Hyvinvointi

Koti-spa katkaisee kiireen

Teksti:
Anna.fi

Rauhoittumisen avulla saat omat voimavarasi paremmin käyttöön. Oma hiljainen hetki auttaa tunteiden ja ajatusten selvittämisessä, ja sen jälkeen voit helpommin päättää, mitä haluat seuraavaksi tehdä ja miten ratkaista eri tilanteiden ongelmia.

Koti-spa katkaisee kiireen

Eri aistien kautta välittyvät aistimukset voivat auttaa mieltä ja kehoa tyyntymään. Aistimukset voivat olla mitä tahansa, yhtä hyvin nähtyjä, kuultuja kuin hajuja ja makujakin. Kokeilemalla erilaisia yhdistelmiä löydät kotikylpylääsi parhaiten sopivat tavat rauhoittua.

Kiireen ja suorittamisen keskellä alkaa helposti kohdella itseään ankarasti. Silloin on hyvä hidastaa, hoitaa itseään ja suhtautua myötätuntoisesti ja kunnioittavasti omiin tarpeisiinsa. Myönteinen suhtautuminen itseen lisää pitkällä aikavälillä sitkeyttä ja kestokykyä selvitä erilaisissa elämäntilanteissa.

Työn, perheen ja oman ajan yhteensovittaminen vaatii välillä järjestelyjä. Omaa aikaa on hyvä varata tietoisesti.

 

Pekka Holmström

Helli kaikkia aisteja

1. Katse
Aloita rauhoittuminen näköaistin avulla. Pehmennä kylpyhuoneen tai saunan valaistusta ja tuo kylpytilaasi kynttilöitä. Kynttilöiden sytyttäminen aloittaa oman hetkesi ja elävän liekin katseleminen auttaa keskittymään. Voit katsella myös ikkunasta rauhallista maisemaa. Jos huoneessasi ei ole ikkunaa, tuo huoneeseen kuva, jossa on kaunis luonnonmaisema. Taidekuvakin käy, jos se on rauhallinen.

2. Kuunteleminen
Laita soittimeesi pyörimään joko luonnon ääniä tai rauhallista musiikkia, joka on sävelletty erityisesti rentoutumiseen. Luonnon äänet rauhoittavat mieltä ja vähentävät stressiä. Puron solinan, meren aaltojen tai linnun laulun kuunteleminen auttaa pääsemään rauhalliseen olotilaan. Rauhallinen musiikki ajaa saman asian kuin rentoutusharjoitus.

Pekka Holmström

3. Tuoksut
Hengittäminen on automaattinen toiminto, mutta siihen keskittymällä voit haistaa tuoksuja paremmin. Tuoksuillakin voi rauhoittaa itseä. Kylpyhuoneeseen ja saunaan voit tuoda tuoksuja monin eri tavoin, kukilla, tuoksukynttilöillä ja tuoksulyhdyillä. Voit käyttää myös eteerisiä öljyjä kylvyssä tai tuoksutippoja saunavedessä. Aromaterapeuttisella kylvyllä saat tuoksun lähelle kehoasi ja tuoksu säilyy iholla myös kylvyn jälkeen. On tärkeää, että valitset itseäsi miellytävän, rauhoittavan tuoksun. Jos tarvitset lisää energiaa, valitse pirteä tuoksu.

4. Maut
Aterian valmistaminen ja ruuan hidas nauttiminen tietoisesti läsnä ollen voi rauhoittaa mieltä. Lämpimän kaakaon ja teen valmistus ja nautiskeleva juominen ajavat saman asian. Rauhoittavaa voi olla jopa eukalyptuksen makuisen kurkkupastillin imeskely. Ota siis kylpyyn mukaan kauniisti aseteltu pieni lautanen ruokaa. Varmista, että ruuan maut ovat mieluisia ja tasapainoisia. Voit tuoda kotispahan myös rauhoittavan mielijuomasi. Keskity maistamaan ruuan eri maut.

Pekka Holmström

5. Kosketus
Ennen kylpemistä voit tehdä kuivaharjauksen tai hieroa ihoa pesusienellä ja huomioida jokaisella liikkeellä, miltä kosketus tuntuu. Lämpimässä kylvyssä voit keskittyä tunnustelemaan, miltä vesi tuntuu iholla. Veden kosketus auttaa keskittymään. Hieronta ja pehmeään huopaan kääriytyminen auttavat myös rauhoittumaan. Pukeudu kotikylpylääsi siis pehmoiseen kylpytakkiin tai kääriydy jalkakylvyn ja kasvonaamion ajaksi torkkupeittoon. Myös pehmeän tai miellyttävän tuntuisen esineen kantaminen kädessä voi auttaa keskittymään.

Lähteet:
Anna Selby: Spa hemma. Kurer för energi, balans och harmoni.Bonnier Impact 2005.
Nenne Nestius: 30 minuters spa. Självkänsla, välmående och vardagslux. Tivoli 2009.
Angela Wright: The Beginners Guide to Colour Psychology. Kyle Cathie Limited 1998.
Internetlähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti
http://www.hengitysliitto.fi/Etusivu/

Kuvat: Pekka Holmström

Teksti: Maisa Korhonen

X