Jenni Ukkonen

Ideoita ja vinkkejä kasvipohjaiseen arkiruokailuun

Teksti: Jenni Ukkonen

Kasvipohjaisten arkiruokien perään on kyselty jonkun verran; mitä meillä syödään arjessa, nyt kun emme enää osta kotiin eläinperäisiä tuotteita?

Ennen tätä muutosta (mistä postasin täällä) söimme tosiaan kotona muutenkin vain vähän lihaa; kanaa tai kalaa silloin tällöin, muttei päivittäin tai edes viikottain, joten se lihan pois jättö ei sinäänsä ollut mikään suuri ongelma. Halloumia ja fetaa sen sijaan meni viikottain, mutta nekin olemme tässä vaiheessa saaneet siihen tapaan “pois päiväjärjestyksestä”, ettemme enää kaipaa niitä osaksi ruokailuja. Tavalliset lounaat ja illalliset meillä on usein todella yksinkertaisia ja helppo kasata ilman varsinaisia reseptejä (viikonloppuisin saatamme toki innostua kokeilemaan jotain hieman ”vaativampaa” tai ainakin enemmän aikaa/vaivaa vaativaa), joten niiden sijaan ajattelin listata alle yleisempiä vinkkejä ja ideoita kasvipohjaiseen arkiruokailuun:

  • Itse mietin yleensä ateriat niin, että niissä on pohjana jonkun verran jotain “raskaampaa”, ellen sitten vartavasten halua olla kevyemmällä linjalla ja tehdä salaattipohjaa; kauhallinen riisiä tai täysjyväpastaa, kenties bataattia, tai kvinoaa, papuja, linssejä – tai sekoitusta. Jälkimmäisethän on myös proteiinilla täyteen pakattu. Keittämällä 1-2 kertaa viikossa suuremman määrän jyviä tai papuja, riittää niistä helposti useamman päivän aterioiden pohjaksi.
  • Jos pohja on jo valmiiksi proteiinipitoinen, en stressaa liikaa siitä, mitä muuta proteiinia annokseen pitäisi lisätä – mutta yleensä annoksista löytyy myös esimerkiksi kikherneitä eri tapaan tehtynä (joko keitettynä, pannulla paistettuna, uunissa paahdettuna… eri mausteista puhumattakaan; juuri nyt rakastan heittää kikherneiden sekaan kurkumaa ja chiliä), papuja (musta- ja valkopavut ovat suosikkini), edamamea tai tofua, esimerkiksi pannulla käytettynä ja maustettuna.
  • Pohjan ja proteiinin lisäksi haluan lisätä joka ateriaan väriä; joko raakoja tai esim. uunissa valmistettuja kasviksia ja vihanneksia. Yksinkertainen salaatti tomaatilla ja kurkulla, paprikaa, kevätkurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia… tämä ihan sen mukaan, mitä ikinä jääkaapissa sattuu milloinkin olemaan. Ja tietty vähän kimchia, sitä meillä on aina!

Välihuomautuksena: muistan joskus lukeneeni, että aikuinen nainen tarvii n. kämmenensä verran proteiinia/annos (miehet x 2), kasviksia ja vihanneksia n. nyrkin verran (miehet x 2), hiilareita n. kourallinen (miehet x 2) ja hyviä rasvoja n. peukalon koon verran (miehet x 2). Totta kai tässä on hyvä käyttää järkeä siinä mielessä, että myös 150 cm ja 190 cm nainen tarvii varmaan vähän eri määrän ruokaa saadakseen tarpeeksi, mutta mielestäni tuo on aika helppo kaava pitää mielessä, jos pohtii yhtään, minkä verran on sopiva määrä per annos.

  • Me käytetään paistamiseen yksinomaan kookosöljyä, mikä kestää kuumuutta paremmin kuin esim. oliiviöljy (voista puhumattakaan), ja tekee muutenkin hyvää. Itse nautin kookoksen mausta, joten jos ruoassa on siitä vivahdus, se ei mua haittaa, päinvastoin – mutta jos sitä vierastaa, niin siihen kyllä myös tottuu nopeaa.
  • Yritän lisätä kasviksia päivän joka ateriaan, en vain lounaisiin ja illallisiin; esimerkiksi täysin vihreä mehu/smoothie heti aamutuimaan (meidän helppo sekoitus tässä postauksessa) tai lisäämällä avokadoa leivän päälle – tai puuron sekaan!
  • Suosittelen kiinnittämään huomiota kuitujen saantiin: hyviä kuidun lähteitä on esimeriksi näkkileipä ja hapankorput, ruisleipä, vadelmat ja karhunvatukat, pavut, herneet, linssit, omenat, luumut ja taatelit. Myös eri siementen lisääminen ruokiin on hyvä idea; chia, kurpitsansiemenet ja pellavansiemenet toimivat lähes kaiken seassa.
  • Mikäli suunnittelet eläinperäisten tuotteiden vähentämistä, mutta et halua leikata kaikkea kerralla pois, aloita muutos viettämällä alkuun 1-2 päivää viikosta kasvipohjaisella ruokavaliolla. Uskon, että aika nopeaa siinä alkaa huomata, kuinka hyvältä olo ilman eläinperäisiä tuotteita tuntuu! Ja mikäli esim. kahvi ei vaan millään mene alas ilman lorausta maitoa, niin kasvipohjaiset vaihtoehdot maistuu oikeasti paljon paremmilta; esim. soija, manteli, kaura tai oma lempparini, kookosmaito, toimii taatusti yhtä hyvin tai paremmin kuin lehmän maito!
  • Suosittelen myös tekemään kotona tarpeeksi ruokaa ja pakkaamaan sitä mukaan myös lounaaksi töihin; silloin ei tarvi miettiä mitä sitä söisikään tai sortua huonoon, hetken mielijohteesta tai halusta tehtyyn valintaan, mitä kenties myöhemmin katuu ja ennen kaikkea; rahaa säästyy! Jos kotoa tuotu lounas tuntuu aluksi oudolta, aloita tämäkin parilla päivällä / viikko ja tunnustele rauhassa, miltä se tuntuu vs ruoan syöminen ulkona.

 

Mikäli kaipaat vielä konkreettisia reseptejä, niin alla linkit kuvan annoksiin:

Vegan Bibimbap

Broccoli Edamame Salad with Peanut Sauce

Vegan Chickpea Meatballs in Roasted Red Pepper Sauce

Bali Bowls with Peanut Tofu

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X