Janina Fry

Ajatuksia yrittäjyydestä

Teksti:
Janina Fry

Olen ollut niin tanssin pyörteissä, että taannoinen Yrittäjän päivä meni ohi mutta haluan kuitenkin nostaa ajatuksia yrittäjyydestä ja yrityksen taloudenhallinnosta tässä blogipostauksessa. Tänä vuonna 2020 olemme saaneet kokea nahoissamme miltä tuntuu kun luonto nostaa pikkusormeaan. Miten kauaskantoiset ja isot vaikutukset sillä on moneen asiaan. Kansantalouteen, maailman talouteen ja liian monelle myös kodin talouteen. Pienyrittäjät joiden tulo on ennen riippunut pelkästään fyysisestä asiakaskontaktista ovat saaneet kiireen vilkkaan keksiä uusia digitaalisia muotoja tavoittaaksensa kohderyhmäänsä, eikä se aina ole helppoa muuttaa sitä kassavirraksi.

Paineen alla on vaikeaa olla luova

Yllättävä tilanne tuli päälle niin nopeasti, että väistämättä moni lamaantui pelosta ja ahdistuivat. Kriisi voi tulla päälle monella tavalla mutta harvoin niin kuin tämä joka kosketti jokaikistä ihmistä tällä maapallolla. Nyt kun rajoituksia on vihdoinkin pystytty purkaa jonkun verran ja on saanut perspektiiviä menneeseen kevääseen tulin ajatelleeksi niitä jotka tämän globaalin kriisin lisäksi käy läpi omaa kriisiä ja taistelua jonka päälle tämä korona-kriisi vielä tuli. Tunnen suurta empatiaa kaikkia heitä kohti jotka käyvät läpi surua, sairautta tai menetystä tässä vaikeassa ajassa. Kerron teille hieman eri kulmasta kuluneista vuosista. Yrittäjän näkökulmasta.

 

 

Kun henkilökohtainen kriisi iskee yrittäjään

Kun jouduin hyvästelemään ennenaikaisesti kummatkin vanhempani kahden vuoden sisällä muutaman huolentäyteisen vuoden jälkeen alkoi ajanjakso elämässäni joka oli verrattavissa maanvyöryyn. Voimattomuus ja avuttomuus yritti ottaa vallan. Menettämisen pelko vaikutti elinvoimaani. Se oli järkyttävää koska minä olen äiti ja lapset tarvitsevat minua vielä pitkään. Roolissani yrittäjänä menin autopilotti-tilaan. Tein näennäisesti oikeita asioita mutta intohimo tekemiseen loisti poissaolollaan. Elämästä oli tullut selviytymistaistelu. Kaikki jotka yrittäjänä toimivat luovalla alalla voivat kuvitella, että sellainen ei onnistu pidemmän päälle.

Taloushallinnon asiantuntijat

Onnekseni kirjanpitoani hoitava yritys näki tilanteeni. He ottivat kopin asioista jotka menivät minulta tässä vaikeassa ajassa ohi. Olen monta kertaa kiittänyt itseäni siitä, että vaihdoin noin kymmenen vuotta sitten tilitoimistoon joka ei vaan kohauta olkapäitä ja jätä minua yksinyrittäjänä oman onneni nojaan. He nousivat minulle kumppanin rooliin ja pitivät huolen siitä, että asiat hoituivat. He neuvoivat vaikeissa tilanteissa ja jopa ”sammuttivat tulipaloja” jotka pääsi syttymään koska huomioni oli muualla. He pitivät koko ajan huolen siitä, että verot, palkat ja sopimusasiat menivät laillisesti oikein. Kaikista tärkein oli kuitenkin se, että heiltä löytyi myös ymmärrystä ja empatiaa.

Kuten aiemmin mainitsin minä liuuin maanvyöryssä ja kun ajattelin pahimman olevan ohi löytyi itseltäni rintasyövälle altistava geeni ja pienen pieni rintasyövän alku toisesta rinnasta. Olin aiemmin samana vuonna uhkarohkeasti kaiken keskellä avannut myös oman verkkokaupan vaatemallistolleni. Ostin itse varastoon tuotteita nopeasti ja väärällä ajattelumallilla niin, että kun osa tavarasta ei liikkunut jouduin myymään paljon -ei oota. Jälkeenpäin tuntuu, että nämä on ihan itsestäänselviä asioita mutta kun mieli on sumussa ja sitä puksuttaa autopilotilla läpi harmaan kiven sitä toimii kuin sokea norsu lasikaupassa. Samalla kun toivuin isoista leikkauksista fyysisesti olin henkisesti käpertynyt kotiin ja rakkaiden lähelle, ketä kiinnostaa mikään muu kun oma henki on vaarassa?

Yrittäjän kumppani

Voin vain kiittää tätä huikeaa taloudenalan ammattilaista. Ilman heidän sinnikkyyttä ja uskoa siihen, että minä nousen vielä tästä kaikesta, yritykseni olisi pöytälaatikossa tai pahimmassa tapauksessa konkurssissa. He ovat olleet enemmän kuin silta vaikean ajan yli ja siksi omistan heille tämän blogiaiheen. Nyt olen vielä matkalla kohti uutta ja siihen tämä blogin kirjoittaminen myös liittyy. Matkaan liittyy paljon erilaisia vaiheita ja myös kepeyttä ja voimien vahvistamista esimerkiksi tanssin muodossa;)

Tsemppiä meille kaikille pienyrittäjille, Janina <3

 

X