Ravinto

Tehostaako sinkki C-vitamiinin imeytymistä? Vitamiinien imeytymisestä liikkuu paljon uskomuksia – kysyimme asiantuntijalta, mitkä niistä pitävät paikkansa

Vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisestä liikkuu monenlaisia uskomuksia: milloin niitä pitää ottaa ja ovatko ne oikeasti tehokkaita. Kysyimme, mitkä uskomuksista pitävät paikkansa.

Teksti:
Piia Sainio

Vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisestä liikkuu monenlaisia uskomuksia: milloin niitä pitää ottaa ja ovatko ne oikeasti tehokkaita. Kysyimme, mitkä uskomuksista pitävät paikkansa.

1.Nestemäisinä nautitut vitamiinit imeytyvät parhaiten. Totta vai tarua, THL:n erityisasiantuntija Heli Reinivuo?

Totta, ne imeytyvät hieman nopeammin kuin vaikkapa tableteista, mutta käytännössä sillä ei ole merkitystä. Suosittelen nestemäisiä ravintolisiä lähinnä niille, joille kapselien ja tablettien nieleminen on hankalaa.

2. Sinkki tehostaa C-vitamiinin imeytymistä, joten C-vitamiinin kanssa kannattaa aina ottaa sinkkiä.

Tarua. Ehkä tämä uskomus johtuu siitä, että flunssan oireita lievittämään markkinoidaan valmisteita, jotka sisältävät sekä C-vitamiinia että sinkkiä. Molemmat voivat hiukan lyhentää flunssan kestoa.

3. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.

Kyllä, pitää paikkansa. Rautavalmisteen kanssa samaan aikaan kannattaisi ottaa myös C-vitamiinivalmistetta tai syödä hedelmiä taikka kasviksia. Myös C-vitamiinipitoinen täysmehu auttaa rautaa imeytymään paremmin. Joissakin rautavalmisteissa on mukana C-vitamiinia.

4.Rautaa ja maitotuotteita ei kannata ottaa yhtä aikaa.

Totta. Jos hemoglobiini on alhainen ja ottaa rautavalmisteita, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei ota samaan aikaan kalsiumtablettia tai juo maitovalmisteita.

Yleensä lihaa ja maitoa voi aivan huoletta nauttia samalla aterialla, mutta jos raudansaannissa on ongelmia, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi nuoret urheilijat saattavat juoda aivan tolkuttomasti maitoa päivän mittaan ja heillä välillä todetaankin ongelmia raudansaannissa.

5. Rasvaliukoiset vitamiinit olisi parempi ottaa ruoan yhteydessä.

Totta. Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A, D ja E, imeytyvät parhaiten, jos ruoassa on hiukan rasvaa. Rasvan määrää ei tarvitse liioitella: leipärasva, salaattikastike tai maidossa oleva rasva riittää.

Jos lautasella on parsaa tai porkkanaa, kannattaa hiukan lorauttaa öljyä päälle tai lisätä margariinisilmä, jotta vitamiinit saa hyödynnettyä.

6. D-vitamiinin ottaminen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa etovaa oloa.

Jos vitamiinipillerin ottaa tyhjään vatsaan, se käynnistää ruoansulatuksen ja voi aiheuttaa etovaa oloa ainakin herkkävatsaisilla. Kannattaa siis syödä jotain ensin tai juoda ainakin vettä.

Toki myös vitamiinivalmisteissa on eroja – esimerkiksi niiden sisältämissä sokerimäärissä – joten kannattaa kokeilla jotain toista valmistetta, jos kärsii etovasta olosta.

Ylipäätään vitamiinivalmisteet, muutkin kuin D-vitamiini, olisi hyvä ottaa joko aamupalan tai lounaan yhteydessä. Aterian yhteydessä ne imeytyvät paremmin, koska ruoansulatuselimistö on silloin aktiivinen. Mitään vaaraa ei kuitenkaan ole siitä, jos vitamiinivalmisteet ottaa illalla ennen nukkumaan menoa.

7. Vesiliukoiset vitamiinit kannattaa ottaa eri aikaan kuin rasvaliukoiset.

Ne voi hyvin ottaa samaan aikaan, ovathan ne ruoassa kaikki sekaisin.

8. Monivitamiinipillerit ovat huijausta, koska niissä olevat vitamiinit ja hivenaineet kumoavat toistensa vaikutukset.

Ei ole totta. Laadukkaissa monivitamiinivalmisteissa pitoisuudet on suunniteltu siten, etteivät ainesosat kilpaile keskenään imeytymisestä. Apteekista tai luontaistuotekaupasta ostettuja monivitamiinivalmisteita voi ihan turvallisesti käyttää valmistajan ohjeen mukaisesti.

9. Netistä tilatut ravintolisät voivat olla tehottomia ”sokeripillereitä”.

Ravintolisät kannattaa aina ostaa sellaisesta paikasta, jossa asiantunteva myyjä neuvoo ja antaa lisätietoja. Osa nettikaupoistakin on ihan hyviä, mutta kannattaa aina tarkistaa, että myyjän yhteystiedot löytyvät sivuilta. Silloin myyjään saa yhteyden, jos tarvitsee vaikkapa lisätietoja tuotteesta.

Aina ulkomailta tilatut ravintolisät eivät ole turvallisia, joskus ne saattavat olla jopa vaarallisia. Ne voivat sisältää esimerkiksi lääkeaineita.

Suosittelen ostopaikkoja, joista saa hyvää palvelua. Apteekeissa farmaseutit tietävät todella paljon. Luontaistuotekauppojen myyjätkin tuntevat hyvin tuotteensa, heitä kouluttaa Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto. Hyvä myyjä osaa myös kertoa, mitä yhteisvaikutuksia valmisteilla mahdollisesti on.

Useiden valmisteiden samanaikainen käyttö voi vaikuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymiseen.

10. Ruoka on nykyään niin ravinneköyhää, että siitä on mahdotonta saada kaikkia tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita.

Tarua. Toki lajikkeet ovat muuttuneet ja jalostuneet siitä, mitä ne olivat muutama vuosikymmen sitten, mutta nykyään valikoima on niin laaja, että terve aikuinen saa kyllä ruoasta tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet, kunhan syö monipuolisesti.

Ihan päivätasolla ei kannata ruokavaliotaan tarkkailla, riittää, että useimmiten tulee syötyä monipuolisesti kasviksia, viljaa, maitotuotteita, kalaa ja lihaa. Pidemmän aikavälin ruokavalio ratkaisee, onko tarvetta ravintolisille.

Lue lisää:
Kärsitkö B-vitamiinin puutoksesta? Lue, mistä oudoista oireista sen tietää!

Huutaako elimistösi kalsiumia? Kalsiumia saa muistakin kuin maitotuotteista – 32 ruoka-aineen lista

Syö itsesi kauniiksi – näin vitamiinit vaikuttavat ihosi kuntoon

X