Jenni Ukkonen

Invisalign-matkani 10 kuukauden jälkeen

Teksti: Jenni Ukkonen

Aloitin Invisalign hampaiden oikomismenetelmän viime kesänä, ja vaikka en ole siitä juuri täällä blogissa puhunut, niin Insta Storyjen puolella siitä on välillä tullut mainittua ja silloin olen saanut siihen liittyen myös jonkun verran kysymyksiä. Aloittaessani oikomishoidon olin halunnut tehdä sen jo useamman vuoden ajan, mutta aina odottanut “sopivaa hetkeä” – ja tietty heti aloituksen jälkeen totesin sen saman minkä oon kuullut lukuisten muiden ennen mua toteavan: miksi ihmeessä en aloittanut jo aiemmin? Moni lähipiirissäni ei kyllä oikein tajunnut miksi halusin sen edes aloittaa, mutta itselleni oli selvää, että vaikka hampaani yleisesti ottaen olivat ihan jees ja suht suorat sellaisinaankin, niin mua häiritsi se, etteivät ne olleet täydellisen suorat. Jollekin tämä voi olla typerä syy, mutta mulle, joka elää just näiden hampaiden kanssa, se oli ihan täydellinen syy etsiä ratkaisua. Jokainen tavallaan!

Menin hammaslääkärin vastaanotolle sillä ajatuksella, että haluan kuulla kaikista muista menetelmistä, paitsi Invisalignista; ajatukseni siitä muita seuranneena oli, että menetelmän kanssa menee todella kauan saada tuloksia, eivätkä tulokset vaikuta kestäviltä. Onneksi lääkäri kertoi mulle kuitenkin myös tästä tarkemmin; enemmän kuin mitä olin vain muita seuraamalla ymmärtänyt. Tuloksien saamiseen vaikuttaa todella paljon se, kuinka sitoutunut muotteihin itse on (me sovimme lääkärini kanssa saman tien, että pidän muotteja suussa 21-22 tuntia päivässä, ja sillä tavalla hän arvioi, että mulla menee keskimäärin 18kk hoidon parissa – saman verran hän arvioi että olisi mennyt perus raudoilla) ja lopputulos kestää, jos silloinkin sitoutuu jälkihoitoon; myös projektin päätteeksi sulle siis annetaan muotit, mitä käytetään ei nyt jatkuvasti, mutta jonkun verran. Muuten hampaat lähtevät helposti seilaamaan takaisin aiemmille urilleen, uskoakseni (tai loogisesti ajateltuna) olipa hampaat oiottu millä tapaa vaan.

Yleisin saamani kysymys tuntuu aina olevan, mitä se maksaa, ja se on toki tärkeä ja oleellinen kysymys, mutta mielestäni jos jokin asia itsessä häiritsee ja asialle haluaa aidosti tehdä jotain, niin hinta ei saa olla ensimmäinen tai ainoa asia, mikä kiinnostaa. On asioita, missä voi huoletta säästää, ja asioita, missä kannattaa olla valmis maksamaan vähän enemmän, ja mielestäni kaikki omaan ulkonäköön liittyvä pysyvämpi muutos kuuluu jäkimmäiseen. Pitää löytää itselle oikea tekijä ja menetelmä. Mielestäni tärkeämpää olisikin selvittää ensin, toimiiko tämä menetelmä juuri minulle, ja mitä minun pitää tietää itse menetelmästä, että jälkihuollosta? Kaikille tämäkään ei varmasti ole se oikea ratkaisu oikoa hampaita, mutta itselleni se on onneksi toiminut ajattelemaani PALJON paremmin ja oon ollut äärimmäisen onnellinen, että valitsin lopulta kuitenkin just tämän menetelmän.

Milloin aloitin?
Menin konsultaatioon viime vuoden kesäkuussa ja sen päätteeksi päätin aloittaa projektin, jolloin hampaistani otettiin saman tien muotit. Sain muotit n. kuukauden kuluttua tuosta ensikäynnistä ja heinäkuussa aloin oikoa hampaita muottien ja kiinnikkeiden kera.

Milloin pitäisi olla valmista?
Näin lääkärini viimeksi hieman reilu kahdeksan viikkoa sitten, jolloin hän arveli, että nyt toukokuun alussa saamme projektin päätökseen. Mun piti nähdä hänet itseasiassa juuri tällä viikolla uudelleen, mutta aikaa on jouduttu koronan vuoksi siirtämään, joten jatkan vielä näillä viimeisimmillä muoteillani sinne saakka. Joudumme kyllä varmasti jatkamaan vielä ehkä n. kuukauden, sillä yhden hampaan pitäisi päästä vielä täydellisesti paikalleen – en nimittäin lopeta, ennen kuin monemmat rivit ovat täydellisen tasaiset, en nyt kun ollaan jo näin pitkällä. Mutta jopa ylimääräisellä kuukaudella koko projektiin tulee menemään aika lailla tasan vuosi, eli puolisen vuotta vähemmän kuin alussa laskettiin.

Kuinka monta tuntia päivissä pidän muotteja suussa?
Sovimme tosiaan alussa, että sitoudun pitämään muotteja 21-22 tuntia päivässä ja otan vain ruokailuja varten pois. Todellisuudessa nuo ajat ilman muotteja usein venyvät varsinkin iltaisin (tai jos olen ollut ulkona, tai vaikka kylästelemässä), mutta arvioisin, että ne on mulla suussa sen 19-20 tuntia.

Oliko muotteihin vaikea tottua? Tunteeko ne vielä kuukausien jälkeen?
Alussa oli, ja varsinkin puhuminen tuntui hankalalta. Ekan viikon jälkeen helpotti. Nykyään en oikeastaan ajattele niitä muuten kuin jos oon tosi janoinen tai nälkäinen ja haluan vaan repiä muotit nopeaa pois suusta (okei vettä niiden kanssa voi juoda, mutta jos en tyyliin pääse heti juomaan), tai uusiin muotteihin vaihdettuani, koska silloin hampaat tuntuvat liikkuvan eniten ja menevät täten helläksi.

Mitä mieltä olen ollut tuloksista?
Olen ollut äärimmäisen iloisen tuloksista – tuntuu edelleen uskomattomalta että tällaiset muovimuotit voi oikeasti liikuttaa hampaita näin paljon! Alussa kiinnikkeet (eli hampaiden väriset tapit) häiritsi mua älyttömästi ja huomasin yrittäväni vältellä hampaiden väläyttelyä, mutta nykyään oon jopa niiden kanssa täysin sinut ja huomaan hymyileväni leveästi ja onnellisesti niitä edes ajattelematta. Tosin en malta odottaa että saan kiinnikkeet pois hampaista!

Mikä on yllättänyt; mikä ollut vaikeaa/helppoa?
Vaikeaa oli varsinkin alussa se, että olin melkein pakkomielteinen hampaiden harjaamisesta, lankaamisesta ja suuveden käytöstä; se ja muottien putsaaminen tuntui työläältä enkä siksi todellakaan jaksanut tai halunnut ottaa niitä jonkun pienen suupalan vuoksi pois suusta. Nyt tajuan, miten hyvä juttu se on ollut; multa on jäänyt turha napostelu pois ja itsehillintä on noussut kohisten. Myös kaikki tuo putsaaminen menee nykyään rutiinilla enkä voisi kuvitella, etten jonain päivänä käyttäisi hammaslankaa. Ihan yleisesti ottaen olen ollut yllättänyt, miten helppoa näihin muotteihin ja niiden suussa pitoon oli tottua. Tietty on myös ollut kivaa, että esim. tilaisuuksiin oon voinut ottaa ne pois ja olla ns. normaalisti.

Kuinka usein käyt hammaslääkärissä?
Invisaling-hoidon vuoksi oon käynyt n. 8 viikon välein; joka kerta oon saanut tarpeeksi uusia muotteja käyntien välille, ja sitten taas uuden käynnin yhteydessä lisää (vaihdan muotit uusiin joka viikko).

Suosittelisinko?
KYLLÄ!! Mutta suosittelen silti myös tarkistamaan kaikki mahdolliset oikomismenelmät oman lääkärin kanssa, jotta itselle oikea tapa varmasti löytyy. Invisalign on ollut mulle loppupeleissä melko vaivaton menetelmä, mutta oikeasti se vaatii työtä (varmasti enemmän kuin perus raudat, mitkä on vaan suussa ja mitä ei tarvi muistaa ottaa ja laittaa joka aterian yhteydessä) ja ennen kaikkea sitoutumista, eikä välttämättä toimi siksi kaikille.

Mitä maksaa? Mitä siihen sisältyy?
Hinta vaihtelee varmasti paikan mukaan, mutta osviittana sanottakoon että itse ostin paketin Ramadan-tarjouksena ja maksoin huvista 10 000 dirhamia (n. 2500 euroa) kun taas tavallisesti hinta on muistaakseni tuplasti enemmän. Nyt voisin sanoa että olisin maksanut vaikka tuplasti, sillä tämä muutos on ollut niin positiivinen ja vaikuttanut jo tässä vaiheessa koko olemukseeni enemmän kuin osasin edes ajatella. Hintaan sisältyi mulla muotit niin pitkäksi aikaa kuin tarve vaatii (esim. jos mun olisi pitänyt tehdä 18kk tai pidemmälle, olisivat lisämuotit sisältyneet hintaan) ja jälkihuoltoon tarvittavat muotit. Tuon summan lisäksi en siis ole maksanut missään vaiheessa mitään muuta.

Yritin sisällyttää tähän kaikki yleisimmin saamani kysymykset, mutta jos jotain herää vielä nyt mieleen niin jatketaan kommenteissa!

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter

Lue myös

X