Jenni Ukkonen

Blogi harrastuksesta työksi

Teksti: Jenni Ukkonen

IMG_9559

Siinä missä ehkä vielä muutamakin vuosi sitten bloggaaminen aloitettiin päätoimisesti ihan puhtaasti mukavana puuhasteluna, aloittaa nykyään yhä useampi bloggaamisen ammatillisessä mielessä. Tällä tarkoitan, että blogilla pyritään ennenkaikkea tienaamaan – jos nyt ei ihan päivätyön verran, niin ainakin pientä ekstratienestiä, jonka avuin voi vaikkapa matkustella, shoppailla tai käydä ulkona juhlimassa aiempaa enemmän.

No mikäs siinä: mikäli blogillaan onnistuu keräämään esimerkiksi sen suuruiset kävijämäärät, että niillä voi tehdä jo rahaakin, ei siinä vaiheessa varmaan ole enää edes väliä, aloittiko bloginsa harrastus- vai ammattimielessä. Harva lukija jaksaa kuitenkaan enää nykypäivänä vierailla blogeissa, joista he eivät itse saa jotain ”irti” – vaikkapa inspiraatiota omaan elämäänsä tai muutaman minuutin pituista mukavaa pakoa arjesta. Siksi en olekaan koskaan pitänyt yhtään pahana asiana sitä, että bloggaaja pyrkii tuottamaan laadukkaalla ja kiinnostavalla sisällöllään itselleen hieman ylimääräistä tuloa: tilanne voi olla samanaikaisesti voittoisa niin lukijalle kuin itse bloggaajallekin, vaikka osapuolille jää käteen eri asioita.

IMG_9553

Miten blogilla lähdetään sitten tienaamaan? Siinä missä säännöllisimmät tulot tulevat hyvin mahdollisesti sivustolta, jonka alla bloggaaja blogiaan kirjoittaa tai jonkun yrityksen kanssa yhdessä sovistuista maksetuista kamppiksista, on perinteisin keino tienaamisen aloittamiselle silti edelleen affiliatemainonta, jota näkyykin nykyaikana lähestulkoon jokaisessa blogissa, olipa se kooltaan suuri tai pieni. Itsekin otin affiliatemainonnan blogiini mukaan heti alkuajoista lähtien, vaikkei alussa lukijoita tietysti monta vielä ollutkaan, ja varmasti siitäkin syystä kesti aikansa, ennen kuin mainoslinkit alkoivat olla tuottoisia.

Olen kuitenkin kulkenut pitkän matkan affimainonnan kanssa ja se, miten se blogissani näkyy, on muuttunut vuosien varrella aika paljonkin. Suurin ero omassa blogissani on mielestäni se, että siinä missä alkualkoina saattoi blogini koko sivupalkki olla täynnä ties millaista välkkyvää mainosbanneria, sijoittuvat mainoslinkit tätä nykyä blogipostauksiin eli sisältöön, ja sielläkin niitä on vain ja ainoastaan silloin, kuin niillä on aito ja hyödyllinen funktio lukijalle: linkkiä klikkaamalla lukija löytää vaivattomasti ja aikaa kuluttamatta vaikkapa ylläni nähdyn takin tai suosittelemani meikkivoiteen. Olen myös päättänyt, että linkkaan vain sivustoihin, joihin oikeasti uskon ja luotan ja mistä olen aidosti kiinnostunut.

Monelle on edelleen kynnys klikata mainoslinkkiä, sillä taustalla on epäilys siitä, että niin tekemällä bloggaaja rikastuu ja voi yhtäkkiä ostaa kaikki maailman luksuslaukut, matkustaa maailman ympäri tai rakentaa talon – kenties jopa kaikki edellämainitut. Ehkä yhdelle miljoonasta tämäkin on mahdollista, loput bloggaajat joutuvat tekemään vähän enemmän töitä asian eteen. Mutta siihen pieneen, elämää vähän helpottavaan ekstraan se on hyvä alku, ja fiksusti (lue: ei liian silmäänpistävästi tai ”epäaidosti”) tehtynä suosittelen lämpimästi myös uudempia bloggaajia testaamaan siipiään affiliatemainonnan maailmassa.

Yhden affimainontayrityksen kautta voi löytää monta eri yhteistyökumppania ja ohjelmat ovat tavallisesti bloggaajille täysin ilmaisia. Esimerkkinä voisin mainita TradeTrackerin, jota olen itse käyttänyt alkuajoistani saakka. Heiltä löytyy lukuisia kiinnostavia kampanjoita erityisesti muodista, kauneudesta ja lifestylesta kirjoittaville bloggaajille ja koska sivusto on täysin suomenkielinen, on sitä todella helppo ymmärtää ja käyttää, vaikka olisi ensimmäistä kertaa liikenteessä. Omia suosikkikamppiksiani ovat esimerkiksi Bangerhead ja Eleven kauneudenhoitoon, Hyvinvoinnin Tavaratalo ja Nu3 terveysruokiin ja -tuotteisiin ja Loveyewear hyvänhintaisiin aurinkolaseihin.

IMG_9560

Sivuston kautta luotuja linkkejä voi ripotella esimerkiksi päivän asustaan tai vaikkapa suosikkikauneustuotteistaan kertoessaan – tai miksei näin joulun alla myös joululahjaideapostauksessa. Itse ainakin olen todennut tällaiset luontevat linkkaukset mieluisimmiksi ja blogissani parhaiten lukijoita palvelevaksi. En missään nimessä lähtisi linkkailemaan mitä tahansa turhuuksia omalla sivullani – sellainen on ainoastaan lukijan kannalta ärsyttävää, eikä edes bloggaajalle itselleen mitenkään ”tuottoisaa”, vaan voi usein toimia nimenomaan päin vastoin. Lakeja mukailleen postaukseen pitää toki silloin merkata selvästi, että kyseessä todella on mainoslinkki, mutta muuten niiden käyttämistä tai klikkaamista ei tarvi pelätä 🙂

Toivottavasti tästä oli apua kaikille, jotka ovat pohtineet affimainontaa ja sitä, mitä niiden ”mainoslinkkien” takana oikeastaan onkaan. Ja tuottoisaa tulevaa vuotta kaikille, jotka sen parissa päättävät aloittaa!

Sisältää mainoslinkkejä

Lue myös

X