Jenni Ukkonen

2 x Banaanipohjainen resepti (mustikka-banaanileipä & matcha banaanicookies – VEG)

Teksti: Jenni Ukkonen

Mulla oli menossa eilen peräti neljä banaania kovaa vauhtia huonoksi, joten vietin oikein kunnon leivontapäivän (tai ainakin parituntisen) keittiössä. Nyt sunnuntai-illan ratoksi halusin tulla jakamaan nämä kaksi helppoa ja vegaanista ohjetta myös teidän kanssa, sillä kumpikin onnistui yli odotusten! Eli jos jotain tässä karanteenin aikana olen oppinut, niin näiden kahden herkun valmistuksen…

Mausteinen mustikka-banaanileipä

Tässä banaanileivässä käytin pohjana tätä banaanileipäreseptiäni, mutta muokkasin hieman sen mukaan mitä mulla oli juuri nyt kotona ja lisäsin sekaan porkkanan sijaan mustikoita. Käyttämilläni jauhoilla tehtynä leipä jää aika pehmeäksi ja murenee helposti, mutta mikäli sen tarjoilee esimeriksi näin, ei toki haittaa kuinka monessa palassa leipä on lautasella… Maku on jotain banaanileivän ja kanelipullan väliltä!

  • 2 kuppia jauhoja (käytän mittaukseen Iittalan Teema 0,3 l kuppeja aavistuksen vajaana); itse laitoin 1 kupin mantelijauhoja ja 1 kupin kookosjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • Kanelia, kardemummaa ja hieman jauhettua inkivääriä (oman maun mukaan)
  • 3 pehmeää banaania
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 1 – 1,5 kuppia kaurahiutaleita
  • Loraus vettä
  • Mustikoita, rouhittuja saksanpähkinöitä, paahdettuja kookoshiutaleita (valinnainen)

Yhdistä yhdessä kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja maisteet keskenään.

Muussaa banaanit erillisessä kulhossa. Yhdistä banaaniin pellavansiemenrouhe ja kookosöljy ja sekoita hyvin.

Yhdistä banaaniseos kuiviin ainesosiin kunnolla, niin ettei kulhoon jää erillistä jauhetta. Lisää kaurahiutaleet ja tarpeen mukaan hieman vettä, jotta kaikki ainekset sekoittuvat tasaiseksi massaksi.

Lisää joukkoon mustikoita (n. kourallinen) ja huolettomasti rouhitut saksanpähkinät (myös n. kourallinen).

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla (itse lisää vielä tähän todella kevyen kerroksen kookosöljyä) ja kaada seos vuokaan. Koristele halutessasi n. 1/3 banaanilla leikkaamalla ohuiksi siivuiksi ja paahdetuilla kookoshiutaleille.

Laita n. 165 asteiseen uuniin n. 35 minuutiksi; tarkkaile, ettei leipä pala pohjasta ja ota pois kun se on sisältä valmis. Jäähdytä. Leivän koostumus on vielä parempaa seuraavana päivänä, kun se on kunnolla jäähtynyt ja hieman kiinteytynyt!

Matcha-banaani cookies

12 – 18 kpl

Näihin cookieseihin käytin pohjana tätä Candice Kumain reseptiä, mutta muokkasin ohjeesta täysin vegaanisen ja vähän myös sen mukaan, mitä mulla oli kaapeissa. Cookiesit voi tehdä joko matchajauheella tai ilman – itse olen kokeillut molempia ja matcha maistuu melko vienosti, joten sitä ei kannata arastella jos ei ole ihan varma tykkääkö!

  • 1 kuppi jauhoja; itse käytin mantelijauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • Ripaus kanelia
  • 2 rkl kookosöljyä (reiluja lusikallisia)
  • 1/3 kuppia xylitolia tai erytritolia (jos ei ole kumpaakaan, alkuperäinen resepti käyttää sokeria)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 kypsä banaani muussattuna
  • 1,5-2 kuppia kaurahiutaleita
  • N. 40 g rouhittuja tumman suklaan palasia (itse olen käyttänyt Green & Black’s Dark Sea Salt ja Dark Mint-makuja)
  • 1 rkl matchajauhetta (valinnainen)

Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola, vaniljasokeri, kaneli ja matchajauhe keskenään kulhossa.

Yhdistä toisessa kulhossa banaaniin kookosöljy ja xylitol (tai vastaava).

Yhdistä kulhojen sisällöt keskenään ja sekoita hyvin; lisää tarpeen mukaan hieman vettä, jotta kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti. Lisää kaurahiutaleet ja rouhitut suklaanpalaset (lisään tähän väliin että varsinkin tumma minttusuklaa oli aivan ihanaa jäähtyneissä kekseissä, jos siis tykkää mintun mausta). Sekoita kevyesti.

Laita taikina jääkaappiin n. 15 minuutiksi, tämä helpottaa keksien muotoilua.

Aseta pellille leivinpaperi, itse laitoin sen päälle kevyen kerroksen kookosöljyä. Tee jäähtyneestä taikinaseoksesta pieniä palloja ja muotoile kekseiksi. Itse sain samasta määrästä taikinaa ekalla kertaa 18 keksiä ja toisella 12, jolloin tein niistä aavistuksen paksumpia. Jatkossa tekisin jäkimmäisiä.

Laita n. 165 asteiseen uuniin kunnes keksit alkavat ruskistua hieman, n. 10 minuuttia – tarkkaile, ettei pohja pala! Anna jäähtyä ja siirrä sitten esim. muoviastiaan ja jääkaappiin jäähtymään kauttaaltaan. Keksit maistuvat vielä paremmilta seuraavana päivänä!

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X