Food: Leivonta

Hedelmä-Lotta on herkullinen ja raikas jälkiruoka

29.3.2018 Teksti: inspirations
Hedelmä-Lotta on herkullinen ja raikas jälkiruoka
(TB) Pääsiäinen ja vappu ovat parasta aikaa raikkaille kakuille ja jälkkäreille. Muistatko Hedelmä-Lotan, joka on yksi koko blogin suosituimpia reseptejä?
Tämän aurinkoisen kakun pyöräytin, kun halusin jälkiruokainspiraatiosta värikkään, raikkaan, tuoreen, tietysti hyvänmakuisen ja tottakai terveellisenkin (paljon proteiinia ja vain vähän hiilareita, eikä lainkaan jauhoja tai sokeria.) Helppoudesta vielä lisäpisteitä eli päädyin perinteiseen Lottaan. Tästä versiosta halusin mandariininmakuisen ja koristelut eri värisistä hedelmistä – vaikka kevään tuloa symboloimaan.
Lotan valmistus käy hetkessä, kun aineet oikeastaan vain sekoitetaan keskenään, eikä kypsytystä tarvita ennen koristelua. Uunia ei tarvita ollenkaan. Hyydyttäminen tehdään kuitenkin liivatteilla eli Lotta kannattaa laittaa tekeytymään edellisenä iltana tai viimeistään viisi tuntia ennen sen nauttimista. Se myös säilyy hyvin kylmässä vaikka seuraavienkin päivien jälkkäreiksi tai raikkaaksi aamupalaksi.

 

Lotan valmistukseenkaan ei tarvita mitään sen erikoisempia välineitä. Halusin tehdä siitä pullean. Matalat kakkuvuoat eivät  käyneet ja toisaalta en halunnut keskelle reikää, koska koristeluideani ei olisi silloin toiminut. Käytin sen sijaan ihan tavallisen mallista posliinikulhoa.
Valitsin mielestäni parhaan mallisen astian, jolla on myös iso perinnearvo. Se on äitini lapsuuden kodista. Tuohon aikaan yli 4-lapsisille perheille annettiin tämä kaunis Arabian astiasto, jossa on punainen ruusukuviointi. Lottakin on vanha perinneruoka eli se sai kulhosta oikastaan ihan täydellisen muotin.
Astia kannattaa vuorata kelmulla, jotta kakun saa hedelmineen siitä siististi ja helposti irti. Mansikan puolikkaat tiheästi aseteltuina mintunlehtien kanssa toimisivat myös hyvin. Ehkä teen sellaisen heinäkuun versioksi.

 

 

Hedelmä-Lotta

5 mandariinia
2 kiiviä
1 sitruuna
6 liivatelehteä (kasvisruokavalioon korvattavissa Vegegel-jauheella, annosteluohje täällä)
3 dl kuohukermaa
steviaa (supermakea ym. tai hunaja tai muu haluamasi makeuttaja)
250 g rahkaa

Liuota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuori ja siivuta 2 mandariinia ja muut hedelmät. Vuoraa kulho kelmuilla ja hedelmäviipaleilla. Vaahdota ja makeuta kerma. Leikkaa 1 mandariini pieniksi paloiksi. Sekoita mandariinipalat ja rahka kermavaahtoon.

Purista yhden mandariinin mehu. Kuumenna se ja liota siihen hyvin puristellut liivatteet. Kaada liivatemehu kermarahkaseokseen hyvin sekoittaen. Kaada seos kulhoon ja tasoita pinta. Laita hyytymään jääkaappiin yöksi (tai 6 tunniksi). Kumoa tarjoiluastialle.

Kommentit (20)

Hyvä idea myös! Kiva, kun vinkkasit.

Ihanan näköinen! Pakko tehdä tuollainen.

Ihanan näköinen! Pakko tehdä tuollainen.

Moikka, kiitos <3 Oli tosi hyvää, suosittelen ; )

Onpas pirteän näköinen ja ohjekin näyttää maukkaalta. Pakko kokeilla!

Ihanan värikäs kakku. 🙂

Kiitos ; ) Vappuun ja kevääseen pitää saada väriä vaikka ruokapöytään edes, toivottavasti ulkonakin pian kirkastuu ; )

KuinKa monelle henkilölle tuosta riittää? 🙂

Siitä riittää hyvin 6-8:lle.

suomen kielen voisi ottaa haltuun ennen kuin alkaa kirjoittelemaan 🙂

Hei ”juuh elikkäs” ja kiitokset kommentistasi. Se on minusta erityisen kiinnostava. Olen itse usein mielessäni puolustamassa oikeaa kieliasua, joka on ollut viime vuosina kovassa muuroksessa, kun sisältöä tuotetaan niin monista eri lähteistä. Rakastan kieliä ja olen niitä paljon opiskellutkin. Suomen kieli on täällä hyvin hallussa, mutta tekevälle sattuu tietenkin ”painovirheitä” ja aika usein itsellänikin houkutus voittaa kirjoittaa jokin sana tai lause enemmän puhekielenä tai jättää esim. verbi kokonaan pois, mikä on niin yleistä blogeissa. Yleensä pysähdyn hetkeksi miettimään, onko oikein kirjoittaa väärin julkaistessaan tekstiä, mutta huomaan haluavani mennä virran mukana modernimpaan ja sujuvampaan tapaan käyttää kieltä. Ihanaa, jos tämä on asia, johon kiinnitit oman huomiosi. Olisi kiva kuulla, minkälaiset asiat sinua erityisesti häiritsevät ja minkälaisiin kieliasioihin toivoisit täällä muutosta.

Täytyypä kokeilla. Ajattelin kokeilla myös hiukan vähemmän kermaista versiota, vaikka tämä on kyllä varmasti parempaa.

(Ihan pienin kirjaimin kommentoin tuota kielipoliisia. Mitään ymmärtämisvaikeutta ei tullut eli epäolennaista, mutta ehkä sen lotan voisi tehdä valmiiksi edellisenä eikä seuraavana iltana ja kuohukerma on näköjään saanut tarvikelistassa alkunsa hoon. Voi siellä olla jotain vieläkin pienempää, mutta nämä taitaisin itse korjata, jos olisi oma tekstini. Rapatessa roiskuu ja tekevälle sattuu.)

Varmaan toimisi jos kerman korvaisi vaahdotettavalla vaniliakastikkeella. Keventää aika paljon eikä vaadi makeutusta.

Hyvä idea myös! Kiva, kun vinkkasit.

Hei! Vähemmän kermainen ja kevyempi versio voisi olla myös todella hyvä. Kiitos paljon! Nyt virheet on korjattu. En millään löytänyt niitä itse. On todellakin paljon parempi valmistella mikä tahansa ruoka mieluummin edellisenä kuin seuraavana päivänä ; ) Voi apua, mitäköhän päässäni taas liikkuikkaan?!?

Ihanan näköinen kakku. Minkäs kokoista ”vuokaa” tässä olisi hyvä käyttää? Ja mihin yksi mandariini käytetään kun viisi lukee ohjeessa mutta jos kaksi siivutetaan, yksi pilkotaan ja yhdestä puristetaan mehu? Meneekö yksi kokille? ?

Kiitos Henna! Tähän käyttämäni vuoka on halkaisijaltaan n.20cm ja syvyys n.10cm. Oho pitääkin korjata tekstiin, mutta pilkottavia mandariineja on kaksi. 🙂 Ei tuokaan kyllä yhtään huono idea olisi lisätä aineksiin yksi mandariini kokillekkin.

Tuore ananas, papaija ja kiivi sisältävät proteiineja hajottavia entsyymejä, niistä valmistettu hyytelö ei hyydy kunnolla. Kyseisten tuotteiden kuumentaminen parantaa hyytelön hyytymistä.

Hei! Kiitos hyvästä ja informoivasta kommentistasi. Tässä reseptissä vain mandariini sekoitetaan täytteeseen. Nuo muut hedelmät eli sitruuna ja kiivi siivutetaan vain pinnalle koristeeksi. Ne ovat niin vähän kosketuksissa tuohon hyytymiseen, etteivät vaikuta siihen oikeastaan mitenkään. Tuo on kuitenkin hyvä huomioida, jos niitä laitetaan hyytelön sekaan.

Miten sitruuna tulee mukaan?

Se siivutetaan pinnalle muiden hedelmäsiivujen kanssa. Toki sitä voi myös puristaa täytteeseen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *