Travel

Food Tour in Boston

30.10.2014 Teksti: Jenni Ukkonen

IMG_9563

After the first night in Boston, I had an opportunity to start the day off with a food tour on the North End of Boston – also know as the ‘Little Italy’ of Boston. Because I love food and everything related to it AND especially Italian kitchen, I was thrilled to take part!

The tour is an award winning one by Michele Topor, who is an accomplished chef herself. This tour was originally designed to introduce Michele’s cooking class participants from where to find authentic Italian ingredients, but cooking class or no, it was such a fun experience and I felt like I learned so much during those three hours! Our guide was super knowledgeable of the food culture over there so it was fascinating to hear him share his knowledge.

If you already read between the lines, the tour wasn’t only about visiting a few spots, but we actually learned things from how Italian-Americans have adapted the Italian dishes for their new country to how to selected the freshest olive oil and how to identify the real balsamic vinegar and even the real cinnamon! Now that I call an eye opener – did you know that most of the ‘cinnamon’ sold to us is a variety called cassia, which contains a toxic component called coumarin, which can damage liver? The ‘real’ cinnamon, ceylon cinnamon, which only comes from Sri Lanka, is the one with the associated health benefits. You can see the difference of the barks so clearly when you hold cassia and ceylon next to each other and the smell of the real cinnamon is so much more tantalizing than the smell of cassia. Ever since I found this out I’ve been on a lookout for ceylon cinnamon, but unfortunately it’s much more difficult to get a hold of.

The tour kicked off with a visit to Maria’s, which is a really authentic Italian-American pastry shop. Over there we tasted some Italian delicacies, like biscotti, amaretti, sfogliatelle, taralli, marzipan and cannolini. Most of the people in the group though it was way too much sweet for so early but for me it was heaven, hehe. Gotta love those Italian treats!

After the pastry shop we headed over to another family run joint, this time to Bricco Salumeria which sells meats and cheese, to name a few (or the most important, I mean;). We tasted olive oil and balsamic vinegar and learned how to taste them in a way which tells the quality of the product. We also talked about Italian cheese and how to find out that it’s actually from where it should be.

One of my favorite stops was a spice and coffee vendor Pocari’s, which has been in North End for over 70 years. Again we talked about to how spot the best quality ingredients, such as the cinnamon.

The final stop was a greengrocer’s Alba Produce, where you will find the freshest fruits and vegetables each and every day. We tried prickly pear and fresh fennel – both were SO delicious! I loved the licorice-like flavor of fennel: it instantly became my favorite veggie!

 

Ekan Bostonissa vietetyn yön jälkeen sain mahdollisuuden osallistua ruoka-aiheiselle kävelykierrokseen Bostonin North Endissa, joka tunnetaan myöskin Bostonin ‘Pikku Italiana’. Koska rakastan ruokaa, kaikkea siihen littyvää ja ennenkaikkea italialaista keittiötä, olin todella innoissani tästä mahdollisuudesta!

Kierroksen suunnittelijana on toiminut Michele Topor, joka on itse menestynyt kokki. Kierros oli alunperin suunniteltu Michelen kokkauskurssin oppilaille, jotta he oppisivat mistä löytää aidoimmat italialaiset raaka-aineet, mutta olipa siellä kurssilaisena tai ei, kokemuksena kierros oli aivan omaa laatuaan ja opin noiden kolmen tunnin aikana äärettömästi! Oppaamme oli hänkin todella osaava ja tiesi paikallisesta ruokakulttuurista yhtä jos toista.

Rivien välistä saatoikin jo lukea, ettei kierros todellakaan ollut parissa paikassa vierailua muuten vaan, van opimme samalla mm. kuinka amerikanitalialaiset ovat mukauttaneet italiaista keittiötä uuden kotimaansa mukaan, kuinka valita tuorein oliviiöljy ja miten tunnistaa aito balsamietikka ja jopa aito kaneli! Jälkimmäinen olikin mulle todellinen silmien avaaja – tiesittekö te, että meille useimmiten myytävä kaneli on nimeltään cassia, ja se sisältää myrkyllistä ainetta nimeltä kumariini, joka voi aiheuttaa maksavaurioita. Aito kaneli, ceylon, joka tulee ainoastaan Sri Lankalta, on puolestaan se, missä on myös terveysvaikutuksia. Noiden kahden kanelin eron näkee selvästi kun vertaa kahta kanelitankoa vierekkäin, mutta ceylon kanelin tuoksu on myöskin aivan omaa luokkaansa cassiaan verrattuna. Tämän opittuani olen etsinyt aitoa ceylon kanelia, mutta valitettavasti sitä on paljon hankalampi löytää käsiinsä.

Kierros lähti käyntiin vierailulla Maria’s Pastry Shopissa, joka on aito amerikanitalialainen leipomo. Maistelimme siellä italian makeita herkkuja, kuten biscottia, amarettia, sfogliatellea, tarallia, marsipaania ja cannolia. Useimmille ryhmän tyypeille siinä oli ihan liikaa makeaa aamutuimaan, mutta mulle se oli ihan taivas. Ei voi kuin rakastaa italialaisia herkkuja, heh!

Leipomosta siirryttiin toiseen perheyritykseen, Bricco Salumeriaan, josta löytyy mm. lihaa ja juustoja. Maistelimme siellä oliiviöljyä ja balsamietikkaa oppiaksemme tunnistamaan, kuinka kertoa niiden olevan laadukkaita. Juttelimme myös italialaisista juustoista ja kuinka saada selville, että ne ovat mistä väittävät olevansa.

Yksi kierroksen lemppari pysäkeistäni oli mauste- ja kahvikauppa Pocari’s, joka on ollut North Endilla jo yli 70 vuotta. Täälläkin juttelimme kuinka tunnistaa aidosti laadukkaat raaka-aineet ja opimme juurikin tuon kanelijutun.

Viimeisenä vielä vihanneskauppaan Alba Produce, josta löytyvät hedelmät ja vihannekset tuodaan paikanpäälle joka aamu markkinoilta ja ne ovat niin tuoreita, kuin olla vaan voi. Kokeilimme viikunakaktusta ja tuoretta fenkolia – kumpikin oli NIIN herkullisia! Fenkolin lakritsamainen maku ihastutti ihan kunnolla: siitä tuli heti uusi lemppari vihannekseni!

Locations: Maria’s Pastry Shop – 46 Cross Street // Bricco Salumeria and Pasta Shop – 11 Board Alley // Pocari’s Coffee – 105 Salem Street // Alba Produce – 18 Parmenter StreetIMG_9585

Some tasty treats at Maria’s

Makeita herkkuja Marian leipomossaIMG_9593IMG_9596 

The happy Maria herself, our guide on the background

Iloinen Maria itse ja oppaamme taustallaIMG_9603IMG_9606IMG_9608 Learning about tasting what’s fresh olive oil at Bricco SalumeriaTuoreen oliiviöljyn maistamisesta oppimassa Bricco SalumeriassaIMG_9610  IMG_9630IMG_9632IMG_9633IMG_9635  IMG_9642IMG_9641 

Can you see the difference between Ceylon and Cassia? Ceylon is the one in front. Now which one do you have at home?

Huomatteko Ceylonin ja Cassian eron? Ceylon on etualalla. Kumpaas teillä on kotona? IMG_9645  IMG_9650IMG_9654 

Tasting fennel and prickly pear, which isn’t actually a pear at all. Yummy!

Fenkolin ja viikunankaktuksen maistua. Nam!

IMG_9655

Lue myös

Suosittelemme