Ihmissuhteet

Anteeksianto kannattaa jopa silloin, kun toinen ei pyydä anteeksi – vapauta itsesi 6 keinon avulla

Anteeksi voi antaa, vaikka sinua loukannut henkilö ei pyytäisi anteeksi tai olisi edes pahoillaan. Anteeksi antamalla varmistat, että loukkaus ei tee sinusta katkeraa ja vaikuta sinuun koko loppuelämäsi ajan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Anteeksi antaminen voi tuntua vaikealta etenkin silloin, jos loukkaaja ei pyydä anteeksi.

Anteeksi voi antaa, vaikka sinua loukannut henkilö ei pyytäisi anteeksi tai olisi edes pahoillaan. Anteeksi antamalla varmistat, että loukkaus ei tee sinusta katkeraa ja vaikuta sinuun koko loppuelämäsi ajan.

Anteeksianto kannattaa, koska se vapauttaa sinut itsesi. Se ei vapauta sinua loukannutta henkilöä tai oikeuta sitä vääryyttä, jota hän on sinua kohtaan tehnyt.

Näin annat anteeksi ihmiselle, joka ei ole koskaan pyytänyt tekojaan anteeksi:

1. Käännä huomio muista itseesi

Antamalla loukkaajan häiritä sinua ja ajatuksiasi, annat hänelle paljon valtaa. Käännä ajatuksesi hänestä itseesi. Tarkastele tunteitasi äläkä tuomitse niitä. Sinulla on oikeus olla esimerkiksi vihainen, pettynyt ja turhautunut. Mieti, miten voit hyväksyä tunteesi ja työstää niitä niin, että olosi tulee paremmaksi.

2. Yritä tarkastella tilannetta objektiivisesti

Vahvat tunteet saattavat peittää alleen järjen äänen. Siksi vahvojen tunnetilojen vallassa saattaa tehdä vääriä tulkintoja ja päätöksiä, jotka tekevät tilanteesta aina vain tukalamman. Rauhoitu ja yritä tarkastella tilannetta ja kokemaasi mahdollisimman objektiivisesti. Silloin sinun on mahdollista nähdä, miten sinun todella kannattaa toimia.

3. Ota vastuu omista teoistasi

On helppo tuomita itseä loukannut henkilö ja jättää oma osallisuus kokonaan huomioimatta. Omaa osuutta asioihin kannattaa kuitenkin pohtia, sillä se saattaa helpottaa anteeksi antamista. Voisiko esimerkiksi pomosi loukkaavana pitämäsi muistuttelu työtehtävistäsi johtua siitä, että sinulla on ollut viime aikoina vaikeuksia parisuhteessasi ja olet ollut hajamielisempi töissä? Voi olla helpotus huomata, että loukkaavana pitämäsi käytös onkin edes osittain seurausta jostain sellaisesta, johon voit jatkossa itse vaikuttaa.

4. Älä uhriudu

Uhriksi itsensä nostaminen vaikeuksien kokemisen jälkeen saattaa olla jopa houkuttelevaa, sillä valittajaan kiinnitetään usein paljon huomiota. Uhrina alkaa kuitenkin aina pelätä pahinta, ja se jos mikä nakertaa ihmisen voimavaroja. Katkaise negatiivisuuden kierre, jotta voit nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet.

5. Katso maailmaa rakastavien linssien läpi

Ole kiitollinen elämänohjeista, joita vaikeat hetket ovat sinulle opettaneet. Kenties loukkaajasikin opetti sinulle jotain. Opitko kenties, että sinun täytyy vaatia jatkossa kunnioitusta ihmissuhteissasi? Tai ymmärsitkö ehkä, että ulkopuolelta hakemasi hyväksynnän sijaan sinun on itse hyväksyttävä itsesi?

6. Keskity nykyhetkeen

Jos kannat loukkauksesta kaunaa, elät menneisyydessä. Jotta voit elää hetkessä, sinun on päästettävä irti vihasta ja katkeruudesta sekä keskityttävä menneiden muistelun tai tulevaisuuden maalailun sijaan siihen, mitä juuri nyt ympärilläsi tapahtuu.

Lähteet: Greatist, Strenght for the Soul, Suomen Mielenterveysseura

X