Mainos Janina Fry

Ajatuksia yrittäjyydestä vol. 2

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö Yrityslaskenta Oy

Ajattelin tarkastella vähän historiaa ja katsoa yrittäjän näkökulmasta, mistä olen tullut, missä olen nyt ja mihin suuntaan olen menossa. Perustin yritykseni 1998 alun perin siihen tarkoitukseen, että sen kautta oli järkevä pyörittää artistina keikkapalkkiot ja maksaa alihankkijoille, kuten muusikoille, valoammattilaisille ja ääniteknikoille jne. Liikevaihto oli hurja, mutta niin olivat kulutkin niin taloudellisesti kuin henkisesti tuoreella yrittäjällä. Vanha sanonta ”artisti maksaa” oli vahvasti valloillaan.

Toiminta oli pääasiassa tällaista ainakin vuoteen 2006.  Siinä sivussa solmin sopimuksen alusvaatemalliston valmistuksesta omalla nimelläni. Se näki päivänvalon 1999. Kuulostaa unelmalta – ja sitä se olikin – mutta kaikessa on olemassa myös kääntöpuoli. Valmistuksessa olimme törmänneet haasteisiin, jotka paljastuivat vasta kun tuotteet olivat jo jakelussa jälleenmyyjille. Tästä johtuen koko malliston myyntistrategia romuttui, ja se oli rakennettava uusiksi. Tätä alusvaatemallistoa tehtiin kaikesta huolimatta vuoteen 2005 asti.

 

Pariin otteeseen olen jo ollut laittamassa pillit pussiin

Myönnän, että matkan varrella on ollut hetkiä, jolloin ajattelin, että nyt tämä yrittäjyys saa riittää. Menen toiselle töihin. Ensimmäinen kirjanpitotoimistoni ehdottikin aikoinaan, että kannattaisiko yritys laittaa pöytälaatikkoon, kun olin ollut nuorena niin höveli kuittirallin suhteen. Mietin asiaa, mutta sitten ymmärsin, että teen niin paljon erilaisia luovia töitä, joiden pyörittämisessä osakeyhtiö on hyvä ratkaisu. Päätin skarpata ja jatkaa.

Olen luonteeltani helposti syttyvä boheemi, jolla on ollut ajoittain enemmän rautoja tulessa kuin itse on osannut hallita. En tiedä kuinka hyvin tunnette historiani, mutta alkuvuosien mallintöiden jälkeen kiersin artistina ympäri Suomea oman bändini kanssa ja levytin parikin levyä. Innostuin siihen aikaan myös sanoittamaan kappaleita. Tunnetuin sanoituksistani lienee Laura Voutilaisen esittämä Addicted To You, jolla hän voitti Suomen euroviisukarsinnan 2002.

Vuonna 2006 tulin raskaaksi, ja aloimme odottamaan esikoistamme. Se oli hyvä aika pysähtyä ja peilailla menneitä vuosia ja tehdä mahdollisimman viisaita ratkaisuja. Kyse ei olisi enää vain minusta vaan meidän pienestä perheestä.

Heti ensimmäiseksi päätin, että yksinyrittäjänä minulla pitää olla kirjanpitäjä, joka on enemmän kuin kirjanpitäjä. Taloudellinen asiantuntija, joka auttaa laittamaan järjestykseen yritykseni, jonka talousasiat olivat menneet solmuun enkä kyennyt yksin tekemään parhaita mahdollisia ratkaisuja. Tein paljon töitä ja huolehdin kassavirrasta, mutta rahat tuntuivat valuvan kankkulan kaivoon.

Silloin päädyin kääntymään vanhan kotikaupunkini Porvoon paljon kehuttuun Yrityslaskentaan.

Enemmän kuin tilitoimisto

Yrityslaskentaan tullessani tuntui kuin olisin tullut kotiin. Minulle tehtiin selkeä toimintasuunnitelma. Miten lähdemme korjaamaan tilannetta, ja kuinka hoidamme asiat jatkossa jakamalla vastuualueet. Ja ennen kaikkea, miten pystyn jättämään mukavuusalueeni ulkopuolella olevat asiat turvallisiin käsiin.

Kun tämä asia oli kunnossa, tunsin kuinka paljon energiaa minulla vapautui uuden suunnitteluun, kun oli yksi iso huolenaihe vähemmän. Raskauteni aikana syntyi idea omaa nimeäni kantavasta vaatemallistosta, jonka tyyli sopisi naisen elämään ja pikkulapsiarkeen. Neulepuseroita, paitapuseroita, farkkuja ja vapaa-ajanasuja. Loppuvuodesta siihen kuului jo pieni juhlamallisto ja kesän kynnyksellä uimapuvut ja kesämekot. Tästä lähdin siis liikkeelle. Samaan aikaan kun synnytin esikoiseni ensimmäinen mallistoni oli tuotannossa. Elokuussa 2007 vaatteet saapuivat myymälöihin kautta maan, ja ne löysivät heti kohderyhmänsä. Maahantuonnin hoitanut agentuuri oli vahva ammattilainen eikä tarvinnut huolehtia ikävistä yllätyksistä.

Vuodet vierivät ja mallistot tulivat ja menivät. Vuonna 2012 päätimme, että oli aika kokeilla erilaista myyntikanavaa. Siinä samassa laajensimme myös muutamaan toiseen tuoteryhmään, kuten kenkiin, laukkuihin, ja kodintekstiileihin. Rattaat pyörivät ja vuodet vierivät. Asiakkaat pitivät tuotteista, mutta ajat muuttuivat pikkuhiljaa. Vuoden 2018–2019 aikana minulla kasvoi vahva visio siitä, mihin suuntaan malliston pitäisi kasvaa. Silmäni aukesivat viimeistään nettikauppakokemuksestani. Nyt mallistoni on ollut vuoden tauolla, ja teen edelleen työtä visioni toteuttamisen kanssa. Hiljaa hyvä tulee.

Yrittäjähenkisyys kunniaan

Yrittäjähenkisyys on kuitenkin vahva. Koronavuoden aikana olen oppinut uusia asioita yrittämisestä käyttämällä sosiaalisen median alustoja ja saanut sitä kautta uusia yhteistyökumppaneita. Ennen koronalockdownia olin saanut tehdä jälleen muutamia juontokeikkoja, joita olen rakastanut tehdä. Niitä varmastikin tulen tekemään taas kun joku päivä pääsemme jonkinlaiseen uuteen normaaliin. Kaiken kaikkiaan minusta tuntuu, että olen vasta nyt kulkemassa kohti todellista kutsumustani.

Juuri tässä vaiheessa yrittäjyyttä, olen enemmän kuin kiitollinen itselleni, että valitsin juuri tämän täyden palvelun tilitoimiston. Voin sparrata suunnitelmiani heidän kanssaan, saan kullanarvoisia neuvoja ja vielä bonuksena voin puhua halutessani omaa äidinkieltäni. Aiemman yrittäjyyteen liittyvän postaukseni löydät täältä.

Iloa ja valoa, Janina ❤️

X