Food

2 x Kasvipohjainen aamiainen

10.7.2019 Teksti: Jenni Ukkonen

Useimpina arkiaamuina meidän aamupala on kaurapuuro (tehty veteen, lisätty loraus kookosmaitoa, päällä pieni kourallinen manteleita, mustikoita ja ripaus kanelia) ja lasi vihermehua (tällä reseptillä) – helppoa ja toimivaa, varsinkin jos ei jaksa tai ole aikaa miettiä sen ihmeellisempiä. Välillä sitä kuitenkin kaipaa vaihtelua toimivimpaankin aamiaiskomboon, erityisesti viikonloppuisin, kun on vähän enemmän aikaa olla luova keittiössä. Tässäpä siis pari hyväksi havaitsemaani kasvipohjaista aamiaisideaa, jos joku muukin kaipaa jotain vähän erilaista arkiaamupalojen rinnalle. Mikä teidän lemppari tai tavallisin aamupala muuten on, olisi kiinnostaa tietää?


Pähkinäinen kvinoapuuro

Kvinoa kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä ja lämmittää seuraavana aamuna ajan säästämiseksi. Toki jos aamulla on hyvin aikaa, voi sen hyvin tehdä myös silloin!

1 dl omavalintaista maitoa (kookosmaito saa mun ääneni!)
1 dl vettä
1 dl kvinoaa (huuhdeltuna)
Tuoreita mustikoita (tai muuta haluaamansa marjaa) oman maun mukaan
1/2 tl kanelia
0,5 dl karkeasti rouhittua pähkinää (esim. manteli, saksanpähkinä, pekaanipähkinä)
Agavenektaria

Sekoita maito, vesi ja kvinoa kattilassa. Kiehauta ja laske sitten lämpöä; peitä kannella ja jätä n. 15 minuutiksi, tai kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt. Poista lämmöltä ja anna jäähtyä n. viitisen minuuttia. Sekoita mukaan mustikat / marjat ja kaneli. Siirrä kulhoihin ja viimeistele pähkinöillä ja ripauksella agavenektaria.

Halutessasi voit laittaa pähkinät lämpemenään uuniin siksi ajaksi, kun kvinoa valmistuu kattilassa, 3-6 minuuttia riittänee! Itse en uskalla sitä enää tehdä, kun onnistun lähes joka kerta polttamaan ne mustiksi, vaikka olisin kuinka varovainen, heh…

 

Tofu “munakas” avokadoleivällä

Tämä toimii hyvin, kun mieli tekee jotain suolaisempaa ja ennen kaikkea munakasta. Täysin sama asia tämä ei  tietenkään ole, mutta tekee tehtävänsä.

Kiinteä tofua (n. puolikas riittää hyvin kahdelle tai kolmelle)
2 tl kookosöljyä
1 pieni sipuli, pilkottuna
2-3 pientä paprikaa, pilkottuna
1/2 tl jauhettua kuminaa
1 1/2 tl jauhettua kurkumaa
Himalajansuolaa, mustapippuria

Leipäsiivu per annos
0,5 – 1 avokado

Aseta tofukuution puolikas lautaselle, joka on päällystetty talouspaperilla (imee ylimääräistä nestettä pois). Murskaa tofu haarukalla.

Lämmitä kookosöljy pannulla, lisää sipuli ja paprikat. Lisää mausteeksi korianteria ja kuminaa. Lisää sitten tofu ja kurkuma. Sekoita kunnolla, kunnes koko seos on kauttaaltaan lämmennyt. Lisää lopuksi suola ja mustapippuri.

Murskaa avocado ja tee siitä pienessä kulhossa levite (itse lisään sekaan hieman puristettua sitruunamehua, ripauksen suolaa, mustapippuria ja kuivattua chiliä). Levitä avokado leipien päälle. Lisää sitten tofuseos päälle ja viimeistele haluamallasi tapaa.

Huom! Pannulle voi tofun jälkeen heittää vielä esim. puolikkaan tölkin verran huudeltuja mustapapuja; ne pitävät seoksen hieman paremmin kasassa leivän päälle laittaessa. Mulla oli pavut vieressä kun olin tätä tekemässä, mutta enköhän sitten unohtanut lisätä ne. Lisäsin ne myöhemmin loppuun seokseen ja toimi todella hyvin!

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube