Food: Öljyt

Energiaa maailman ravinnerikkaimmasta kasviöljystä

19.2.2018 Teksti: inspirations

Kaupallinen yhteistyö: Bonred

Energisyyden ja hyvän olon vuoksi

Olen jo pari kertaa maininnut haluavani kirjoittaa enemmän energisyyttä lisäävistä asioista tänä vuonna. Ensimmäisenä ravintoaineena onkin hyvä esitellä punainen palmuöljy. Historiansa ansiosta se kuuluu niihin aineisiin, joiden ei luulisi esittelyä kaipaavan, mutta jotka vasta nyt tekevät näkyvämmin tuloaan meidän länsimaisten ihmisten moderniin ruokavalioon.

Energiaa maailman ravinnerikkaimmasta kasviöljystä

Palmuöljyä on käytetty ravintona yli 5 000 vuotta. Jo muinaiset egyptiläiset tunsivat palmuöljyn terveelliset ominaisuudet. Aina modernien lääkkeiden yleistymiseen asti punainen palmuöljy oli yleinen lääke melkein mihin tahansa terveysongelmaan ympäri Afrikkaa.

Alunperin trooppisessa Afrikassa tuotetun palmuöljyn käyttö on levinnyt kaikkialle maailmaan. Nykyään myös länsimaiset lääkärit ja tutkimustulokset ovat huomioineet sen korkeat vitamiini- ja antioksidanttipitoisuudet.

Nimi tulee öljyn tumman punertavasta sävystä, jonka se saa beta-karoteeneista ja lykopeeneista, jotka antavat myös porkkanoille ja tomaateillekin niiden värin. Karoteeni on yksi  useista punaisen palmuöljyn sisältämistä A-vitamiinin esiasteita. A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa ja on siten tärkeää energiatasollemme. Muita sen tärkeitä rooleja ovat mm. limakalvojen, ihon, hermoston ja immuunijärjestelmämme hoitaminen, mikä  tekeekin sen tärkeäksi taistelijaksi useita sairauksia vastaan. Elimistömme voi kuitenkin muodostaa A-vitamiinia karoteeneista vain tarvittavan rasvamäärän kanssa. Punainen palmuöljy ratkaisee tämän haasteen luonnollisesti itsestään.

Se sisältää myös runsaasti solujamme suojaavaa E-vitamiinia. Oikeastaan jokaisen solumme kalvo on rasvaa ja laadukas ravintoöljy onkin yksi kaikkein tärkeimpiä ravintomme osia terveyden ja energisyyden ylläpitäjänä.

Bonred öljyssä on myös noin 36% palmitiinihappoa. Se on maitorasvan vallitseva maitohappo, jota on runsaasti myös äidinmaidossa. Palmuöljy on eläinrasvojen ohella paras palmitiinihapon lähde, mikä tekee siitä erityisen tärkeän myös vegaaneille.

Itse asiassa useiden kymmenten elimistön valmiiksi hyödynnettävässä muodossa olevien vitamiinien ja antioksidanttien vuoksi punainan palmuöljy on niin ravinnerikasta, että sitä on alettu jo kapseloida ja myydä vitamiinina. Minusta öljyä on kuitenkin luonnollisempaa ja hauskempaa käyttää sellaisenaan osana ruoanlaittoa.

Palmujen alla

Olen ollut onnekas saadessani ladata akkuja viimeisen kuukauden ajan Floridan lämmössä. Matkalla halusin panostaa hyvään oloon, treeniin, terveelliseen ruokaan ja rentoutumiseen.

Mietin aamuisin levitellessäni mattoa palmujen alle, ettei ympäristö olisi voinut olla parempi joogahetkiini. Loppurentoutuksessa katselin palmunlehtien rauhoittavaa heiluntaa auringon noustessa. Usein ajattelin, että palmujen symbolinen vaikutus lähtee niistä itsestään täysin luonnollisesti. Ne mielletään universaalisti kaikkialla rentouttaviksi ja rauhoittaviksi hyvänolon kasveiksi. Välillä huomasin myös ajattelevani, että niitä tulisi suojella aktiivisesti sademetsien tuhoamisen sijaan.

Ympäristön ystävä

Samaan aikaan testasin Bonredin punaista palmuöljyä ja tärkeänä asiana totesin, että se tuotetaan ilman turhaa teollista käsittelyä.

Yleensäkin palmuöljyn kasvattaminen on luontoa säästävin tapa tuottaa elintarvikerasvaa. Esim. Fazer käyttää palmuöljyä useissa tuotteissaan ja mainitsee sivuillaan perusteeksi mm. transrasvojen välttämisen ja sen että öljypalmu on satoisin kasviöljykasvi, jonka korvaaminen muulla kasvisrasvalla aiheuttaisi sen, että maata tarvittaisiin tuotantoon paljon enemmän.

Helppo ruoanlaitossa

Ruonalaitossa monien rasvojen haaste on kuumennus, koska tavalliset kasviöljyt palavat helposti. Punaisella palmuuöljyllä on hyvin korkea lämmönsietokyky, mikä tarkoittaa sitä, että rasvahappojen sidokset pysyvät kuumennettaessa koossa säilyttäen sen arvokkaat terveelliset ominaisuudet ja miellyttävän hienon pähkinäisen maun.

Mistä voi ostaa punaista palmuöljyä?

Bonred.fi -sivulla voi tustua paremmin öljyyn, sen saataavuuteen, resepteihin ym. Öljyä voi tilata mm. suoraan verkkokaupasta. Saat tuotteen 10% edullisemmin käyttämällä alennuskoodia: BONRED.

Tieteellisiä punaisen palmuöljyn tutkimuksia löydät mm. täältä ja täältä. 

Jatkossa julkaisen vielä pari ihanaa punaisen palmuöljyn sisältää reseptiä. Lisää tietoa löydät Kohokohdan artikkelista Päivän vitamiinit ruokaöljystä? sekä Gurmee-blogin postauksesta Ruokaöljyjen lyhyt oppimäärä.

 

Kommentit (2)

Hei Liisa,
Olen ihan samaa mieltä, vaikka minulle punainen palmuöljy onkin uudempi tuttavuus. Se on miellyttävän maukasta ja kätevää monenlaisessa ruoanlaitossa. Ja tietenkin tuo ekologisuus on aina iso bonus.

Tuttu, maukas terveellinen tuote. Olen käyttänyt Bonred punaista palmuöljyä useamman vuoden ajan. Tämä on maukkaampi kuin tavalliset ruokaöljyt. Sopii erinomaisesti paistamiseen. Öljyä voi käyttää leivontaan, ruoanlaittoon sekä sellaisenaan nautittavaksi. Antaa ruokiin ja leivonnaisiin kauniin keltaisen värin. Tuotettu luontoa kunnioittaen.

Hei Liisa,
Olen ihan samaa mieltä, vaikka minulle punainen palmuöljy onkin uudempi tuttavuus. Se on miellyttävän maukasta ja kätevää monenlaisessa ruoanlaitossa. Ja tietenkin tuo ekologisuus on aina iso bonus.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *