Jenni Ukkonen

Asunnon tai huoneen vuokraaminen Lontoossa

24.5.2015 Teksti: Jenni Ukkonen

I decided to write this in Finnish only but let me know if you’re interested in the subject (renting an apartment or room in London) and I can perhaps add some bullet points in English on the bottom of the article!

Olen huomannut, että monilla tänne blogiini eksyvillä on aina silloin tällöin Lontooseen muutto mielessä ja erityisesti asunnon vuokraaminen herättää kysymyksiä. Itse olen ehtinyt asua hieman vajaan viiden vuoden sisään peräti kuudessa eri osoitteessa täällä Lontoossa, joten asuntojen – niin kokonaisten kuin pelkkien huoneidenkin – vuokraamisesta on tullut ehkä turhankin tuttua puuhaa. Valitettavasti se ei tunnu koskaan muuttuvan helpommaksikaan! Siispä jakaa omia kokemuksiani ja vinkkejä kodin löytämiseen Lontoossa.

Kuten Suomessa, myös Lontoossa asunnon voi vuokrata joko suoraa yksityiseltä tai vuokranvälittäjältä, mutta itse suosittelen ehdottomasti välittäjää. Se on jossain määrin varmasti kalliimpaa lystiä, sillä välitystoimiston palkkiot tulevat maksettavaksi itse vuokran päälle, mutta se on (useimmiten) myös turvallisin ja helpoin keino. Omia suosikkisivujani asuntojen etsimiseen ovat rightmove.co.uk sekä zoopla.co.uk joiden kautta löytyy myös välitystoimistoja yllin kyllin: useimmat toimistot listaavat kohteensa niihin omien sivujensa lisäksi. Toki voi piipahtaa myös suoraa välitystoimistossa ja lähteä vaikka heti heidän kanssaan katsomaan vapaita tai vapautuvia asuntoja. Asuntoilmoituksia netissä selatessa käy nimittäin usein niin, että mieleisen asunnon löytyessä se onkin mennyt jo toiselle kiinnostuneelle aikapäiviä sitten! Nopeat syövät hitaat tässä asiassa, eikä jahkailuun ole useimmiten aikaa. Mieleisista asunnoista kannattaa soittaa heti, lähteä katsomaan sitä mahdollisimman pian ja laittaa rahaa tiskiin vaikka saman tien, mikäli asunnon mielii itselleen!

 

Huoneen vuokraaminen

Huoneita vuokrataan esimerkiksi sivustojen flatshare.com tai spareroom.com kautta. Niissä joko asunnon omistaja eli vuokraisäntä tai asunnon muut vuokralaiset esittelevät vapaan huoneen, ja näytöstä sovitaan heidän kanssaan. Myös huoneista on Lontoossa asuntojen tapaan suuri kysyntä, sillä kalliissa kaupungissa yhä useampi yksittäinen henkilö päätyy asumaan muiden kanssa kimppakämpassä, mikäli ei sitten satu omaamaan kaveriporukkaa tai puolisoa, jonka kanssa vuokrata kokonainen asunto. Näidenkin kohdalla joutuu siis olemaan usein vikkelä, sillä samasta huoneesta voi olla kymmeniä kiinnostuneita.

Kämppiksiin ei tässä tilanteessa tietenkään voi vaikuttaa, joten kannattaa miettiä tarkkaan, vaikuttavatko asunnon muut asukkaat sellaisilta, joiden kanssa tulee hyvin toimeen: tuleeko kylppäristä aamuisin tappelua ja kuinka tärkeää on esimerkiksi se, että voitte viettää iltaa yhdessä? Sopikaa menevänne vielä drinkeille ennen sopimuksen tekoa, jotta voitte tutustua toisiinne rennommin. 

Vuokraamisessa huomioitavaa

Vuokra ilmoitetaan useimmin ’pw’ eli per week. Sitä ei kuitenkaan lasketa viikkovuokra x 4 vaan oikeaoppinen keino sen laskemiseen on viikkovuokra x 52 / 12. Esimerkiksi 200 puntaa x 52 / 12 = 866,66 puntaa /kk. Lontoossa on täysin normaalia tehdä myös vuokrakohteesta tarjous ja monesti hinnat ovatkin vähän yläkanttiin tämän vuoksi. Monesti välitystoimistot suostuvat tinkaamaan hinnasta, jos kiinnostunut vuokralainen vaikuttaa luotettavalta, pitkäaikaiselta ja ns. helpolta vaihtoehdolta. 

Harvat vuokrat sisältävät laskuja, joten kannattaa varautua maksamaan vuokran päälle myös yleisimmät laskut eli vesi ja sähkö/kaasulaskut (talvella kalliimmat, kesäisin edullisemmat), netti ja puhelinlinja ja asunnossa työssäkäyvien asuessa council tax, eli asuinalueen asumisvero (suuruus vaihtelee alueittain – pelkkien opiskelijoiden asunnossa asuessa tätä ei tarvitse maksaa, kunhan hankkii koululta tarvittavat todistukset).

Sopimuksen pituudesta

Useimmiten sopimus tehdään vuodeksi, mutta siihen voidaan tehdä ’break clause’ kuudennen kuukauden kohdalle, jolloin kuudennen kuukauden jälkeen asunnon voi halutessaan irtisanoa. Irtisanomisaika on useimmiten 1-2 kuukautta.

Onko asusto furnished vai unfurnished?

Joskus voidaan sopia etukäteen, että asunnossa on valmiina esimerkiksi sängyt, sohva, keittiönpöytä tms ja toisinaan voi myös neuvotella asuntoon jotain, mitä siellä ei ennestään ole, kuten pesukone. Myös asunnon yleiskunnon kanssa kannattaa olla tarkkana – mikäli asunto kaipaa pienempää tai isompaa remppaa, siitä kannattaa sopia jo ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista ja pysyä tiukkana, jotta se myös hoidetaan. Kannattaa tunnustella seiniä kosteuden varalta, sillä se on Lontoossa valitettavan normaalia…

 

Sijainnin valitseminen

Lontoossa riittää valinnanvaraa asuinalueeseen littyen. Yleinen nyrkkisääntö on, etta keskustan alueet eli 1-2 zonet ovat hintavinta erityisesti asuntojen kokoon nähden ja mita kauemmas niistä menee, sen enemman rahoilleen voi saada vastinetta – isompi asunto pienemmällä vuokralla jne. Toki samassa suhteessa myös esimerkiksi työmatka voi pidentyä, jos vaikka matkaa keskustaan töihin joka aamu. 

Mielestäni suurinpia virheitä muuttaessa on 1) valita asunto siltä ainoalta alueelta, jonka Lontooseen muuttaessa tietää (Oxford Circuksen lähimaasto ei OIKEASTI ole parasta asuinaluetta – hinnoista nyt puhumattakaan!) ja 2) valita asunto käymättä ensin kyseisellä alueella. Lontoossa on kyllä tosi mukavia asuinaluita siella sun täällä ja välimatka parin alueen välillä voi oikeasti olla vain yksi kadunväli. Itse asun esimerkiksi Angelissa, mutta parin minuutin kävelyiden päässä ovat Holloway, Highbury, Canonbury ja varmaan pari muutakin aluetta. Yhdeltä alueelta voi saada asunnon toista edullisemmin, vaikka ne olisivat aivan lyhyen matkan päässä toisistaan. Suosittelenkin vierailemaan naapurustossa ainakin kerran, mielellaan parikin kertaa, ja kävelemään rauhassa ympäriinsä. Kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi julkisiin liikenneyhteyksiin (onko lähella metro- tai bussipysäkkiä ja minne niistä pääsee), lähikaupan sijaintiin (ja laatuun! Kukaan ei varmasti halua lähelleen vain yhtä ainoaa pientä kulmakauppaa huonolla ja kalliilla valikoimalla), kahviloihin ja lähiston putiikkeihin. Toisinaan Lontoossa jää helposti jumittamaan omalle asuinalueelleen, joten sen miellyttävyys ja tarjonta on mielestäni kaikki kaikessa.

Asunnon hakemisesta

Siinä missä huoneen vuokraaminen on usein hyvinkin ‘vaivatonta’ (tarvit todennäköisesti vain rahat takuuvuorkaan ja ekan kuukauden vuokraan sekä työnantajan lausunnon siitä, etta olet töissa), on asunnon vuokraaminen jossain määrin monimutkaisempaan. Takuuvuokran sekä vähintään ensimmäisen kuun vuokran lisäksi tarvit yleensä suosittelijan (hyvin usein entinen vuokraisäntä) seka työnantajasi lausunnot. Lisäksi kuukausitulojesi tulee olla 2-3 kertaa vuokran suuruiset. Mikäli näillä ei mennä läpi, tarvit viela joko UK Based Guarantorin eli paikallisen henkilön takaajaksesi (tässä ongelmana on puolestaan se, etta takaajasi joutuu välitystoimiston syyniin aina palkkansa ilmoittamiseen saakka – ei siis sellainen asia, jota haluaa välttämättä puolitutulta pyytää) tai vaihtoehtoisesti maksat etukäteen kuuden kuukauden vuokran… Toisinsanoen käytät ehkä kaikki säästösi tässä vaiheessa.

 

Vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta

Ennen allekirjoittamista kannattaa lukea sopimus tarkkaan lapi, ja pitää huoli, etta siellä mainitaan kaikki ‘ylimääräinen’ sovittu, kuten vuokrasopimuksen break clause – jos sitä ei siellä lue, ei sitä myöskään ole. Avainten luovutuksen yhteydessä tehdään asunnon tarkastus, jolloin kirjataan ylös kaikki asunnossa oleva irtaimisto kuntoineen päivineen ja kaikki mahdolliset epäkohdat merkataan ylös mielellään kuvien kera. Näiden kanssa kanttaaa olla turhankin tarkka – näin sinua ei asunnosta poismuuttaessa veloiteta mistään ylimääräisestä.

 

Tässä jotain omaan mieleeni ensimmäisenä putkahtavia asioita. Osan kohdalla olen itse mennyt kerran tai pari pieleen omaa huolimattomuuttani, joten suosittelen vuokraamaan ryhtyessä tekemään vaikka ihan check listin tärkeistä asioita, jottei mikään olellinen vuorkaamisen huumassa (tai paniikissa) pääse unohtumaan. Muutto Lontoossa on mielestäni aina todella stressaavaa, mutta kunhan pitää etsintä- ja vuokrausvaiheessa järjen matkassa, voi uuteen kotiin muuttuaessa toivottavasti hengähtää helpotuksesta ja ryhtyä tutustumaan uuteen naapurustoon kunnolla. Onnea matkaan!