Ihmissuhteet

Asutko yksin? Asiantuntija kertoo, miten selviät koronaviruksesta johtuvan sosiaalisen eristäytymisen keskellä

Koronaviruksesta johtuva sosiaalinen eristäytyminen voidaan kokea rangaistuksen kaltaiseksi tilaksi, vaikka se tehdäänkin nyt sekä itsen että muiden suojelemiseksi. Asiantuntija kertoo, kuinka yksineläjät pärjäävät tässä tilanteessa.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Sosiaalinen eristäytyminen voi olla kova paikka yksin asuvalle.

Koronaviruksesta johtuva sosiaalinen eristäytyminen voidaan kokea rangaistuksen kaltaiseksi tilaksi, vaikka se tehdäänkin nyt sekä itsen että muiden suojelemiseksi. Asiantuntija kertoo, kuinka yksineläjät pärjäävät tässä tilanteessa.

Koronaviruksen leviäminen on pakottanut suomalaiset koteihinsa. Ylimääräinen kotoilu – tai sosiaalinen eristäytyminen – tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi perheen tai kumppanin kanssa vietettävään laatuaikaan, joka muuten voi jäädä vähälle huomiolle kiireisen arjen keskellä.

Mutta mitä tekevät sinkut ja muut yksineläjät, joiden sosiaaliset kontaktit sijoittuvat normaalisti kodin seinien ulkopuolelle? Kun arjen tohina on paussilla, yksinäisyyden sekä ulkopuolisuuden tunne nostavat sinkkutalouksissa helposti päätään.

– Mitä jos sairastun, enkä pysty soittamaan apua? Jos sairastun, eikö joku voisi kerrankin käydä puolestani kaupassa? Mitä jos pelkään niin, että tarvitsisin tukea? johtava asiantuntija Heli Vaaranen Väestöliitosta listaa yleisiä yksin asuvien huolia.

Sosiaalinen eristäytyminen korostaa läheisyyden tarvetta

Myös läheisyyden tarve korostuu sosiaalisen eristäytymisen jatkuessa päivästä toiseen, onhan ihminen rakennettu saamaan mielihyvähormonia kosketuksesta. Esimerkiksi eroottisen kosketuksen puute voi haukata pois osan mielihyvästä, mutta sen voi kuitenkin korvata elämän muilta osa-alueilta saatavalla mielihyvällä.

– En usko, että on olemassa ihmistä, jolla ei olisi minkäänlaista intohimoa. Sen kautta löytyvä flow, mielenkiinto sekä ihastus voivat auttaa unohtamaan yksinäisyyden, Vaaranen sanoo.

Intohimoja on yhtä monia kuin ihmisiäkin. Yhden sydän voi alkaa lyödä nopeammin kutomisen vuoksi, toinen nauttii baletista ja kolmas vaikkapa sukututkimuksesta. Netti tarjoaa myös musiikin, elokuvien sekä muun kulttuurin saralla mahdollisuuksia elämysnälän helpottamiseen. Välillä suoratoisto on kuitenkin hyvä pistää paussille ja käynnistää sen sijaan oma mielikuvitus.

– Haasta itsesi päivä kerrallaan tekemään juuri siitä päivästä hyvä. Voit vaikka pitää levollisen, luovan, liikunnallisen tai kirjoihin panostavan päivän, yksi kerrallaan, Vaaranen neuvoo.

Koronaviruksesta johtuva sosiaalinen eristäytyminen ei ole pysyvää.
Asiantuntijan mukaan kannattaa muistaa, että koronaviruksesta johtuva sosiaalinen eristäytyminen ei ole pysyvä tila.

Muista, että koronaviruksesta johtuva eristäytyminen ei ole pysyvää

Itsensä aktivointi on erityisen tärkeää siksi, että koronaviruksesta johtuvassa sosiaalisessa eristäytymisessä elävälle sinkulle yksinäisyyttä vaarallisempi asia on passivoituminen.

Vaikka rutiinit muuttuisivatkin radikaalisti, on tärkeää ylläpitää päivittäistä aktiivisuutta.

– Liiallisesta passivoitumisesta tulee nopeasti tapa, ja tapaa on hirvittävän vaikea muuttaa. Onkin tärkeää herätä tiettyyn aikaan, syödä säännöllisesti sekä tehdä asioita aktiivisesti. Myös etäopiskelu kannattaa aina, Vaaranen kannustaa.

Vaikka epävarma tilanne saattaakin tuntua haastavalta, on tärkeää muistaa, että sosiaalinen eristäytyminen ei ole pysyvä tila. Vaarasen mukaan olisi erityisen tärkeää olla itse itsensä paras ystävä, myös tiukan tilanteen keskellä.

– Yksin ollessa tulee painostavia ajatuksia, joille en suosittele antamaan edes pikkurilliä. Meneillään oleva sosiaalinen eristyminen on vaihe, jonka jälkeen olet entistäkin parempi tyyppi, hän kannustaa.

Lue myös:

Toimi näin, jos iäkäs läheinen ei ota koronaa vakavasti eikä pysy kotona – psykologi antaa 5 ohjetta

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

Mitä koronakaranteeni paljastaa parisuhteesta? Asiantuntija: ”Tuo näkyväksi sen, mikä parisuhteessa toimii ja mikä ei”

X