Jenni Ukkonen

Helpot kasvis kesärullat ja maapähkinädippi

Teksti: Jenni Ukkonen

Kuten viime viikolla kerroin, pidämme mieheni kanssa täysin kasvipohjaisen kuukauden tässä kuussa ja olemme täten syömättä mitään eläinperäisiä tuotteita. Toistaiseksi kokeilu on mennyt hyvin, eikä ainakaan vielä tässä vaiheessa ole ehtinyt alkaa kaipaamaan mitään “kiellettyä”… pikemminkin on ollut hauska huomata, että olemme testannut aiempaa enemmän meille uusia reseptejä, sen sijaan että olisimme yksinkertaisesti jatkanut tehden samoja (myös kasvispainotteisia) ruokia kuin aiemmin.

Viimeisimpänä innostuimme vihdoin testaamaan kotona kesärullia. Meillä oli iso paketti niihin tarvittavia riisipapereita avaamattomana kaapissa ties kuinka kauan, mutta vasta nyt saimme sen avattua – ja onneksi saimme, nimittäin tästä tuli heti yksi suosikkiruoista tehdä! Olin aiemmin ajatellut, että näiden teko olisi jotenkin erityisen hankalaa, mutta itseasiassa päin vastoin; ainakaan näitä kasvisrullia varten ei tarvi kuin pestä ja leikata kasvikset ja kääriä ne sitten rullalle. Ei voisi juuri helpommaksi mennä! Tässäpä siis super helppoa ja suht nopeaa (kunhan pääsee rullauksesta kärryille) ohjetta herkullisiin ja värikkäisiin kesärulliin, mikäli jotakuta tekee mieli testata vaikka nyt viikonloppuna. Voin kertoa, että näitä on oikeasti aika hauska tehdä yhdessä ja katsoa, kumpi 1) oppii rullauksen nopeammin ja 2) saa aikaan hienommat rullat! Kertokaa ihmeessä jos testaatte!

Värikkäät kasvis kesärullat

Riisipaperia
Porkkanaa
Kurkkua
Paprikaa
Salaatinlehtiä
Korianteria
Ituja (meillä Alfalfa/sinimailanen ituja)
Alla lisää täyteideoita!

Leikkaa vihannekset ohuiksi suikaleiksi ja revi salaatinlehdet pienemmiksi. Kaada isohkoon kulhoon lämmintä vettä ja dippaa riisipaperi kerrallaan sinne – pidä paperia vedessä sen verran, että paperi hieman notkistuu, muttei mene veltoksi. Aseta paperi esim. leikkuulaudalle ja täytä rulla. Itse laitoin täytteet paperin yläkulmaan (keskelle) ja aloin sieltä rullaamaan käärölle, taittaen sivulla olevat päät sisään niiden kohdalle päästessä.

Kannattaa testailla rauhassa minkä verran täytteitä voi laittaa ilman että rullasta tulee ylitäytetty – tai ei tarpeeksi täysi. Mulla kesti hetki oppia myös rullaamaan rullat tarpeeksi tiukoiksi, eli ei kannata hermostua vaikkei heti ekasta rullasta tulekaan täydellistä!

Tärkeimmät ainesosat rullien teossa ovat nuo riisipaperit ja värikkäät vihannekset; hienous on kuitenkin siinä, että voit lisätä tai poistaa ainesosia täysin oman maun (tai sen mitä kaapista löytyy) mukaan. Rullista voisi tehdä ruokaisampia lisäämällä esimeriksi pannulla käytettyä ja maustettua tofua, avokadoa, mangoa, ohuita nuudeleita… tai jos ei välttele lihaa, niin miksei katkarapuja tai kanaakin. Me päätettiin kuitenkin tehdä näistä täysin kasvisrullia, maistuu nimittäin todella hyvältä ja raikkaalta ihan vaan näinkin – ja on ehkä helpoin koota. Dippi kruunaa kokonaisuuden ja suosittelen ehdottomasti testaamaan tätä alla olevaa reseptiä!

Maapähkinädippi

0,5 dl maapähkinävoita (smooth)
1 rkl Hoisin kastiketta
2 tls soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tls Srirachakastiketta
2-3 rkl lämmintä vettä (tai enemmän tarpeen mukaan)

Sekoita kaikki sekaisin kulhossa; lisää vettä sen verran että dippi on hieman juoksevaa, muttei vetistä.

Maapähkinädipin sijaan voit dippailla rullia myös ihan vaan soijakastikkeeseen tai miksei vaikka Srirachaan, mikäli tykkäät tulisesta dipistä.

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X