Jenni Ukkonen

Dubai vs Ras Al Khaimah

Teksti: Jenni UkkonenDubain ja Ras Al Khaimahin välisistä eroista kysellään toisinaan, joten aloin miettiä asioita ja eroavaisuuksia, mitkä tulee itselleni ihan ensimmäisenä mieleen ja mitkä ehkä myös koen vahvimmin. Asuimme siis Dubaissa vuoden ja kolme kuukautta ja täällä Ras Al Khaimahssa olemme nyt asunut kymmenen kuukautta. Nämä pohdinnat perustuvat taas kerran vain omiin havaintoihini, eli joku muu voisi kokea eroavaisuudet täysin eri tapaan tai ei ehkä ole edes kiinnittänyt niihin minun tapaani huomiota! Ja siis eroavaisuuksia on varmasti PALJON enemmän, sillä kyseessä on kaksi täysin erilaista emiraattia, mutta nämä tulivat äkkiseltään ensimmäisenä mieleeni…

Dubai on paljon kansainvälisempi emiraatti – eikä sinäänsä ihme, sillä siinä missä Dubaissa expatit käsittävät n. 80% väestöstä, on Ras Al Khaimahssa huomattavasti enemmän paikallisia, kuin esimeriksi länsimaisia asukkaita. Siinä missä Dubaissa saattaa piipahtaa lähikaupassa ilman, että näkee ketään paikallista, voi täällä varsinkin ilta-aikaan kokea olevansa koko ostoskeskuksessa ainoa länsimaalainen; kaikki muut ovat valkoisista tai mustista asuistaan tunnistettavissa olevia paikallaisia.

En välttämättä väittäisi, että itse eläminen täällä RAK:ssa on Dubaita edullisempaa, mutta asumiskustannukset kylläkin, ja sen myötä täällä kokee helposti saavansa rahoilleen enemmän vastinetta. Isommasta asunnosta maksaa paljon vähemmän kuin Dubaissa, ja myös kuukausittaiset laskut ovat vähemmän. Sen sijaan esimeriksi ulkona syöminen, leffassa käyminen ym on mielestäni kyllä ihan saman hintaista kuin Dubaissa.

Koen, että RAK:ssa on paljon vähemmän tekemistä – siinä missä Dubaissa on paljon erilaisia alueita, mitä voi mennä koluamaan (siis paljon muutakin kuin vain ostoskeskuksia, vaikka ne toki ovatkin suuressa asemassa) ja joka alueelta voi löytää esim. kivan kahvilan tai putiikin, niin täällä on mielestäni aika niukasti vastaavaa. On jokunen kiva alue, mistä löytyy viihtyisiä kahviloita, mutta siihen se sitten jääkin. Ostoskeskukset eivät täällä ole mielestäni juuri mistään kotoisin, vaikka onneksi edes jokunen elämää helpottava liike löytyy (H&M, M&S, Sephora jne). Toki Ras Al Khaimassa on puolestaan ehkä sitten helpompi olla aktiivinen ja harrastaa ulkona urheilua, mutta jos mietitään jotain mitä tekisi viikottain, niin ehkei sentään ihan samassa määrin…

Oman auton tarve korostuu Ras Al Khaimahssa. Täällä ei tosiaan ole mitään julkista liikennettä, joten jos autoa ei ole, saa kulkea aika paljon takseilla. Välimatkat ovat nimittäin todella pitkiä! Dubaissa välimatkat ovat myös helposti pitkiä, mutta siellä matkan tekoa helpottavat ainakin tietyillä alueilla myös metro, bussit ja Marinan alueella raitiovaunu.

Yksi suuri ero on siinä, miltä kaupunkialueet näyttävät; rakennukset RAK:issa ovat matalia, eivätkä ulkonäöllisesti mitenkään erityisen hulppeita (täällä taitaa olla vain kaksi oikeasti korkeaa rakennusta); Dubaissa taas näkee paljon pilvenpiirtäjiä ja toinen toisestaan erikoisemmin suunniteltuja rakennuksia. Ras Al Khaimahia kehitetään ja rakennetaan kyllä koko ajan, enkä ihmettele, vaikka vielä jonain päivänä tästä kaupungista rakentuisi Dubain kaltainen kohde, mutta juuri nyt siihen on vielä matkaa.

Siinä missä Dubai voittaa arkkitehtuurilla, on Ras Al Khaimassa luonto ja sen monimuotoisuus selvemmin näkyvillä; vuoristo näkyy kirkkaalla säällä lähes joka suunnasta, meri on aina lähellä, samoin aavikko, ja lisäksi täällä on laajoja mangrove alueita (eli siis vesistöissä kasvavaa kasvillisuutta, en osaa sitä tämän paremmin selittää).

Dubai tuntuu (ja on!) paljon kiireisemmältä, varmasti myös ihmisten ja autojen paljouden vuoksi. Myös täällä RAK:ssa on toki turismia vuoden ympäri, mutta huomattavasti Dubaita vähemmän, joten myös siksi kaupunki tuntuu rauhallisemmalta ja jopa uneliaalta.

Dubaita suosittelisin lomailijalle, joka haluaa yhdistää rantaloman, shoppailun, ruokaelämykset, kulttuurin ja kenties vielä jotain muutakin. Ras Al Khaimahia suosittelisin lomailijalle, joka kaipaa oikeastaan vain yhtä asiaa: rentoutumista. Toki täällä voi sitten halutessaan suunnata vaikka vuorille patikoimaan, mutta uskon, että sekin tehdään lähinnä sen rentoutuminen ja mielen puhdistamisen vuoksi.

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X