Ruokajutut

Terveellinen ja gluteeniton kvinoa tuo vaihtelua arkiruokaan – näin käytät sitä lisukkeena tai teet herkullisia salaatteja, puuroja tai kasvisruokia

Kvinoa on kuitu- ja proteiinipitoinen vaihtoehto riisille ja käy hyvin paitsi lisukkeeksi myös salaatteihin, keittoihin ja paistoksiin sekä vaikkapa kasvispihvien sidosaineeksi. Kvinoasta keität myös makoisan puuron perinteisen kaurapuuron sijaan. Poimi vinkit kvinoan käsittelyyn ja parhaisiin resepteihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto, Istock

Kvinoa on kuitu- ja proteiinipitoinen lisä ruokavalioon. Kokeile sitä salaateissa, puuroissa ja lämpimissä ruoissa.

Kvinoa on kuitu- ja proteiinipitoinen vaihtoehto riisille ja käy hyvin paitsi lisukkeeksi myös salaatteihin, keittoihin ja paistoksiin sekä vaikkapa kasvispihvien sidosaineeksi. Kvinoasta keität myös makoisan puuron perinteisen kaurapuuron sijaan. Poimi vinkit kvinoan käsittelyyn ja parhaisiin resepteihin.

Kvinoa on luonnostaan gluteenitonta ja terveellinen vaihtoehto esimerkiksi riisille ja pastalle. Se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja sekä runsaasti vatsaa hellivää kuitua ja kylläisenä pitävää proteiinia.

Lue lisää: Couscous – kolme mutkatonta ateriaa, jotka valmistuvat noin 30 minuutissa

Kvinoa on Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva ikivanha inkojen viljelykasvi, jota on viljelty Andeilla tuhansien vuosien ajan. 

Kvinoaa on tarjolla niin vaaleaa, punaista kuin mustaakin. Punainen ja musta kvinoa ovat maultaan hieman vaaleaa voimakkaampia sekä suutuntumaltaan rouheisempia, ja ne myös vaativat hieman pidemmän keittoajan. Vaalea kvinoa on valmista noin vartissa, musta ja punainen vaativat noin 20 minuutin kypsennyksen.

Kotimainen kvinoa poikkeaa koostumukseltaan ulkomaisesta: kotimainen kvinoa puuroutuu, ulkomainen pysyy keitettäessä irtonaisena. Siksi kvinoa kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. 

Kotimainen kvinoa sopii hyvin puuroihin sekä vaikkapa pyörykkä- ja pihvimassojen sitomiseen. Ulkomaista kvinoaa kannattaa suosia esimerkiksi salaateissa ja paistoksissa.

Kvinoan keittäminen

Kvinoan pinnassa on saponiineja, jotka antavat kvinoalle karvaan maun ja suojelevat siemeniä esimerkiksi linnuilta. 

Parhaiten saponiineista pääsee eroon, kun kvinoan huuhtelee kuumassa tai kiehuvassa vedessä huolellisesti ennen keittämistä. Apuna kannattaa käyttää pienireikäistä siivilää. Huuhtelua ei kannata unohtaa, sillä saponiinit saattavat aiheuttaa myös kovia vatsakipuja.

Huuhtelun jälkeen kvinoa lisätään kiehuvaan veteen ja keitetään pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

Kvinoasalaatit – nauti lounaaksi, tarjoa lisukkeena tai juhlien buffetpöydässä

Salaatteihin kannattaa valita ulkomaista kvinoaa, joka jää keitettäessä mukavan irtonaiseksi. 

Kukkakaali-kvinoasalaatin idea on hauska. Pieneksi muruksi raastettu kukkakaali sekoittuu kvinoan joukkoon. Salaatin seassa on kikherneitä, kasviksia ja tuoreita yrttejä sekä maukas öljykastike, jota fenkolinsimenet herkullisesti ryydittävät. Salaatin voi tarjota sellaisenaan tai lisätä siihen fetajuustoa, savukalaa tai vaikkapa paistettua broileria.

Lämmin herkkusieni-kvinoasalaatti tehdään näyttävän näköisestä mustasta kvinoasta sekä paistetuista porkkanoista, herkkusienistä ja lehtikaalista. Salaatti on maukkaimmillaan lämpimänä ja juuri valmistettuna.

Parsa-linssi-kvinoasalaatti sisältää roppakaupalla tuoreita yrttejä sekä limetinmehua, jotka tekevät siitä keväisen raikkaan. Salaattisiemenet tuovat suutuntumaan herkullista rouheisuutta. Tämä kvinoasalaatti on oiva valinta kevyeksi lounaaksi tai tarjottavaksi keväiseen juhlapöytään.

Kvinoa korvaa tabbouleh-salaatissa siinä perinteisesti käytettävän couscousin. Kuutioi kvinoan joukkoon paprikaa, kurkkua ja tomaattia sekä muutama nippu tuoreita yrttejä. Sido ainekset yhteen öljykastikkeella ja tarjoa kvinoatabbouleh vaikkapa savukalan lisukkeena. 

Kevyt mutta ruokaisa salaatti tehdään kvinoasta, kikherneistä ja parsakaalista. Currylla maustettu jogurttikastike takaa makuilotulituksen. Käytä ruokaan vaaleaa, punaista ja mustaa kvinoaa, niin saat värikkään kokonaisuuden. 

Marokkolaisessa  kvinoasalaatissa maistuvat pohjoisafrikkalaiset makuvivahteet. Tulinen harissatahna on mahtava makupari raikkaille sitrushedelmille.

Kvinoapuuro – ihana aamupala tai energisoiva välipala

Kvinoa taipuu myös puuroksi. Kvinoasta keitetty puuro tuo hauskaa ja herkullista vaihtelua perinteiselle kaurapuurolle. Valitse kvinoapuuroon kvinoahiutaleita tai kotimaista kvinoaa, joka on koostumukseltaan ulkomaista puuromaisempaa.

Makua kvinoapuuroon saat höysteillä. Sekoita joukkoon mustikoita tai vadelmia ja mausta ripauksella vaniljaa. Todellisen herkkupuuron teet, kun keität puuron kookosmaitoon ja maustat makoisaksi kaakaojauheella.

Kvinoa on erinomaista kasvisten täytteenä, sujauta myös pihvi- ja pyörykkämassaan

Täytetyt kasvikset ovat maukasta syötävää. Täytettäviksi sopivat esimerkiksi munakoiso, kesäkurpitsa, kurpitsa ja paprika. Paahda kasvikset uunissa ja valmista sillä välin täyte kvinoasta sekä mieleisistäsi höysteistä. Kokeile linssejä, kikherneitä, sieniä, pähkinöitä sekä erilaisia kasviksia – yrttejä ja mausteita unohtamatta.

Puuroutuva kotimainen kvinoa sitoo hyvin myös pihvi- ja pyörykkämassat. Kokeile esimerkiksi kesäkurpitsapihvejä, joista fetajuusto tekee meheviä ja maukkaita. 

Mehevät kasvispihvit valmistuvat kvinoasta sekä juures- ja juustoraasteesta. Kasvispihvien kanssa tarjottava tsatsiki valmistetaan maitorahkasta, jossa on puolet enemmän proteiinia kuin jogurtissa.

Mustapapu-kvinoapihveissä on runsaasti kuituja ja proteiinia, ja ne ovat siksi hyvä valinta erityisesti kasvissyöjän ruokavalioon. Juuriselleristä valmistuu aromikas sose aterian lisukkeeksi.

Kvinoa tekee keitosta ruokaisan, kokeile myös risoton tapaan valmistettuna

Keittoihin kvinoa tuo ruokaisuutta ja rouheaa suutuntumaa. Kana-kvinoakeitossa on tomaattinen liemi ja sattumina porkkanaa sekä kesäkurpitsaa. Lisää huuhdeltu kvinoa keittoon valmistuksen loppuvaiheessa ja keitä kypsäksi.

Kokeile kvinoaa vaihteeksi myös risoton tapaan valmistettuna. Kvinoa-fenkolirisotto saa puhtia linsseistä ja fetajuustosta. 

Kvinoasta ja murumaiseksi rouheeksi raastetusta kukkakaalista tehty ”risotto” on tavanomaista risottoa kevyempi ja proteiinipitoisempi herkku. Paista kukkakaalirouhe al dente – eli juuri ja juuri kypsäksi. Äläkä unohda parmesaanijuustoa! Se sitoo ainekset yhteen ja tekee mausta täyteläisen.

Lue lisää Kotiliesi.fi:  Riisi on keittiön kuivakaapin monikäyttöinen tavis

X