Matkailu

Lontoo kolmella eri tavalla – 3 x markkinat, joiden ympärille suunnitella koko matka!

Sukella Lontoo läpi kokemalla Spitalfieldsin, Camden Townin ja Covent Gardenin markkinat – kolme erilaista elämystä kaupungista. Konserttien ja kojujen jälkeen maistuu kaupunkipuistojen rauha.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Spitalfieldsin vintage-puoteihin saa uppoamaan rahaa, mutta tarjonta päihittää ketjuliikkeiden valikoimat.

Sukella Lontoo läpi kokemalla Spitalfieldsin, Camden Townin ja Covent Gardenin markkinat – kolme erilaista elämystä kaupungista. Konserttien ja kojujen jälkeen maistuu kaupunkipuistojen rauha.

Lontoo levittää parhaat markkinat boheemiin Spitalfieldsiin, värikkääseen Camden Towniin ja hienostuneeseen Covent Gardeniin. Lontoo on aina ollut kuuma katuruoan suunnannäyttäjä, ja sieltä löytyy kotiin kannettavaksi loppuelämän lempimuotiluomuksia. Tässä Annan vinkit miljoonakaupungin markkinahumuun.

1. Lontoon Spitalfields – erittäin pitkäikäiset markkinat

Ohikulkijat tarkkailevat hypnoottisesti miestä, jonka vaatteet ovat yltäpäältä maalissa. Likaisen t-paidan selkämyksessä lukee Queen. Sama teema jatkuu betonimuurissa, johon graffititaiteilija Benzi Brofman viimeistelee parhaillaan uusinta muraalia kulttiyhtyeen laulajasta, Freddie Mercurysta. Israelissa asuva Brofman on viettänyt viime vuosina paljon aikaa Lontoon East Endissä.

Spitalfields on tunnettu muraaleistaan, joista valtaosa sijaitsee Brick Lanella. Tässä Benzi Brofmanin näkemys Frida Kahlosta.
Spitalfields on tunnettu muraaleistaan, joista valtaosa sijaitsee Brick Lanella. Tässä Benzi Brofmanin näkemys Frida Kahlosta.

Brick Lanen muurissa on toinen toistaan taidokkaampia Brofmanin maalaamia teoksia aikansa tähdistä, kuten Tina Turnerista, Albert Einsteinista ja Frida Kahlosta. Muuri sijaitsee Spitalfieldsin alueella, josta on kasvanut boheemien elämäntapataiteilijoiden kohtaamispaikka.

Lontoon keskustasta, Oxford Circuksesta on Spitalfieldsiin reilun viiden kilometrin ja kuuden metropysäkkivälin matka. Jos Oxford Street on täynnä maailman suurimpia ketjuliikkeitä, kaupungin itäpuoli on tunnetumpi vintagepuodeista, etnisistä ravintoloista ja rouheammasta kaupunkikuvasta.

Spitalfields onkin Lontoon vanhimpia markkinapaikkoja, sillä kojukauppiaat pystyttivät tänne markkinat jo 1660-luvulla. Aluetta ovat kansoittaneet vuoroin irlantilaiset, ranskalaiset, juutalaiset ja Bangladeshin siirtolaiset. Pitkään se oli erityisesti vähävaraisten asuinaluetta. Nyt asuntojen hinnat ovat täälläkin nousseet.

Lontoo ja markkinat. Markkinapäivinä ruokahuolto hoidetaan herkkukojuista, joista löytyy syötävää muutamalla punnalla.
Lontoo huolehtii nälkäisistään markkinapäivinä herkkukojuilla, joilta löytyy syötävää muutamalla punnalla.

Spitalfieldsiin ja viereiseen Whitechapelin kaupunginosaan liittyy myös synkkä menneisyytensä, sillä vuonna 1888 alueella riehui maailman tunnetuin sarjamurhaaja, Viiltäjä-Jack. Viiden naisen murhapaikkoihin voi käydä tutustumassa oppaan johdolla 17,50 euroa maksavalla Jack the Ripper -kierroksella.

Vintagea Spitalfieldissa

Spitalfieldsiin kannattaa varata kokonainen päivä. Pelkästään Brick Lanen vintageliikkeet ovat todellisia shoppailijan aarrearkkuja: rekit ovat täynnä persoonallisia eri aikakausien ja tyylisuuntien vaatteita. Kovin edullisia löytöjä vanhan tavaran kaupoistakaan ei tosin pääse tekemään, sillä hinnat Lontoossa ovat kohonneet brexitin vuoksi melkoisesti.

Ruokaa markkinat tarjoavat sen sijaan kohtuuhintaan. Spitalfieldsin katukojuista ja etnisistä ravintoloista löytää jokainen jotakin. Paikalliset ovat vankasti sitä mieltä, että Brick Lanen intialaisista ja bangladeshilaisista ravintoloista saa parasta currya.

Me maistamme katukojusta korealaista hot dogia, jossa nakki ja juusto on kieritelty taikinanyytin sisään ja friteerattu sitten kuumassa öljyssä.

Brick Lane -kadun pisimmät jonot paikallistamme Beigel Shop- ja Beigel Bake -leipomojen edestä. Täytettyjä bageleita on myyty täällä vuodesta 1855. Vastaleivottujen sämpylöiden sisään voi valita täytteeksi vaikkapa lohta ja tuorejuustoa tai rapeaa pekonia sulatetun juuston kera. Edullisimmillaan nälkä talttuu noin kolmella eurolla.

Olemme jo lähdössä kotimatkalle, kun tulemme kurkistaneeksi Spitalfields Marketin jättimäiseen halliin. Täydellä vatsalla ei tee mieli enää langeta sisätorin ravintoloihin, mutta ostoskojuja on mahdoton ohittaa. Tarjolla on käsittämätön määrä laadukkaita nahkatakkeja, sisustustavaraa, tauluja ja koruja.

2. Muusikoiden Camden Town – johan on markkinat

Seuraavana päivänä suuntaamme heti aamusta Camden Towniin, jonka ero Spitalfieldsiin käy selväksi jo metroasemalla. Paitansa riisunut vanhempi mies tanssii kadulla kuin transsissa ja kääntää välillä vanhan c-kasetin korvalappustereoissaan. Camden Marketin portin luona katusoittajat paukuttavat bongorumpujaan antaumuksellisesti.

Musiikin keskellä velloo ihmismassa, jonka tyyli- ja värikirjoa seuratessa tuntuu kuin olisi erikoisessa muotinäytöksessä.

Camden Townin kaupat kilpailevat näyttävimmästä julkisivusta, joiden suhteen vain mielikuvitus on rajana.
Camden Townin kaupat kilpailevat näyttävimmästä julkisivusta, joiden suhteen vain mielikuvitus on rajana.

1800-luvulla karnevaalitunnelma puuttui vielä Camdenista, sillä seutu koostui lähinnä varasto- ja teollisuusrakennuksista. Camden Town oli tuolloin tunnetuin ginitislaamoistaan. Käännekohdaksi muodostui vuosi 1973, jolloin vanhasta varastorakennuksesta tehtiin livemusiikin ja yöelämän keskus, Dingwall Dancehall. Sen keikkalavalla ovat esiintyneet legendat Sex Pistolsista Coldplayhin.

Päivä värikkäässä ja musiikin täyttämässä Camden Townissa on kuin huvipuistoretki. Koko ajan tapahtuu.
Värikkäässä ja musiikin täyttämässä Camden Townissa Lontoo näyttää huvipuistomaiset kasvonsa. Koko ajan tapahtuu.

Jokaisella markkina-alueella on omanlaisensa tunnelma.

Vanha punk-aate näkyy Camden Townin katukuvassa yhä irokeeseina ja lävistyksinä, mutta myös muiden vaihtoehtokulttuurien runsautena. Täällä jokaisella kulkijalla on lupa olla oma itsensä. Se käy ilmi myös katsastamalla markkinat. Kojuissa niitein koristellut maiharit ja 50-luvun korkokengät ovat sulassa sovussa vierekkäin.

Lontoo ja markkinat. Kiirehtiminen on kielletty Camden Townissa. Kävelystä väsähtäneet jalat saavat lepoa aurinkotuolissa.
Kiirehtiminen on kielletty Camden Townissa. Kävelystä väsähtäneet jalat saavat lepoa aurinkotuolissa.

3. Hienostunut Covent Garden

Kaupunginosien erilaisuuteen törmää Lontoossa jatkuvasti. Metromatkat hikisissä ja äänekkäissä maanalaisissa ovat kuin siirtymäriittejä seuraavaan kohteeseen. Mielellä kestää hetken aikaa sopeutua, kun äänekäs ja värikäs Camden Town vaihtuu West Endin hillittyyn Covent Gardeniin. Siistejä katuja koristavat huolellisesti entisöidyt rakennukset, ja niiden kivijalassa toimivat kahvilat.

Astrologiasta kiinnostuneita hemmotellaan Covent Gardenin Neal Streetillä.
Astrologiasta kiinnostuneita hemmotellaan Covent Gardenin Neal Streetillä.

Markkinahumuun pääsee täälläkin.

Piazzalla kaupattiin hedelmiä, vihanneksia ja kukkia jo kolmesataa vuotta sitten. Enää markkinat aukiolla eivät tarkoita kojurivejä, mutta tilalla on kaksi shoppailijoita kiinnostavaa kauppahallia. The Apple Marketista voi bongata uniikkeja käsitöitä, kodintavaroita ja taidetta. Jubilee Market on antiikkiesineitä metsästävän unelmakohde.

Lontoo ja markkinat. Shoppailu rauhallisessa Covent Gardenissa päihittää Oxford Streetin turistirysät.
Shoppailu rauhallisessa Covent Gardenissa päihittää Oxford Streetin turistirysät.

Jossain vaiheessa Lontoo alkaa yleensä uuvuttaa. Silloin tekee mieli piiloutua ihmispaljoudelta hetkeksi puistojen rauhaan. Niin tekevät paikallisetkin, joilla on tapana suunnata viikonloppuisin lenkille tai piknikille Hyde Parkiin, Regent Parkiin ja Green Parkiin.

Buckinghamin palatsin ja London Eye -maailmanpyörän reunustama St. James’s Park on mukava hengähdyspaikka.
Buckinghamin palatsin ja London Eye -maailmanpyörän reunustama St. James’s Park on mukava hengähdyspaikka.

Me päädymme Buckinghamin palatsin edustalta alkavaan St. Jamesin puistoon, jota koristavat upeat kukkaistutukset.

Väriloistoa komeampi näky osuu vastaan St. Jamesin sisäjärvellä, kun rantakaislikon välistä pujahtavat esiin kolmen isokokoisen linnun muhkeat nokat. Kuninkaallinen puisto on ollut pelikaanien koti 1600-luvulta lähtien, sillä niitä ruokitaan täällä säännöllisesti kaloilla.

Pelikaaneja on asunut St. Jamesin puistossa 1600-luvulta lähtien.
Pelikaaneja on asunut St. Jamesin puistossa 1600-luvulta lähtien.

Lue myös: Lontoon parhaat kohteet sisustajalle – Deko listasi

X