Jenni Ukkonen

20 x Millainen bloggaaja olen

Teksti: Jenni Ukkonen

Tämä bloggaamiseen liittyviä kysymyksiä sisältävä postaus kiersi jo hyvän aikaa sitten siellä sun täällä, mutta se tuli taas hiljattain eteeni ja silloin päädyin lopulta kopioimaan kysymykset talteen. Lyhyesti ja ytimekkäästi: tällainen bloggaaja minä olen…

Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?

Aloitin bloggaamisen heti ylioppilaskirjoitukset viimeisteltyäni, muistaakseni se oli huhtikuun loppu vuonna 2008. Ajatus omasta blogista oli tullut mieleeni pari kuukautta aiemmin, kun löysin blogit ruotsin kirjoituksiin valmistautuessani ja netistä luettavaa etsien (= löysin Blondinbellan ja muistaakseni jo silloin myös Kenzan). Oman elämän dokumentointi (sitä se silloin enemmän oli, sillä silloin ei oltu vielä edes kuultu Instagramista tai Snapchatista) tuntui kiehtovalta.

Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Eli tosiaan, keväästä 2008. Ensimmäisten vuosien postaukset ovat tosin (onneksi) kadonneet jonnekin bittiavaruuteen blogimuuttojen tiimellyksessä.

Kuvaile blogiasi, mikä on sen pääasiallinen aihe?

Nykyään blogiani parhaiten kuvaa “lifestyle”, mutta melko kevyellä otteella. Rakastan pohtivampaa kirjoittamista, mutta syvälliset tai henkilökohtaisemmat tekstit eivät päädy julkiseksi aivan niin usein, kuin ehkä toivoisin… Yleisesti ottaen postaan elämästäni ulkomailla, omasta tyylistä, kauneustuotteista, hyvinvoinnista ja välillä toki muustakin – vähän fiiliksen mukaan!

Kuinka usein päivität blogiasi?

Olen pyrkinyt pitämään yllä 3-4 postausta / viikko tahtia ja se on tuntunut itselleni sopivalta; ehdin miettiä postauksia ja julkaista ne sellaisessa tilassa, että olen laatuun tyytyväinen. Olisi muuten mielenkiintoista kuulla, millainen postaustahti teidän mielestä on parhain? Joka päivä, joka toinen päivä, kerran viikossa?

Kumman valitset, kuvat vai teksti?

Rakastan kauniita, mielenkiintoisia ja harkittuja kuvia, mutta itseäni pidän ennen kaikkea kirjoittajana, ja jos pitäisi valita vain toinen, niin se olisi sitten teksti.

Mistä saat inspiraation postauksiisi?

Hyvä kysymys – välillä nimittäin todellakin tuntuu, ettei olisi mitään tekstiksi rutistettavaa juuri sillä hetkellä. Enimmäkseen ideat tulevat kuitenkin arjesta – joko omastani, muiden blogeista lukiessani ja inspiroituessani tai muiden kanssa käymistä keskusteluista, mitkä herättävät innon pohtia asiaa enemmänkin tai uudelleen.

Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Ideaalitilanteessa olisin tehnyt postauksen valmiiksi viimeistään edellisenä päivänä ja saisin sen nappia painamalla ulos heti aamutuimaan, mutta hyvin usein alan työstää postausta aamusta ja julkaisen sen saman päivän iltapäivästä tai varhaisillasta.

Kuinka usein teet jotain blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms. ?

Päivittäin.

Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen – ja paljon. Mutta en aina päivittäin; yritän pitää viikossa päivän tai kaksi niin, että klikkailen auki kaikki lukematta jääneet postaukset (Bloglovinin kautta) ja luen oikein urakalla. Luen enimmäkseen lifestyle-blogeja, joissa sekoittuu kaikki tyylistä ja kauneudesta liikuntaan ja matkoihin ja haluan ehdottomasti lukea tekstiä, enkä vain katsoa kuvia. Annan blogit luen päivittäin läpi, sillä ne löytyvät niin helposti oman blogin rinnalta.

Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Nykyään melkein tarvin sen, että itse bloggaaja vaikuttaa niin kiinnostavalta tyypiltä, että haluan kuulla, mitä sanottavaa hänellä on. Tekstin on siis oltava kiinnostavaa, mutta lisäksi minun tarvii kokea bloggaaja inspiroivaksi joko tyylin tai heidän elämän kannalta – jos heillä on vaikka joku unelmaduuni tai vastaavaa. Mutta noin yleisesti ottaen blogeissa arvostan kiinnostavia tekstejä ja aiheita, Instassa puolestaan kuvat ovat ykkös osassa itselleni; siellä haluan inspiroitua ennen kaikkea kuvien kautta.

Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Se, että mulla on selkeä ja ennen kaikkea oma väylä vaikuttaa ja saada ääntäni kuuluviin, tila olla luova ja tehdä töitä vapaasti, sekä tietysti vuorovaikutus; se, että voin keskustella mielipiteistä tai tuntemuksista teidän kanssa ja voimme toinen toisiltamme saada uutta näkökulmaa asiaan kuin asiaan.

Entä kolme huonointa?

Vapaa-ajan ja työajan raja on todella sumea eikä töitä voi vaan jättää kokonaan vaikka viikon loman ajaksi. Koen välillä myös paineita ja huonommuuden tunnetta, jos en tee (tai osaa tehdä) jotain kuten “kaikki muut” – tämä ala saa itsekritiikin varmasti monella huippuunsa. Olisi myös mahtavaa, jos osaisin olla edelleen yhtä avoin, kun blogin alkuaikoina, mutta huomaan nykyään varovani jotain tiettyjä aiheita tai sanomasta jotain, sillä en halua, että sanomani ymmärretään väärin tai sitä käytetään myöhemmin minua vastaan.

Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa, eli vastaatko mielelläsi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Ilman muuta – aina kun näen, että postaukseen on tullut uusi kommentti, ilahdun! Nykyään kommentointi on vähentynyt huomattavasti (minkä ymmärrän täysin; itsekin kommentoin valitettavan vähän – yritän kyllä muuttaa tätä omassa toiminnassani – joten saamillani kommenteilla on entistä suurempi vaikutus ja kommentoijat viesteineen jäävät todella hyvin mieleen.

Onko blogillasi muita somekanavia, kuten Instagramia ja Facebook-sivua?

Postaan kaikki uudet blogipostaukset aina ensimmäiseksi Facebookiin ja Instan kautta pääsee kurkkaamaan kenties hieman eri näkökulmasta elämääni. Storiesissa yritän vielä petrata. Mulla on myös YouTube-kanava, mutta nyt en ole hetkeen saanut uutta videota ulos… jonain päivänä vielä yllätän, heh!

Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Luonnoksissa on lukuisia aloittamiani postauksia, mutta harvemmin valmiita sellaisia. Yleensä viimeistelen postauksen päivää ennen, tai samana päivänä, kun ajattelen sen julkistaa.

Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?

Kyllä, en ole koskaan yrittänytkään salata asiaa.

Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

Tällä hetkellä blogini on pääsääntöinen työni, eli saan siitä palkkion. Otan toisinaan tuotteita testiin, mutten enää lähellekään samalla tapaa, kuin aiemmin (olen valikoivampi, ja yleensä yritykset eivät myöskään halua – ymmärrettävästi – tänne Arabiemiraatteihin tuotteita postittaa). Koen, että mulla on hyvin varaa ostaa itse itselleni juuri sellaiset tavarat ja tuotteet, mitä haluan, joten ilmaiset tuotteet eivät ole minulle se ykkös juttu.

Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Eipä muuta kuin että koen helpommaksi blogata omalla nimelläni.

Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos, niin miten?

Voih – jatkuvasti. Mutta mielestäni se on hyvä asia, että näkee tai löytää aina jotain, mitä työstää ja missä ns. haastaa itseään. Juuri nyt haluaisin tehdä pitkästä aikaa videomateriaalia säännöllisemmin ja kirjoittaa enemmän sekä arkisia (ei niin siloiteltuna) että syvällisempiä juttuja.

Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle?

Ensimmäiseksi: aloita. Jos se on pyörinyt mielessä, niin parasta on vaan aloittaa, vaikkei kaikki olisikaan heti alussa tip top ja täydellistä. Harvoin asiat on, eikä kehittymään pääse ennen kuin aloittaa jostain. Kirjoita aiheista, joista itse haluaisit lukea ja joista haluat kirjoittaa – pakottamalla tehdystä työstä kyllä näkee, ettei se ollut mieluista; ole siis aito, oma itsesi. Ja harkitse tarkkaan, mitä haluat jakaa ja missä menevät rajasi – kerran nettiin päätynyt harvemmin sieltä sataprosenttisesti katoaa…

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X