Janina Fry

Rakkaudesta parsaan

Teksti:
Janina Fry

Ruoanlaitto on todella rentouttavaa ja meditatiivista. Huomaan viettäväni illat pidempään keittiössä nyt kuin aikaisemmin ehkä senkin takia, että se pitää ajatukset poissa huolista. En aio nyt kirjoittaa tästä mikä stressaa meitä kaikkia globaalisti vaan iloita siitä, että parsakausi on täällä ja kevättä on ilmassa sateista huolimatta.

Parsan terveysvaikutukset

Tämä keihäänmallinen vihannes on todellinen terveyspommi koska se sisältää kuituja, foolihappoa, A, C, E ja K-vitamiinia ja glutationia jota esim. maksan solut käyttävät puhdistaessaan verta. Tämän lisäksi se on täynnä antioksidantteja jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan jotka vahingoittavat solujamme.

Parsarisotto

500 gr parsaa

1 rkl. oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)

4-5 pientä schalottisipulia n. 100 gr

1 iso valkosipulinkynsi

1 luomu yrttiliemikuutio

2 dl valkoviiniä

2 rkl. voita

100 gr parmesaania

Himalajan suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Luomusitruunan mehua ja hieman raastettua sitruunankuorta tarjoiluvaiheessa. 

(Toinen 100 gr parmesaania uunilastuja varten jos haluat tehdä niitä)

Käytin tätä SANCRISPINO valkoviiniä. Myydään kätevissä 250 ml pakkauksissa.

Laita isoon kattilaan n. 1 litra vettä ja kiehauta se. Huuhtele parsat huolellisesti ja leikkaa puinen kantaosa n. 1,5-2 cm pois. Laita parsat 6 min kiehumaan, lisää suola ja yrttiliemikuutio. Nosta parsat reikäkauhalla pois vedestä. Viipaloi parsat noin sentin paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi. Kuullota sipulit hetken ja lisää riisi ja pyöritä sitä voissa ja sipulista noin minuutin verran. Lisää kattilaan pikkuhiljaa kuumaa keitinlientä. Keitä riisiä miedolla lämmöllä ja lisää uutta nestettä, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Risottoa tehdään hitaasti rakkaudella, sitä ei voi kiirehtiä. Sekoita riisiä koko ajan. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä riisi kypsäksi. Risoton pitää olla kermamaista, ei liian sakeaa. Lisää nestettä tarpeen mukaan. Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraastetta, mustapippurirouhetta ja parsapalat.

Tarjoile risotto vaikka näillä:

Uunilastut parmesaanista

Raasta saman kokoisia pinoja tarpeeksi erilleen toisistaan uunipellille johon olet levittänyt ensin leivinpaperin.

Laita pinot tarpeeksi kauas toisistaan koska ne leviävät uunissa. Paina raastetut parmesaanikasat lyttyyn vielä ennen kun laitat uuniin. Paista 6-8 min. 150°-170° asteisessa lämpötilassa uunin keskiosassa.

Jätä muutama parsan kruunu koristeeksi ja rutista päälle hieman sitruunamehua ja noin 1/4 teelusikallinen sitruunankuorenraastetta per annos. (Sitruunankuoren kanssa saa olla varuillaan ettei laita liikaa)

Nauti❣️

Janina

X