Food: Härkäpavut

Lämmin joulunmakuinen juuressalaatti herkkukastikkeella

13.12.2017 Teksti: inspirations

Lämmin joulunmakuinen juuressalaatti herkkukastikkeellajuuressalaatti

juuressalaatti-raakanajuuressalaatti-kastikeaineetjuuressalaatti-pakkaus

kastike

juuressalaatti-annos

Niin paljon on tullut kiinnostusta terveellisten ja kavispitoisten jouluruokien postauksille, että ajattelin vielä tässä ennen joulua julkaista myös uudelleen joitain aikaisempia suosikkireseptejä. Blogin kategoriahaku ei tällä hetkellä näytä kuin 10 ensimmäistä, tähän on kyllä luvattu jossain vaiheessa korjausta. Mutta siksi mm. joulureseptejä ei helposti löydä, jos ei muista nimiä juuri niistä mitä etsii.

Tämä juuressalaatti herkkukastikkeella on oma suosikkireseptini viime vuoden kasvispainotteisista jouluresepteistä. Olen tehnyt sitä paljon myös muulloin kun jouluna, mutta maultaan ja aineiltaan se sopii erityisen hyvin tähän sesonkiin.

Jouluruoka on täynnä ihania makuja ja tuoksuja, joita voi yhdistellä luovasti uudenlaisisiksi resepteiksi. Laatikoiden tutut juurekset sopivat myös uunissa paahdetuksi salaatiksi, jonka kruunaa herkullinen, lämpimän makea kastike. Härkis tuo salaattiin lisää proteiinia ja tekee siitä täysipainoisen ruoan, joka sopii myös vegaaniseen jouluun. Meillä on tätä tehty pikkujoulukautena ja monta kertaa. Välillä se syödään sellaisenaan ja välillä lisukesalaattina, aina makean kastikkeen ja juuresten liitto on toiminut yhtä hyvin.

Härkis on kätevä Verson härkäpaputuote, jolla on usean viikon säilyvyysaika (jääkaapissa) ja joka lisätään ruokaan vasta lopuksi lämmitysvaiheessa. Sen avulla ei paljon helpommaksi voisi kasviproteiinin käyttö ruoassa tulla. Muita härkäpapuinspiksiäni Verson tuotteista löytyy täältä.

Lämmin Härkis-juuressalaatti

Lämmin Härkis-juuressalaatti maistuu ja tuoksuu joululle. Se sopii joulupöydän uudeksi lajiksi tai voi korvata vaihteluna tai kasvisversiona perinteiset laatikot, rosollinen ja kinkun.

1 Härkis

4 porkkanaa

2 palsternakkaa

1 pieni lanttu

4 punajuurta

1 dl oliiviöljyä

suolaa, mustapippuria

(1 dl saksanpähkinöitä)

Kastike:

1 rkl kapriksia

1 rkl rusinoita

2 valkosipulinkynttä

0,5 punainen chili

1 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamicoa

1 sitruunan mehu

kourallinen basilikaa

  1. Kuori ja paloittele juurekset.
  2. Levitä ne pellille ja hiero niihin kunnolla oliiviöljyä.
  3. Nosta juurekset uuniin 200 asteeseen n. 20 minuutiksi.

Tee kastike:

  1. Liota ensin rusinoita kuumennetussa vedessä 5 min.
  2. Nosta ne pois vedestä ja hienonna pieniksi (esim. saksilla).
  3. Hienonna kaprikset ja kuoritut valkosipulinkynnet.
  4. Sekoita kaikki kastikkeen aineet.
  5. Nosta kypsät juurekset uunista ja levitä Härkis tasaisesti niiden päälle.
  6. Nosta pelti takaisin uuniin n. 5 minuutiksi, että Härkis kuumenee.
  7. Nosta pelti uunista ja kaada kastike tasaisesti Härkiksen ja juuresten päälle.
  8. Lisää halutessasi päälle karkeasti rouhittua saksanpähkinää.

*Yhteistyössä Verso Food