen kuin ero on työstetty loppuun.

Edellisessä suhteessa on saattanut olla luottamuspula. Kumppani on voinut valehdella rahankäytöstään tai suhteen ulkopuolisista henkilöistä. Petetyksi tulemisen aiheuttamasta traumasta ei välttämättä toivu helposti.

– Petetyn luottamus on rikottu ja hän kokee voimakasta turvattomuuden tunnetta. Vahingoitettua minuutta ei korjata hetkessä, Penttinen selventää.

Lue myös: Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu

Rakenna luottamusta pitkäjänteisesti

Ihastuksen tunteet roihahtavat nopeasti, mutta uuteen ihmiseen tutustuminen ja luottamuksen rakentuminen vie aikaa.

Uusi suhde saattaa olla kaikin puolin täydellinen, mutta silti jokin kumppanin käytöksessä voi odottamatta laukaista vanhan suhteen trauman. Epäluulo saattaa kyteä mielessä pitkään.

Vanhassa suhteessa herkistyneet tuntosarvet tarkkailevat uuttakin kumppania herkeämättä. Petetty saattaa mustasukkaisesti etsiä merkkejä salasuhteesta ja hermostua tuntemattomasta puhelinnumerosta. Alkoholistin kanssa viime vuodet viettänyt voikin pillastua viattomasta saunaoluesta.

– Kun minuutta on rikottu, luottaminen on vaikeaa. Ihminen saattaa ajatella pitkään, että miksi uusi kumppani olisi pohjimmiltaan yhtään parempi kuin edellinen, Penttinen sanoo.

Testaa: Oletko mustasukkainen? Tee testi!

Jouduitko petetyksi edellisessä parisuhteessa? Näin rakennat luottamuksen uudessa liitossa

Muista puhua tunteistasi

Miten edellinen suhde pitäisi käsitellä, jotta uusi kumppani ei jäisi vain eksän kopioksi?

Penttisen mukaan tärkeintä on puhua asioista. Eron jälkeen mieltä kalvavat asiat on saatava ulos, etteivät ne patoudu uuden suhteen taakaksi.

– Usein puhuminen läheisten kanssa on paras keino käsitellä traumaa. Myös keskusteluryhmistä tai terapiasta on apua. Jos puhuminen on vaikeaa, tunteita voi purkaa kirjoittamalla tai maalaamalla, Penttinen neuvoo.

Pohjimmiltaan epävarmuus kumpuaa menettämisen pelosta. Turvattomuuden tunne syntyy epäilyksestä, että jokin ulkopuolinen asia tai ihminen uhkaa symbioosia kumppanin kanssa. Kuviteltu uhka saattaa olla harrastus tai vaikka kumppanin lapset.

– Mustasukkaisen ihmisen on vaikea hyväksyä ajatusta, ettei hän ole aina ykkönen kumppanin elämässä. Ilman luottamusta mustasukkaisuudesta on vaikea päästää irti.

Lue myös: Mustasukkaisuus – Mustasukkaisuuden erilaiset kohteet ja tyypit

Älä kyttää kumppaniasi

Kumppanin puhelimen tutkiminen ja menojen kyttääminen ovat vääriä tapoja yrittää rakentaa luottamusta. Epävarmaksi itsensä tuntevan kannattaa ottaa mustat ajatukset rohkeasti puheeksi uuden kumppanin kanssa.

– Kumppanin huolta ei saisi kuitata suuttumalla tai väheksymällä. Sen sijaan häntä tulisi rohkaista kertomaan lisää tunteistaan ja epävarmuuden syistä, Penttinen neuvoo.

On hyvä ymmärtää, että epäluulojen kohtaaminen on vaikeaa myös suhteen toiselle osapuolelle. Keskusteleminen on hankalaa, jos uusi kumppani kokee, että häntä syytetään aiheettomasti. Etenkin miehet sulkeutuvat helposti, jos he kokevat joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi.

– Keskustelussa kannattaa suosia minä-puhetta ja kertoa, miltä minusta tuntuu tai miksi minä ajattelen näin.

– Jos kumppania alkaa syyttää, että sinä aina flirttailet muiden kanssa, tämä helposti sulkeutuu, eikä halua keskustella aiheesta ollenkaan. Puhumattomuus taas vain lisää epäilyksiä, Penttinen selventää.

Lue myös: Vaikenetko parisuhteessa? – 5 vinkkiä parisuhteen parantamiseksi

Jouduitko petetyksi edellisessä parisuhteessa? Näin rakennat luottamuksen uudessa liitossa

Vältä toisen tai omien menojesi rajoittamista

Toisen ihmisen epävarmuuden takia ei kannata alkaa rajoittaa omaa elämää. Vaikka kumppani rypisi epäilyissään, uuden kumppanin on voitava elää niin kuin ennenkin.

Kaveriporukan saunailloista tai omista harrastuksista kieltäytyminen saattaa tuntua helpolta ratkaisulta hillitä mustasukkaisuutta, mutta itse asiassa tämä vai pahentaa tilannetta.

– Ei kukaan voi alkaa kulkea ulkona pussi päässä toisen ihmisen toiveesta. Oman elämän pienentäminen johtaa ainoastaan katkeruuteen ja aggressioihin, jotka purkautuvat ennemmin tai myöhemmin, Penttinen huomauttaa.

Uusi kumppani ei ole vastuussa edellisen kumppanin teoista. Siksi eronneen tulisi uutta suhdetta aloittaessaan miettiä, mitä minä haluan siirtää vanhasta suhteestani uuteen. Vastaus voi aivan hyvin olla ”en mitään”.

Asiantuntijana parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Kirsi Penttinen

Lue lisää:

Mustasukkaisuudesta voi parantua
Yksinhuoltaja ja uusi rakkaus
Eka kerta eron jälkeen: Mainettaan parempi laastarisuhde

Teksti: Anna Nummisto
Kuvat: Colourbox

X