Ruokajutut

Paholaisenhillo on vienyt monelta pikkusormen – se pelastaa minkä tahansa ruoan

Ota talteen resepti ja kokeile tehdä paholaisenhillo vaikka lisukkeeksi vaikkapa... niin, mille tahansa.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Paholaisenhillo on makeantulista.

Ota talteen resepti ja kokeile tehdä paholaisenhillo vaikka lisukkeeksi vaikkapa... niin, mille tahansa.

– Paholaisenhillo on kiinteämpi hillo, ei niin juokseva kuin monet muut hillot. Siksi se sopii useampaan kohteeseen, Dinny Harjula Chili Factorysta kehuu paholaisenhilloa.

Rikkaan koostumuksen paholaisenhillo sopii suomalaiseen suuhun sopii siinä mielessä, että sen ainesosissa on perinteisiä suomalaisten suosimia vihanneksia: tomaattia, sipulia ja paprikaa. Lisäksi siinä on tietysti chiliä.

– Paholaisenhillossa on aika sama pohja kuin meksikolaisessa salsa rojassa.

Lue myös: Rapea valkosipuli-chiliöljy on koukuttava hittimauste, joka viedään käsistä – ruokatoimittaja paljastaa 5 yllättävää tapaa käyttää sitä – Kotiliesi.fi

Dinny Harjula jakaa Chili Factoryssa käytössä olevan paholaisenhillon reseptin:

Paholaisenhillo

Resepti isolle satsille n. 3 litraa – skaalaa reseptiä pienemmäksi, jos tarvitset vähemmän:

  • 1 kg tomaattia
  • 1 iso punasipuli
  • 2 punaista paprikaa
  • 30 g mieto punainen chili
  • 4–6 kpl valkosipulin kynsiä
  • 10 g suolaa
  • 5 g rouhittua tai jauhettua mustapippuria
  • 1/4 dl valkoviinietikkaa
  • 1 kg hillo- tai marmeladisokeria
  1. Putsaa paprikasta ja chilistä isoimmat siemenet ja kuori sipulit. Pilko sipulit, chilit, tomaatit ja paprikat pieniksi kuutioiksi/paloiksi, mutta jätä 2 tomaattia pilkkomatta ja soseuta blenderillä, jos mahdollista. (Näin ei tarvitse lisätä vettä erikseen keittämisvaiheessa.)
  2. Lisää kaikki soseutetut ja pilkotut ainekset ja mausteet kattilaan ja anna kiehua kevyesti 30 min.
  3. Lisää etikka ja sokeri lopuksi ja kiehauta nopeasti.
  4. Annostele paholaisenhillo lasipurkkeihin kuumana ja laita kylmään noin vuorokaudeksi. Säilytä hillo viileässä. Muista käyttää aina puhdasta lusikkaa annostelussa.
Makumieltymykset vaikuttavat hillon sävyyn, mutta punaisen asteikolla liikutaan.

Paholaisenhillo ateriaan tai napostelukaveriksi

Paholaisenhillo on oiva tuominen emännälle ja isännälle kyläilyllä. Vaikkapa saaristolaisleivän päällä se maistuu mahtavalta, Harjula hehkuttaa.

– Myös leipäjuuston kanssa paholaisenhillo on toimiva yhdistelmä.

Arkiruuissa se on esimerkiksi pasta bolognesen ja muiden makaroniruokien seassa usein ahkerassa käytössä.

– Paholaisenhillo ei ole se vahvin chilikastike, eli siksi se menee hyvin myös suomalaiselle, joka ei ole tottunut niin tuliseen ruokaan.

Suomessa kuitenkin nousee hienosti maustekulttuuri ja myös chilien hyödyntäminen ruuanlaitossa, Harjula iloitsee.

– Ihmiset vaativat tulisempia makuja koko ajan.

Hyviä pareja paholaisenhillolle:

  • tortillat
  • pizza
  • kalapuikot
  • grillimakkara
  • maksalaatikko
  • lämpimät voileivät
  • pihvi
  • leipäjuusto
  • makea leipä
  • hampurilainen

X